Anne olanlar dikkat! Yeni anneye en az 34 bin TL ödeme!

Sosyal güvenlik sistemi özellikle çalışan ve yeni anne olan kişilere pozitif ayrımcılık adı altında bazı gelirleri paylaşıyor.

Güncelleme:

Sosyal güvenlik sistemi özellikle çalışan ve yeni anne olan kişilere pozitif ayrımcılık adı altında bazı gelirleri paylaşıyor. Buna göre yeni anne olan kadınlara yasalarımız da ciddi anlamda avantaj veriyor. Bunlar arasında doğum izninden tutun da SGK ödemelerine kadar pek çok kalem bulunuyor. İşte detaylar…

Yeni anne olan kadınlara doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere 16 haftalık izin var. Toplamda 112 gün izinli olan kadınlar aynı zamanda ücretsiz değil, ücretli izin yapıyorlar. Üstelik paralarını da SGK ödüyor. Çalışan kadınlara yönelik olarak yapılan bu uygulamada ikiz bebek dünyaya gelirse eğer 2 hafta daha süreye ekleme yapılıyor.

Çalışan annelere ödenecek ücret asgari ücret ile artacak

Buna göre 2024 yılında yapılacak olan asgari ücrete zamla birlikte çalışan annelere de pek çok hak birden geliyor. Özellikle burada çalışırken bordro üzerinde yazan brüt ücret çok önemli. Çünkü SGK ödemeleri bu ücrete göre yapıyor. Şuan için asgari ücret baz alındığında en düşül ödeme 3 ay için 33 bin 386 TL yapıyor.

Doğum parası için bazı şartlarda bulunuyor. Bunlar:

  • Doğum öncesi bir yıl içerisinde en az 90 gün boyunca sigorta primleri düzenli olarak ödenmiş olmalıdır.
  • Doğum izni başlamadan önce işten ayrılan bireyler, bu ödeneği alamazlar; ancak kadının işyerindeki sigortalılık durumunun devam etmesi gerekmektedir.
  • Rapor süresi boyunca, yani 112 gün içinde, kadının işyerinde aktif olarak çalışmaması gerekmektedir.
  • Kadın çalışan, doktordan aldığı raporu işyerine teslim etmelidir ve geri kalan işlemler işveren tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • Bu ödemeyle ilgili çocuk sayısıyla ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır ve işyeri, kadın çalışanın doğum iznini kullanmasından dolayı işten çıkartma hakkına sahip değildir.
Etiketler doğum anne
Yorumlar
Kalan Karakter 800