3 yılda 10 bin araç ekonomiye kazandırıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Takip Sistemi (ÖTA) kapsamında son üç yılda hurdaya ayrılan 9,836 araç, çevre lisanslı tesislerde ekonomiye kazandırıldı.

Güncelleme:

Çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla, araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu önlemeye ve ömrünü tamamlamış araçlar ile parçalarının geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çabalar devam ediyor. Ömrünü tamamlamış araçlar, geri dönüştürülebilir, geri kazanılabilir ve tekrar kullanılabilir malzemeler içerdikleri için ekonomik bir değer taşıyor. 

Bu bağlamda, 2012 yılında Bakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle kurulan ÖTA sistemi, çevrim içi veri paylaşımını sağlıyor.  Bu sistem aracılığıyla, sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma kapasitesine sahip motorlu araçlar (M1) ve azami kütlesi 3,5 tonu aşmayan motorlu yük taşıma araçları (N1) kategorisindeki ömrünü tamamlamış araçların çevre lisanslı tesislere teslim edilmeden hurdaya ayrılmasını önlüyor. 

Bu araçların hurdaya ayrılabilmesi için, trafik kaydının silinmesi ve çevreyle uyumlu bertarafının belgelenmesi gerekiyor. Bu nedenle, Bakanlık veya il müdürlüğünden alınmış çevre lisansı veya teslim yeri uygunluk yazısı bulunan tesisler, "Ömrünü Tamamlamış Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu"nu kullanmak zorunda. Bu düzenleme sayesinde hurda araçların geri kazanım süreci takip edilebiliyor. 

ÖTA teslim yerleri ve geçici depolama alanları tarafından toplanan ömrünü tamamlamış araçlar, tehlikeli atıklarından arındırma, sökme, parçalama ve ayrıştırma işlemlerine tabi tutuluyor. Sökülen parçalar yüksek oranda yeniden kullanılabilir parçalar olarak satışa sunulurken, aracın geri kalan kısımları maddesel veya enerji geri kazanımına yönlendiriliyor. 

ÖTA sistemi kapsamında yer alan çevre lisanslı tesisler tarafından 2021'de 3 bin 100, 2022'de 2 bin 636 ve 2023'te 4 bin 100 adet olmak üzere toplamda 9 bin 836 M1 veya N1 sınıfı araç ekonomiye kazandırıldı. Bu sayede çevre dostu bir yaklaşım benimsenerek, atıkların yönetimi konusunda önemli adımlar atıldı. 

Etiketler Otomobil hurda
Yorumlar
Kalan Karakter 800