Anlaşma sağlandı: AB enerji ithalatına metan emisyon sınırı getirecek

Avrupa Birliği Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu arasında müzakere edilen ve enerji sektöründeki metan emisyonlarını azaltmayı hedefleyen yeni kuralları içeren yasada anlaşma sağlandığını duyurdu.

Alınan karara göre,  AB'nin iklim hedeflerine ulaşılması ve hava kalitesinin artırılması için enerji sektöründen kaynaklanan metan salımının azaltılması amaçlanıyor.

Petrol, doğal gaz ve kömür sektörlerine yönelik olarak metan emisyonlarını ölçmek, raporlamak ve teyit etmek için yeni koşullar getirilecek. Potansiyel metan emisyon kaynakları belirli periyotlarda izlenecek ve sıkı denetimlere tabi tutulacak. Metan salımını önlemek amacıyla sızıntıların tespit edilmesi ve onarılması gibi önlemler hayata geçirilecek.

Küresel gözlem sistemi kurulacak

AB'ye yapılan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatından kaynaklanan metan emisyonlarına yönelik şeffaflığı artırmak amacıyla küresel gözlem sistemi oluşturulacak. 2030'dan itibaren Avrupa'nın kömür, petrol ve doğal gaz ithalatındaki metan emisyonlarına sınırlamalar getirilecek. Avrupa'ya fosil yakıt ihraç edenler, 2030'a kadar belirlenecek maksimum metan yoğunluk değerlerine uymak zorunda kalacaklar.

Yeni kurallar, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi olarak onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan hemen sonra yürürlüğe girecek. Metan, karbondioksitten sonra iklim değişikliğinin en önemli ikinci sebebi olarak öne çıkıyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, küresel sıcaklık artışının yüzde 30'u metan emisyonlarından kaynaklanıyor. Küresel enerji sektörü, metan emisyonlarının yüzde 40'ını oluşturarak, tarımdan sonra bu alanda ikinci sırayı almaktadır. Yeni metan sınırlamalarının özellikle ABD, Cezayir ve Rusya gibi büyük gaz tedarikçilerini etkilemesi beklenmektedir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800