Girişimcilerin 20 saatte öğrenme sırrı!

Ünlü girişimcilerin en büyük özelliklerinden biri kolay öğrenmek. Kolay öğrenmenin bir formülü var mıdır? derseniz. İyi haber, var. Beynimiz her şeyi, zorlu ama hızlı bir yolla öğrenmeye hazır. En azından ilk evrelerde…

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 6 İLK 20 SAAT ÖNEMLİ
İLK 20 SAAT ÖNEMLİ

İlk 20 saatte öğrendiniz öğrendiniz… Uzmanlar, öğrenilecek konuyla ilk temasımızdan sonraki ilk 20 saatin en üretken öğrenme süreci olduğunu söylüyor. Bu da, ilk 20 saatte beynin yeni uyaranlara cevap verebilir ve ilgi gösterebilir koşullara sahip olmasıyla açıklanıyor.

2 6 NEYİ NE ZAMAN ÖĞRENDİĞİMİZİ HESAPLIYOR
NEYİ NE ZAMAN ÖĞRENDİĞİMİZİ HESAPLIYOR

Alman filozof ve psikolog Hermann Ebbinghaus, 19. yüzyılda öğrenme eğrisi  adını verdiği iki değişkenli bir şema ortaya koydu. Öğrenme eğrisindeki yatay doğru, öğrenilecek konu ya da alınacak bilgiyi temsil ederken, dikey doğru ise, harcadığımız zamanı temsil ediyor. Bu şekilde neyi ne kadar zamanda öğrendiğimizi hesaplayabiliyoruz.

3 6 20 SAAT TEKNİĞİNİ ŞİRKETLER DE KULLANIYOR
20 SAAT TEKNİĞİNİ ŞİRKETLER DE KULLANIYOR

Öğrenme eğrisi, şirketlerin performans ve üretkenlik ölçümü için de kullandığı bir yöntem. Günlük hayatımızda da elimizdeki işin ne kadar zor ya da kolay olduğunu, ona harcadığımız süre üzerinden değerlendirebiliyoruz. Ebbinghaus’un şeması, bilginin çoğunluğunu öğrenmenin ilk evresinde özümsediğimizi gösteriyor.

4 6 ZAMAN GEÇTİKÇE ÖĞRENMEMİZ YAVAŞLIYOR
ZAMAN GEÇTİKÇE ÖĞRENMEMİZ YAVAŞLIYOR

Zaman geçtikçe öğrenmemiz yavaşlıyor ve daha az üretken olup, hedeflerimiz için daha çok zaman harcadığımız evreye giriyoruz. Bu da beynin alışma süreciyle, yani öğrenmenin en ilkel evresiyle açıklanıyor. Beyin yeni uyaranla ilk karşılaştığında çok daha duyarlı, uyaranlara verdiği tepkiler de çok daha yoğun oluyor.

Aynı uyarıcıya tekrar tekrar maruz kalan beynin gücü giderek zayıflıyor, ilgisi de azalıyor.

5 6 FRANKLİN’İN 5 SAAT KURALI
FRANKLİN’İN 5 SAAT KURALI

Bilim insanı Josh Kauffman, öğrenmedeki ‘tırmanış evresinin’ ilk 20 saatte gerçekleştiğini söylüyor.

Kauffman’a göre, iyi öğrenme için gerekli formül, Amerika Birleşik Devletleri’ nin kurucu babalarından Benjamin Franklin’ in “yarı zamanlı” yönteminden geçiyor.

Franklin’in “Planlı öğrenme” adını verdiği yöntem, günümüzde “5 saat kuralı olarak” da biliniyor. Franklin sadece üç yıl okulda eğitim almış olmasına rağmen, her gün kişisel hedefler koyarak kendisini geliştirmişti.

6 6 MUSK’IN VE ÜNLÜ GİRİŞİMCİLERİN SIRRI BU 5 SAAT
MUSK’IN VE ÜNLÜ GİRİŞİMCİLERİN SIRRI BU 5 SAAT

Pazartesi’den Cuma’ya hafta içi her gün en az bir saatini yeni bir şeyi öğrenmeye ayırıyordu. Yeterince iyi bir noktaya ulaştığını hissettiğinde de, başka bir konuyu öğrenmeye koyuluyordu. Bu durmadan böyle devam ediyordu.

Kaufmann’a göre, Franklin’in “5 saat kuralını” 4 hafta boyunca uygularsak, her ay yeni bir konuyu yeterince öğrenebiliriz.

Elon Musk , Mark Zuckerberg  gibibaşarılarını neye borçlu oldukları sorulduğunda aynı sistemi birkaç ufak değişiklikle uyguladıklarına dikkat çekiyor. Kısacası öğrenme için iki şey gerekli, kendimiz ve planlı öğrenme, için zaman ayırma konusundaki irademiz.

Etiketler Elon Musk
Yorumlar
Kalan Karakter 800