Balina şarkılarının sırrı çözüldü! Bilim insanları açıkladı

Bilim insanları, kambur balina ve dişsiz balina gibi okyanustaki en büyük balinalardan bazılarının nasıl şarkı benzeri ses ürettiklerini buldu.

Güncelleme:

"Nature" dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları, karaya vurmuş üç balinanın gırtlakları üzerinde gerçekleştirdikleri inceleme ile bu deniz canlılarının şarkı benzeri ses üretme mekanizmalarını anlamaya çalıştılar. Araştırma, incelenen balinaların gırtlaklarında bulunan U şeklindeki yapı sayesinde, havayı geri döndürerek su yutmamalarını sağlayan yağ tabakasıyla birlikte, "karmaşık şarkılar" ortaya koyduklarını ortaya koydu.

Ayrıca, okyanustaki insan kaynaklı gürültülerin, balinaların uzun mesafede iletişimini olumsuz etkileyebileceği vurgulanarak, bu bilginin özellikle kambur balina, mavi balina ve nesli tükenmekte olan diğer deniz hayvanlarının korunması için hayati bir önem taşıyabileceği belirtildi.

Okyanusta birbirlerini bulmak için tek yol ses

Çalışmayı yöneten Güney Danimarka Üniversitesinden Profesör Coen Elemans, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Ses, balinalar için hayati çünkü çiftleşmek amacıyla okyanusta birbirlerini bulabilmeleri için tek yol bu." açıklamasında bulundu. 

Araştırmaları sonucunda insanların çıkardığı seslerin balinaların uzak mesafelerden iletişim kurmalarını engellediğine işaret eden Elemans, "Balinalar bizim okyanusta çıkardığımız sesleri bastırmak için daha yüksek sesle şarkı söyleyemez." dedi. 

Etiketler balina
Yorumlar
Kalan Karakter 800