Küresel Gıda Fiyatları 4 Yılın Zirvesinde: FAO Endeksi Ağustosta Sıçradı

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyat endeksi ağustosta %1,9 artarak 2022 sonundan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Şeker ve tahıldaki yükseliş haberimizde.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan verilere göre, küresel gıda emtia fiyatları tırmanan jeopolitik gerilimler ve olumsuz iklim koşullarının tedarik zincirini zorlamasıyla ağustos ayında 2022 sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. FAO Gıda Fiyat Endeksi ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,9 artış gösterirken, yıllık bazdaki yükseliş yüzde 2,5 olarak kaydedildi.

Küresel gıda fiyatlarındaki bu hızlanmayla birlikte, aynı dönemde %33,4 seviyesinde açıklanan Türkiye gıda enflasyonu ile küresel göstergeler arasındaki makas son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yükselişi Şeker, Tahıl ve Süt Ürünleri Sırtladı

Ağustos ayındaki genel endeks artışına özellikle şeker ve tahıl grubundaki sert maliyet artışları öncülük etti:

  • Şeker: Aylık bazda yüzde 11,9'luk sert bir sıçrama gerçekleştirdi.
  • Buğday: Küresel buğday fiyatları ağustosta yüzde 2,6 yükseldi.
  • Süt Ürünleri ve Tahıllar: Genel tedarik baskılarıyla birlikte endeksteki ana yükseliş kanalını oluşturdu.
  • Bloomberg Tarım Spot Endeksi: 10 temel tarım ürününü takip eden endeks, ağustosta yüzde 13'ün üzerinde artış kaydederek Temmuz 2012'den bu yana en hızlı aylık kazancına ulaştı.

Savaşlar ve Zayıf Rekolte Küresel Tedariki Tehdit Ediyor

Küresel tarım piyasalarındaki yukarı yönlü fiyat baskısını tetikleyen temel jeopolitik ve yapısal unsurlar öne çıkıyor:

  • Karadeniz ve Rusya-Ukrayna Hattı: Rusya'nın saldırılarını artırma hazırlıkları, Ukraynalı çiftçilerin lojistik imkânlarını ve tahıl ihracat koridorunu daraltıyor.
  • Körfez Riski: ABD ile İran arasındaki müzakerelerin zayıflaması ve Orta Doğu'daki gerilimler deniz ticaret hatlarındaki risk primini artırıyor.
  • Avrupa'da Rekolte Kaybı: Kıta genelindeki kuraklık ve zayıf hasat beklentileri, Avrupa'nın küresel gıda ithalatına bağımlılığını artırarak piyasadaki arz rekabetini kızıştırıyor.

El Niño Kaynaklı İklim Riski Devam Ediyor

Uzmanlar, tahminlerden daha güçlü seyreden El Niño hava olayının devam etmesi nedeniyle tarımsal üretim üzerindeki iklimsel baskıların kısa vadede hafiflemeyeceğini öngörüyor. Arz cephesindeki bu daralmanın, küresel gıda piyasalarında yeni bir enflasyonist dalgayı tetikleyebileceği uyarısı yapılıyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800