Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken!

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken Kars Seni Çok Sevdik!

Çok diyarlar gezdim, denizler, limanlar, gemiler, dağlar, ovalar hepsinin ayrı kendine has özellikleri, güzellikleri vardı. Rüzgarları, dalgaları, karları, çiçekleri, insanları ve yemekleriyle. Bunların içinde biri var ki beni duygu yüklü olarak kendine bağladı.

Gözün alabildiğine bembeyaz örtü ile bezenmiş, gök kubbeyi en güzel hissettiğin, eksi yirmilerde gezinen sıcaklıkta bile kendini dipdiri ve üşümez hissettiğin, iki bin metreye yakın yükseklikte büyük bir platonun üzerinde yerleşmiş bu kente ilk gidişimizdi.  

 Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 0

Kars Kalesi 22.01.2019

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 1

Bizi ilk karşılayan kent merkezindeki “Kars Kalesi “oldu. Yaklaşık bin yıllık kale ilk Selçuklular zamanında inşa edilmiş ve Osmanlı döneminde birkaç kez yenilenmiş. Kale gezildiğinde savaş kalıntıları görülmekte. Sanırım en çok tahribat Osmanlı- Rus savaşlarından kalma. Kim bilir, askere yazılıp Erzurum’a kadar gidip “A Journey to Arzrum” kitabını da yazan meşhur Rus şairi Pushkin de bu kalede boy göstermiştir.

Sanki St. Petersburg’dan ilham almış, geniş caddelerinde gezerken beni ziyadesi ile etkileyen Rus Baltık mimarisin özelliklerini taşıyan taş binalar, muazzam konaklar, tarihi yapılar kentin karakterini belirlemekte. Aynı zamanda Ermeni'si, Rum'u, Türk'ü, hepsi bir kentin çehresinde derin izler bırakmış. Aralarında harmoniyi bozan yapılar görüntüyü kötüleştirebiliyor. Tabii ki Türk mimarisinin örneklerini de görmek mümkün, keşke güzellikler yeniden ortaya çıkartılsa, bir el atılsa, daha ilgi çekici hale getirilse, daha çok yerli yabancı turistleri şehre çekse. 

Kars ‘a çok şey katan iki ortak aslında abi kardeş... İlhan Koçulu ve Pınar Kaftancıoğlu, Kars’ın çay kenarına iki apart yaptılar. Kars‘ın misafirlerini, özellikle bayındırlık, güvenlik, eğitim alanında tanıtım filmi çekecek ya da reklam ekipleri gibi özellikle tanıtım eğitim öğretime yarar sağlamak üzere ziyaret edecek herkesi bilabedel ağırlamak için inşa etmiş hazırlamışlar. Tıpkı bir ev sıcaklığında diye tarif etmek yeterli gelmez, tamamen eviniz yuvanız gibi havası. Elinden gelen her şeyi yapan çalışanlarıyla ışık saçan sevgi dolu bir mekan. Elbette turistik geziler için de iletişim kurarak, kalmak mümkün.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 2

İlhan Koçulu & Pınar Kaftancıoğlu-  23.Ocak.2019

1986 Yılı Sovyetler Birliği seyahatimde aldığım kalpak. Hiç giymemiştim. Kars seyahat öncesi eşim yanına al, münasip gördüğün birine hediye edersin demişti. İlhan Koçulu’dan münasip kim olabilirdi ki. Çok da yakıştı kalpak kendisine. İşte o anı resmetmek istemiştim. Mutluluğun resmi.

Kars ve çevresinde gezerken gördüklerimden bir demet sunmak istedim. Aslında Doğu Ekspresi ile son zamanlarda Erzurum ile çok popüler hale gelen kent hakkında internette bilgi bombardımanına da rastlarsınız. Yazdıklarım dışında Parlamento Binası, Defterdarlık, Gazi Ahmet Paşa Konağı, Topçuoğlu Hamamı, Boğatepe Zavot Ekolojik Müzesi, Sarıkamış Şehitliği, Katerina Köşkü, Yanık ve Micingirt Kiliseleri gibi yerler de gezilebilir.

