Ayasofya adına bilim kurulu toplanacak! Yapılacak uygulamalar görüşülecek!

Ayasofya Camii üzerinde yapılacak proje uygulamalar adına bir bilim kurulu toplandı. Ayasofya Camii için toplanan birim kurula restorasyon ve ziyaretçi güzel dua ile ilgili çalışmalarını gerçekleştirdi.

Güncelleme:

Ayasofya Camii için yeni yapılacak proje ve uygulamalar görüşüldü. Bu kapsam içerisinde vakıflar genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabı üzerinden bilim kurulu ile ilgili detaylar aktarıldı. İşte o detayları…

Ayasofya Camii ile ilgili yeni gelişmeler

Ayasofya Camii üzerindeki projesi uygulamalar adına görüşülmesi için bilim kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı üzerinde Ayasofya Camii sınırları içerisinde devam etmiş olan restorasyon çalışmaları ve yabancı turist ziyareti güzergah üzerinde yapılmış olan uygulamalar hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Bilim kurulu toplantısı üzerinde UNESKO büyükelçisi olarak bilen profesör doktor Gülnur Aybet, Vakıflar Genel müdür yardımcısı olarak bilinen Hayrullah Çelebi, İhsas Komitesi Başkanı Nevra Ertürk, ihtisas Komitesi Üyesi Zeynep Aktüre, Danışma Kurulu Üyesi Samet Bornovalı, Kültür Varlığı ve müzeler Genel Müdürlüğü Tespit ve Planlama Daire Başkanı Gökhan Bozkurtlar ile birlikte İstanbul Alan Başkanı olarak bilinen Mustafa Tural katılım gösterdi.

Caminin kepengi dikkat çekti

Cami üzerine çevrilmiş olan 1500 yıllık tarihi yapı üzerine geçtiğimiz günlerde turist girişi adına metal bir kepenk dizayn edilmişti. Tarihi yapının dokusu üzerine uymayan bu köpek sosyal medyada çok fazla eleştirilmişti.

Danıştay kararıyla birlikte 2020 yılında ibadeti açılmış olan Ayasofya Camii’nin yabancı turistlerin giriş adına yapılan kapısı büyük bir tepki toplamıştı. Yapı ile birlikte uyum sağlamadığını dikkat çekilmiş olan kepenk ile ilgili bilim kurulunda görüşmeler yapıldı.

İbadete açılmasını ardından yeni skandallar ile gündeme gelen Ayasofya Camii bu sefer bir mimari skandal ile karşı karşıya. UNESKO’nun tavsiyesi ile birlikte Ayasofya Camii adına düzenlenmiş olan ziyareti yönetim planı uygulaması kapsamı içerisinde artık girişler turistler adına ücretli hale getirildi. Bu ücreti 25 Euro şeklinde açıklandı. Yeni düzenleme kapsamında yabancı turistlerin 3. Ahmet Çeşmesi karşısı konumunda gişeden bilet alıp caminin güney cephesi olan 2. Beyazıt minaresi altında yer almış olan rampadan giriş yapacağı kapıya büyük bir tepki yağdı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800