Bakanlıktan, bankaların enflasyon muhasebesi talebine ret!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankacılık sektörünün 'gerçek olmayan kârlar' üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesine dahil olma talebini reddetti. Bakanlık, bu reddin gerekçesi olarak 80 milyar liraya kadar hesaplanan vergi geliri kaybını gösterdi.

Reuters'a bilgi veren iki bankacılık kaynağı, sektörün enflasyon muhasebesinden dışında kalmamak için Hazine'ye başvuruda bulunduğunu ancak taleplerinin reddedildiğini belirtti. Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine çıkan yüksek enflasyon, yeni ekonomi yönetimini 'enflasyon muhasebesi'ne yönlendirdi. Bu muhasebe yöntemi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle ne kadar kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığını hesaplamayı amaçlıyor. 

Türkiye'de uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarındaki enflasyon kaynaklı bozulmayı düzeltmeyi hedefliyor. Enflasyon düzeltmesine ülke genelinde yıl sonunda geçilecek ve 2024-2026 yıllarında geçerli olacak. Hazine, 2027'den itibaren ise enflasyon muhasebesine ihtiyaç kalmayacağını öngörüyor. 

78 milyar TL vergi gelir kaybı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen ay bankacılık sektörünü dışarıda bırakarak enflasyon muhasebesine geçmeyi planladıklarını belirtmişti. Ancak bankalar, Hazine'den "gerçek olmayan kârlar üzerinden değerlendirilmemek için" enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanmasını talep etmişlerdi.

Reuters'a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, "2024'te diğer sektörler gibi enflasyon muhasebesine geçilmesi için Hazine'ye başvuruda bulunduk, ancak vergi geliri kaybı nedeniyle olumlu yanıt alamadık" dedi. Hazine'nin, sektöre yönelik "70 milyar liralık vergiden vazgeçmeyi gözardı edemeyiz. Bu nedenle bankaların enflasyon muhasebesini uygulamasının mümkün olmadığı" yanıtını verdiğini söyledi. Başka bir kaynak da, 78 milyar TL civarındaki vergi geliri kaybının, finans sektörünün enflasyon muhasebesine geçmemesi kararının ana nedeni olduğunu ifade etti.
 
 
 

Etiketler banka
Yorumlar
Kalan Karakter 800