Seyahatleri bir tur organizasyonu ile gezdiğinizde sabah sekizde otel kapısında olun denir. Otobüslere binilir, haldır haldır o yer bu yer şurası yemek molası derken gezip görmediğiniz yer pek kalmaz. Hem de iki üç gün içerisinde.  Ben ise hem keyifli zaman dilimi yaşayayım hem de gezdiğim gördüğüm yerlerde yorgunluk hissetmeyim. Akşamına da güzel bir restoranda uzun sohbetlerle keyifli bir zamanı paylaşayım dostlarla. Sabahları da istediğim saatte yola çıkıp istediğim yerlere gideyim.  Seyahate çıkmadan önce de gün gün programları alternatifli hazırlar, otel uçak her şeyi organize etmeyi yeğlerim.        

Hançere Gümüş Gibi

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 3

Adalı dostlarla gittiğimiz kenti bize ziyadesiyle sevdiren, Kars sevdalısı, sevgili Pınar Kaftancıoğlu özel bir binayı gezdirdi; “Tuncer Güvensoy Evi.” Kars’ın soylu ve unutulmuş başına taç gibi yakışan bir bina. 1890’lı yıllara ait bu yapı yer yer soylu bir İngiliz şatosunu, yer yer bir Fransız şövalyesinin malikanesini, yer yer bir Avusturya prensinin konağını, yer yer de bir Rus çarının av köşkünü çağrıştırıyor. Bu ev yöresel bir deyimle Kars’a “Hançere Gümüş Gibi” yakışmış.  

Gerçekten bu yazılanları hak eden bir yapı. Kültürel ve sanatsal geçmişe saygı, kentin tarihi kimliğine armağan.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 4

25.01.2019

Adres: Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi Numara: 5 / KARS

Mail: info@tuncerguvensoyevi.com

Telefon: 0538 578 1581  

 

Devlet Konservatuarı / Kafkas Üniversitesi

Kars’ta bir konservatuarın oluşunu görmek beni daha da yakınlaştırdı kente. Sanata ilginin oluşu kent sakinlerine mutluluk hormonları yükleyeceği şüphesiz. 2003 sonbaharda açılan konservatuarda müzik, müzikoloji ve sahne sanatları bölümü bulunmakta.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 5

22.01.2019 Devlet Konservatuarı

Konservatuarı görünce mutlaka sanatın icra edildiği bir salon da mevcuttur. Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kültür merkezi konferans salonu, tiyatro, konser ve çeşitli gösterilere ev sahipliği yapmakta.

2011 Yılında Kars Belediyesinin düzenlediği “Kültür ve Sanat Festivali” etkinliklerin artmasının kente daha saygın bir güzellik sağlayacağı düşüncesindeyim. O festivalde İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden sanatçıların verdiği konser, gitar resitali, aryalar, değerli sanatçıların icra ettiği müzik ziyafeti.  Sanat kenti olmak gerçekten bir ayrıcalık, Kars sevdalıları bu konuda da farklılık yaratmalıdırlar.

12 Havariler Kilisesi (Kümbet Camii)

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 6

22.01.2019

On asır önce Ermeni-Gürcü kilisesi olarak inşa edilen yapı birçok defa camiye tekrar kiliseye dönüştürülmüş. Rus işgali devresinde Rus Ortodoks Başpiskoposluğu olarak kullanılmış olup bugün Kümbet camii olarak kullanıma açıktır. Gezerken içerde insanlar olduğu için fotoğraf çekmemiştim. Sanırım zaman zaman Ermeni gruplarca ayinler yapılmakta.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 7

Son Malakan (!) Mehmet Ali Eker

 

71 yaşındaki Mehmet Ali Eker Kars’ın İncesu köyünde yaşıyor. Bizi evinde misafir etti, ağırladı, sohbetler de bulunduk, çok güzel anılar bilgiler verdi. Teşekkürler Kars sevdalısı Yiğit Malakan. Rusyadan Çarlık zamanında göçe zorlanan Malakanlardan son kalanlardan. 

