Türkiye Yeni Sıcaklık Rekorlarına Hazırlanıyor! Uzmanlar Tarih Vererek Uyardı: Eyyam-ı Bahur Etkisi
Türkiye, Temmuz sonu ve Ağustos başında etkisini hissettiren Afrika kökenli eyyam-ı bahur sıcaklıklarıyla kavruluyor. İşte Eyyam-ı Bahur Etkisi ve uzman uyarısı!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, bu sıcak hava dalgasının özellikle güney ve batı bölgelerde etkili olduğunu ve sıcaklıkların 40-45 dereceye kadar çıkabileceğini belirtti. Küresel iklim değişikliğiyle birlikte bu tür aşırı sıcakların daha sık görüldüğünü ve sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.
Kuzey Afrika ve Orta Doğu'dan Gelen Sıcak Hava Dalgası
Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin hem Kuzey Afrika çöl sıcaklıklarının hem de Orta Doğu ve İran üzerinden gelen tropikal hava dalgalarının etkisi altında kaldığını ifade etti. "Bu dönem, Kuzey Yarım Küre'nin en sıcak günlerine denk geliyor ve Türkiye çok sıcak, bazen de ekstrem sıcak hava koşullarından etkileniyor," diyen Türkeş, önümüzdeki hafta hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıkarak bazı illerde yeni sıcaklık rekorlarının kırılmasının beklendiğini belirtti.
Artan Yangın Riski ve Sağlık Uyarıları
Yüksek sıcaklıklar nedeniyle Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in sularının ısınmasının buharlaşmayı artırdığını ve kıyı bölgelerinde nem oranının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türkeş, "Böyle hava koşullarında dışarı çıkmak, özellikle yaşlılar, bebekler, hamileler, kalp-damar, akciğer ve astım hastaları, yoksullar, evsizler ile güneş altında çalışan emekçiler için sağlık açısından risk oluşturuyor" uyarısında bulundu. Ayrıca, eyyam-ı bahur döneminde yüksek sıcaklık ve kuvvetli rüzgarların orman yangını riskini de artırdığını ekledi.
Küresel Isınmanın Etkisiyle Rekorlar Artıyor
Prof. Dr. Türkeş, küresel ısınmanın etkisiyle hem dünya hem de bölgesel ölçekte sıcaklıkların her yıl giderek yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de sıcaklık rekorunun iki yıl önce Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde 49.5 dereceyle kırıldığını hatırlatan Türkeş, rekor sıcaklıkların sıklığı, süresi ve şiddetinde sürekli artış yaşandığını belirtti. "Türkiye'nin büyük bölümünde ortalamalardan 4 ila 8 santigrat derece daha yüksek sıcaklıklar bekleniyor. Bazı illerde yeni rekorlar kırılabilir. En yüksek sıcaklıklar genellikle Türkiye’nin batı ve güneyinde görülüyor. Çok sıcak ve bunaltıcı hava deniz kıyılarında hissedilirken, rekorlar genellikle deniz etkisi nedeniyle kıyı bölgelerinde kırılmıyor," dedi.