Bal ihracatında büyük artış! Yüzde 81 arttı

Ocak-ekim döneminde Doğu Karadeniz'den gerçekleştirilen bal ihracatı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 81 artarak 2 milyon 513 bin 142 dolara ulaştı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgeden geçen 10 ay içinde 874 ton balın ihraç edildiğini ifade etti. Gürdoğan, bu kapsamda elde edilen gelirin 2 milyon 513 bin 142 dolar olduğunu belirtirken, önceki yılın aynı dönemine göre bal ihracatının miktar bazında yüzde 49, değer bazında ise yüzde 81 arttığını vurguladı.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz'den 13 farklı ülkeye bal satıldığını ve bu ülkeler arasında ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'ın öne çıktığını dile getirdi. ABD'ye yapılan bal ihracatının miktar ve değer bazında önceki yıla göre sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 52 artış gösterdiğini söyleyen Gürdoğan, aynı dönemde İsrail ve Suudi Arabistan'a da bal ihraç edildiğini belirtti.

Hangi ülkelere bal satışı yapılıyor?

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yeni pazarlara açıldıklarını vurgulayan Gürdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Ürdün, Belçika, Umman, Katar, Kuveyt, Birleşik Krallık, Azerbaycan ve Hollanda'nın da bal satışlarının yapıldığı diğer ülkeler arasında olduğunu ifade etti.

Gürdoğan, yılın sonuna yaklaşılırken, bal ihracatının ürün çeşitliliği, organik ürün, coğrafi işaretli ürün ve markalı ürün ihracatı gibi alanlarda artırılabileceğine dikkat çekti.
 
 
 

Etiketler ihracat bal
Yorumlar
Kalan Karakter 800