 

“Kars toprakları tarıma elverişli. Dünyada 3 ayda bitki yetiştiren böyle bir toprak daha yok. İnsanları bizi sevdi, biz de onları. Biz buranın yaylalarında hayvancılık yapardık. Orada peynir, kaşar üretilirdi. Kars’taki kaşarın tarihi Malakanlara dayanıyor. “

 

Kars’ın süt kokan insanları: Malakanlar - Son Dakika Haberleri (trthaber.com)

 

Sarıkamış Kardan Heykeller

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 8

23.01.2019

Sarıkamış kayak merkezini de kısa bir zaman dilimi içinde görmeye gittiğimizde ufuk çizgisinde devasa kardan heykeller gördük. Sonradan öğrendim ki bu kardan heykeller Sarıkamış Harekâtında donarak şehit olan Mehmetçikler anısına yapılmış. Kars ve Sarıkamış yönetimleri, Kafkas Üniversitesi hocaları ve öğrencilerinin katkısı ile onlarca taşınan karlar ile meydana getirilmekte.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 9

Kayak Merkezi ve Dinlenme Mekanı  

Çıldır Gölü

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 10

22.01.2019 - Gerekli donanımla gelenler için buzu kesip balık tutma da mümkün.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 11

Atlı Kızakla Buzlu Gölde Kayma Keyfi.

 

Boğatepe Yolunda

Kars merkezden yaklaşık bir saat uzaklıkta ve 900 metre daha yukarıda (Boğatepe 2667, Kars 1760) gravyer peyniri ile meşhur bir köy. İlhan Koçulu tesislerinde hem izledik nasıl yapılıyor peynir hem de arkadaşlar biraz peynir alışverişinde bulundular.  Rusya’dan sürgün edilen Malakan’ların ilk yerleşim yeri.  

Yol boyu bembeyaz örtü arada bir bulutların arasında görünen güneşin meydana getirdiği doyumsuz manzaralardan bir enstantane çekerken, buranın bir göl olduğunu duyunca şaşkınlığımı gizleyemedim.

Aygır Gölü. Boğatepe yolunda. Denizden yüksekliği 2300 metre. 2940 kilometrekare. Balıkçılıkta yapılan göl bulunduğumuz zamanda donmuş halde idi. 24.01.2019

Ana Sayfasında TRT’nin bir videosu var İlhan Koçulu ile “Orada Bir Yer- Kars” başlıklı. Youtube programından merak edenler izleyebilir.

Ani Antik Kenti

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 12

Ani Antik Kenti, Kırk Kapılı Şehrin harabelerinde, kiliselerinde saatlerce dolaştık. Bazen yalnız bazen grup ile. Ermenistan sınırı, Arpaçay, kervanların geçtiği İpek Yolu. Unesco Dünya Miras Listesinde yer alan, Medeniyetler Beşiği, Bin bir Kilise, Kırk Kapılı Şehir. Tarih dile gelse de anlatsa diyeceğin geliyor gezerken.

Yerel Lezzetler

Kars’ı her şeyiyle gezdik, gördük ve sevdik. Ama bir sabah yaptığımız kahvaltıyı, izlediğimiz halk danslarını anlatmadan nokta koyarsam haksızlık etmiş olurum.

Bakındım etrafıma hemen herkes kahvaltı da zaten hep birlikte altı kişilik adalılarız. Dedim hafif yapın kahvaltınızı, zira tekrarı var. Kem küm şu bu, derken kendimizi kahvaltı yapacağımız mekânda bulduk. Kent içinde kapısında “Boğatepe Erkan Koçulu” yere girdik. Bir masa ki, bir güzel iştah açıcı kokular ister tok ol ister aç, başlamak için sabır bile gösteremezsin. Kars’ın meşhur mutfak lezzeti pişinin kokusu iştah açıcı sanki. Bin bir çeşit peynirler, Malina (yaban böğürtlen reçeli), Geven balı, kaymak, süt ve niceleri.  

