AB: Amazon'un iRobot'u satın alması rekabete zarar verir

Avrupa Birliği (AB), Amazon'un, robot süpürge üreticisi iRobot'u satın almasının rekabete zarar vereceğini belirtti.

AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, ABD merkezli Amazon'un iRobot'u satın almasına ilişkin rekabet soruşturmasının başlatıldığı ve şirkete yöneltilen suçlamaları içeren resmi itiraz beyanının gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, "AB Komisyonu, iRobot şirketinin satışının robot elektrikli süpürge pazarındaki rekabeti kısıtlayabileceği yönündeki ön görüşünü Amazon'a iletti." ifadesi kullanıldı.

Amazon'un çevrim içi pazarında perakendecilere robot süpürgeler dahil çeşitli ürünleri reklam yapma ve satma imkanı sunduğu hatırlatılarak, aynı zamanda Amazon'un çevrim içi pazarda robot süpürgeler için bir perakendeci olarak faaliyet gösterdiği vurgulandı.

Rakipleri engelleyecek stratejiler

Açıklamada, iRobot'un satın alınmasının ardından Amazon'un robot süpürge pazarında rakiplerini engelleyecek stratejiler uygulayabileceği belirtildi. Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketlerde birleşme ve satın almaları denetleme yetkisinin AB Komisyonu'nda olduğu hatırlatıldı.

AB Komisyonu'nun yürüttüğü inceleme ve soruşturmalarda rekabete aykırı durumların olup olmadığını değerlendirdiği ve rekabete aykırı durumların tespit edilmesi durumunda birleşme veya satın almaları engelleme yetkisi bulunduğu vurgulandı.

Amazon'un geçen yıl iRobot'u 1,7 milyar dolara satın alacağını açıkladığı ve AB Komisyonu'nun temmuz ayında söz konusu satın almaya ilişkin rekabet soruşturması başlattığı bilgisi de açıklamada yer aldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800