Araç kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Araç kiralama giderek yaygınlaşıyor. Araç kiralamada şartlar neler? Araç kiralarken neler dikkat edilmeli? İşte araç kiralarken bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler…

Güncelleme:

Seyahat sitesi Enuygun.com’un araç kiralama ile ilgili rehber hazırladı. İşte araç kiralarken bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler…

  1. Araç kiralayabilmek için en az iki yıllık ehliyetiniz olması gerekiyor.
  2. Kiralanacak aracı kullanacağınız yola göre seçmelisiniz.
  3. Kiralanan aracı aldığınız nokta haricinde bir noktada da teslim edebilirsiniz.
  4. Bazı firmalar, kiralanan araçta maksimum kilometre sınırı koyuyor. Sınır aşıldığında ek ücret ödemeniz gerekebilir.
  5. Araç kiralarken firmalar değişken ücretler sunabilir ya da kampanyalar yapıyor.
  6. Araç kiralamada doğru seçim için iyi bir araştırma yapmalısınız.
  7. Kiralanan aracın tesliminde gecikme olabilir. Bu nedenle araç kiralamayı son ana bırakmayın.
  8. Aracı kiralarken sigortayı, sözleşmeyi, aracın dışını ve içini kontrol iyice edin. Araç hasar görürse tutanak tutun ve firmaya bilgi verin.
  9. Kiralamada bazı araçlar için farklı şartlar uygulanıyor. Araca uygun ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Aracın segmentine göre bazı firmalar yaş sınırı ve ehliyet yaşı gibi sınırlama getirebiliyor.
  10. Aracı aldığınız yakıt seviyesinde teslim etmeniz gerekir. Eksik yakıtlı teslim edilmesi durumunda yakıt farkı ücreti talep edilebilir.
  11. Araçla seyahatinizdeki köprü ve otoyol gibi ücretli geçişler, plakaya yazılan trafik cezaları kiralayan tarafından ödenir.
  12. Evcil hayvan ile seyahat edeceksiniz bu durumu araç kiralayacağınız firmaya bildirin.
  13. İnternet üzerinden yapılan araç kiralamada, rezervasyon yapan kişinin kredi kartı aracı teslim alınırken yanınızda olması gerekir.

Kiralama sektöründe araç sayısı ne kadar oldu?

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ işbirliği ile hazırladığı rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü 2022 yılında 36 milyar 900 milyon TL’lik yatırım yaparak 69 bin 150 adet aracı filosuna kattı. Sektörün aktif büyüklüğü 87 milyar 600 milyon TL’ye, toplam araç sayısı ise 245 bine ulaştı.

En çok tercih edilen marka hangisi?

Rapora göre, Renault yüzde 20,7 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’yu yüzde 15,0 ile Fiat, yüzde 10,7 ile Toyota ve yüzde 10,4 ile Volkswagen ve Ford takip etti. Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 49’u kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 27,8 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 12,8 pay aldı.

Tip ve vitese göre filodaki araçların sayısı

Rapora göre, operasyonel kiralama sektöründeki gövde tipine göre araç oranlarında sedanın liderliği devam etti. Bu kapsamda, sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 61,2 ile ilk sırada yer aldı. Hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 20,0 ile ikinci sırada yer aldı. SUV tipi araçlar yüzde 10,1 ile üçüncü oldu. Bu araçları yüzde 1,2 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar takip etti. Sektörün filosundaki araçların yüzde 65,2’sini otomatik vitese sahip araçlar oluşturdu. Manuel vitesli araçların payı yüzde 34,8 oldu.

 

Ana diliniz beyin yapınızı etkiliyorAna diliniz beyin yapınızı etkiliyorKonuşulan ana dilin, düşünme biçimini nasıl etkilediğine dair bir araştırma yapıldı. Yapılan bu araştırmaya göre, anadilimiz beynin işleyişini değiştiriyor.

 

Etiketler araç kiralama
Yorumlar
Kalan Karakter 800