Kaz diyarı Kars’ta kaz eti çok popüler, ilk akşam biz de tattık. Her yörenin kendine has yiyecekleri olduğu gibi bizim de tanıştığımız yiyecekler arasında piti kebabı, hangel (kıymasız mantı), Bozbaş (kuzu incik), haşıl, pörtletme, pişi ve Çıldır Gölü’nde balık gibi.

Sarı Gelin Eşliğinde Kar Yağarken! resim: 13

Yöresel Danslardan Bir Enstantane

Bir parantez de GastroKars hakkında Kars doğumlu Özgen Nama’ söyleminden bir alıntı; Doğduğum ve çocukluğumun geçtiği memleketim olan Kars son yıllarda Doğu Ekspresi ile adından sıkça söz ettiriyor, özelikle kış turizmi açısından iyi bir ivme yakalamış durumda. İpek Hanım Çiftliği’nin kurucusu sevgili Pınar Kaftancıoğlu doğduğu bu topraklara bir vefa örneğini ortaya koyuyor, köklerine bağlı yenilikçi Kars mutfağını gastronomik anlamda hak ettiği yere gelmesi için hayata geçirdiği GastroKars, dekorasyonuyla, ambiyansıyla ve bölge mutfağının orijinal lezzetleriyle bu boşluğu fazlasıyla dolduruyor. Kars merkezinde yer alan GastroKars daha içeriye girmeden insanı kendine çeken bir mekan. Rus yapımı tarihi binada hizmet veren mekan, yan yana dört eski dükkanının birleşiminden ortaya çıkmış. Kapıdan içeriye adım attığınızda da sanki şık bir Rus restoranına girmiş gibi hissediyorsunuz. Masa düzenindeki zerafetten, duvarlarda yer alan antika tabaklara kadar ve diğer detaylara baktığımızda bu mekana bir kadın eli değdiğini hissetmemek mümkün değil.

Esnaf lokantaları harika ve fiyatlar da çok makul. Akşamları gidilecek çok restoran da var, Halk oyunları gösterileri de olan. Danışın, araştırın fiyatlar dahil, resepsiyona sorun güzel bir gece yaşayın. Umarım ve dilerim tüm Kars esnafı, marketler, restoranlar, oteller kalitelerini bozmaz hatta yükseltir ve bunları fiyatlara yansıtmazlar talep arttı, yoğunluk var nasılsa diyerekten. İktisat ilminin kuralıdır fiyatı arz talep belirler diye ama bilinmeli ki artan fiyatlar arzı bir süre arttırsa da yükselen fiyatlar, marjinal fayda görünmez el derken talep azalır, boşluklar başlar. Aranızdaki rekabeti artan fiyatlarla değil vereceğiniz servis, doğru ürünler ve lezzetler, güvenilirlikle samimiyetle dürüstlükle yaşatın. Ve birbirinize destek olun kenetlenin ki yaşadığınız kentiniz güzelliklerini arttırarak çoğaltarak yerlisi yabancısı insanlara sunabilsin.

Kars’ı daha güzel yerlere getirmek yükseltmek sizlerin elinizde sevgili Karslılar, biliniz ki sizler sevdirdiniz kentinizi bizlere. Ve teşekkürler sevgili Pınar, Kars seninle bir başka güzel.      

Fethi Denizmen

24. Ocak 2021

Heybeliada

Etiketler Kars
Yorumlar
Kalan Karakter 800
M. Sıddık Ayırkan
Hep gezdiğim yerleri başkasının gözünden bakınca sanki hiç gezmemiş gibi oldum. 🤔 Bu sefer daha dikkatli bakmam gerekecek. Teşekkürler
Ayşe Ok
Bize bir şey kalmamış her şeyi çok güzel ifade etmişsin .Gerçekten çook güzeldi ,insanları ,doğası gezdiğimiz her yer, yemekler! İnşallah tekrar gideriz göremediğimiz yerleri görür geçmişi anarız. Sana tekrar candan teşekkürler. Ayrica Pinar Kaftancioglu’na mukemmel misafirperverliği için teşekkürlerimi iletirim
Halise Sonar
Kars’la ilgili yazını ancak okuyabildim. Mükemmel yazmışsın. Tekrar gidesim geldi. 🧿🧿
Ayşe Ok
Bize birşey kalmamış herşeyi çok güzel ifade etmissin .Gerçekten çook güzeldi ,insanları ,doğası gezdiğimiz heryer,yemekler !Inşallah tekrar gideriz göremediğimiz yerleri görür geçmişi anarız .Sana tekrar candan teşekkürler. Pinar Kaftancioglu’na da guzel misafirperverligi icin ayrica tesekkurler
Mediha Özgül Güner
Yine inanılmaz satırlar o unutulmaz Kars seyahatimizi kaleme alman bizlere o güzellikleri tarihi dokuyu lezzetleri hatırlattı. Ne mutlu ki sayende sevgili Pınar Kaftancıoğlu’nun beraberliği gezimize ayrı renk kattı ‘Kars’lı olması donanımı yörenin tüm özelliklerini lezzlerini tatmamıza yardımcı oldu sağolsun.Gerçekten tadı damağımızda kaldı Kars hakkında fazla bilgim yokken şimdi Kars dendimi muhteşem kaz eti peynirler güzel insanlar dopdolu tarih folklorü hiç üşütmeyen havası ve bol kar sevgilerimle
Efnan Akpulat
Görgünün kaynaklarından biridir gezmek ve gördüklerini paylaşmak... Bu kaynağın canlı bir örneğisiniz Fethi Abicim. Gönlünüze ve kaleminize sağlık...
Ekrem Ülkü
Kısa bir Kars anım. Kıta hizmetim Kars/Göle çıktı. Yeni evliydim, eşim de benimle geldi . Doğu Ekspresi ile serüvenli 2,5 gün süren yolculuk sonunda gece yarısı Kars’a vardık.Ordu evinde oda yoktu. Bekleyen taksiye "Bizi en iyi otele götür" dedim. Kars Palas'a(!) geldik. Yüksek tavanından sarkan tek bir ampulün yarı aydınlattığı lobide iki adam tavla oynuyordu. "En iyi odanızı istiyorum" dediğimde genç olanı, hafif gülümseme ile "Tabii teğmenim" dedi. "Sıcak su var mı?" soruma "Şimdi yakarım kazanı, hemen ısınır"(!) yanıtını aldık. Odamıza çıktık ama ne çare, banyo suyu bir türlü ısınmıyordu. Soğuk ilik yaptık banyo. Sabah pırıl pırıl güneşli ama -10 derecelerde, soğuk bir sabaha uyandık. Hava soğuk olduğu halde, hiç üşütmüyordu. İstanbul'da alışık olmadığımız bol oksijenli hava ile ciğerlerimizi doldurduk ve 1 yıllık Kars/Göle askerlik serüvenimiz başladı.
Pınar Kaftancıoğlu
Kelimelerinizden kars ‘ın ruhu ve farklılığı okuyana geçmiş ...yaşadığınız o güzel bir kaç günü yaşamak isteyecek binlerce kültür turistine yol olacağından eminim bu yazının. Memleketimin yoluna ışık olan size ve ailenize çok teşekkür ediyorum. Fethi bey hani derler ya “ bunu saymayız “ pandeminin hemen ardından kocaman bir Arkadaş grubu ile tekrar bekliyoruz sizi ve herkesi. Sevgiyle dostlukla kal yoldaş ..Pınar Kaftancıoğlu
Pınar Ner
Ah ah ...gitmeyi çok istediğim yer, ne güzel anlatmışsınız güzel Kars’ı...Bir gün gidersem bu yazı rehberim olacak.Teşekkürler🙏
Raşel Boeno
Fethicim, eline , kalemine saglık. Yazar oldun gayri BRAVO👋👋👋👋
Ekrem Ülkü
Sevgili Fethi, giderek gezi yazarına dönüşüyorsun. Gezdiğin, gördüğün yerleri anlatarak, imrendiriyorsun okurları. Yaklaşık 50 yıl önce yedek subaylık görevi için gittiğim Kars'ı anlatan yazını okurken duygulandım, anılarım tazelendi. Gerçi o yıllarda, benim gördüğüm Kars ile senin anlattıkların arasında dağlar kadar fark var ama olsun. Sevgilerle. Not: Kars ile ilgili küçük bir anımı da yorumda paylaşmak istedim ama yorum köşesi, karakter sayısını aştığı için izin vermedi maalesef. Bir araya geldiğimizde masa başında paylaşırım.
Cemal Çalımer
Çok güzel , kapsamli ve malumat verici olmuş. Geçen sene Dogu ekspresi turuyla oralara gidecektim paramı da yatırmıştım ancak pandemi nedeniyle gidemediğim için hayıflandım
TAYLAN SAMANCI
Elinize sağlık Fethi bey, Ne güzel anlatmışsınız Güzel Sehirimiz Kars'ı. İlk Doğu seyahatimi Kars'a yapacağım. Özellikle çocuklarıda götüreceğim ki bu tarihi, güzellikleri görsünler..
Ziya YILDIRIM
Fethi beycim günaydın ☀️ yazınızı uyanır uyanmaz okudum, Her yıl en az 4 kere gittiğim o harika şehri ve güzel insanları çok güzel bi anlatım ile hatırlatıp güzel anları yeniden yaşattığınız için (pandemi dolayısı ile yaklaşık 15 aydır gidemedim) çok teşekkür ederim...Harika bir yazı olmuş kaleminize ruhunuza sağlık. Size, Pınar hanıma ve İlhan abiye selamlar sevgiler...
E Erdoğan Köroğlu
Eline sağlık Fethi, çok güzel yazmışsın. Selam ve sevgiler.
Pınar Ner
Ah ah ...gitmeyi çok istediğim yer, ne güzel anlatmışsınız güzel Kars’ı...Bir gün gidersem bu yazı rehberim olacak.Teşekkürler🙏
Cüneyt Çevik
Kalemine sağlık, şu corona günlerin de anlattıklarınla bu güzel şehrimizi gezmiş kadar olduk.İnşallah hayat normale döner de, bu sefer de son malakanları ve pınar hanımın mutfatığını birlikte ziyaret ederiz,
Canan Sunar
Ne Güzel bu Güzel Vatanın en uzak diyarlarını sizden okumak. Öncelikle teşekkürümü edeyim; Gönülden Teşekkürler.. İnsanın günlük hayat gayesini bir köşeye bırakıp Kars’a seyahat planlayası geliyor okuyunca yazınızı. Tarihi, dünyayı görmek güzel de insan önce kendi topraklarından başlamalı bence de. Değindiğiniz her güzel nokta, öneri, öğütten herkes kendine bir pay çıkarmalı. Hem kendi toprağını kendi insanına sevdirmeli hem insanına hem tarihine saygı duymalı. Ama mutlaka bir yerlerden başlamalı. Hiçbir şey için geç değil. Sevgiler, Selamlar...
Ahmet Derviş Öetin
Bu araçlara bir zamanlar Çarşamba grubu mensupları biner iskelede inerken Sevgili Fethi'yi ev sahibi edası ile biz misafirlerini karşılaması esnasın yüzündeki Güzelliği zannederim Yengem de imza atmadan görmüş olacakki imzadan sonra özenilecek bir yaşamı biz Çarşamba grubu ile beraber yaşamaya devam ediyoruz NE GÜZEL BİR BERABERLİK
Günseli Hundur
Karsı güzel tanıtmışsın 👍 Çıldır’da donmuş gölde atla gezerken bayağı heyecanlandım gölün çatlatayacağı aklıma gelince, birde gölden çıkan balığı yemem deyip ...en çok benim yediğim güzel balikti..😊
Gonul Denizmen
Kars Kars...sonunda 2019 ocak ayında Kars'a ulaştıkz. doğa kültür sanat ve harika yemekler (özellikle kahvaltılar) Anlatılmaz yaşanır
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER