“Evet” demeden önce konuşmanız gereken 5 gerçek

Amerika’da yapılan yeni bir ankete göre mali konularda dürüst olmayan Amerikalıların oranı oldukça yüksek. Anket, partnerleriyle finansal bilgi paylaşımında bulunurken yalan söylediklerini veya bilgi sakladıklarını belirtenlerin oranının %43 olduğunu ortaya koydu.

Konu insan ve para olunca araştırma sonuçları Türkiye’de evli olan ya da evliliğe adım atan çiftleri de yakından ilgilendiriyor. Evliliğe sağlam bir başlangıç yapmak için, "Evet" demeden önce bu beş finansal konuyu konuşmanız öneriliyor.

İşte evet demeden önce konuşmanız gereken 5 gerçek!

1. Aileden alınan para terbiyesinin önemi
1. Aileden alınan para terbiyesinin önemi

Kimse partnerini eleştirmek istemez, ama eşinizin harcamalarını eleştirecek olursanız, büyüme sürecinde öğrendiğiniz finansal dersler hakkında konuşmayı düşünebilirsiniz. Ailenizle hiç para konularını konuşmamış olsanız bile, finansal bakış açınızı şekillendiren para alışkanlıklarını gözlemlemiş olabilirsiniz.

Eşinizle, ebeveynlerinin para harcamaları, aile içinde borç algısı ve para konusunda genel tutumlarını konuşun. Eğer partneriniz sizden farklı bir kültürel veya ekonomik geçmişe sahipse, bu konu özellikle önemli olabilir çünkü muhtemelen farklı finansal normlarla büyümüş olabilirsiniz.
Bu sohbet sonrasında, birbirinizin birikim ve harcamalar konusundaki görüşlerini tamamen anlamış olmayabilirsiniz ancak en azından para psikolojilerinizin nasıl şekillendiğini, yani neden belirli bir şekilde birikim ve harcama yaptığınızı daha iyi anlayabilirsiniz.

2. Vadesi gelmemiş borçlar
2. Vadesi gelmemiş borçlar

Araştırmaya göre, partneri olan Amerikalıların yaklaşık %8'i, ne kadar borcu olduğu konusunda partnerlerine yalan söylediklerini ya da bilgi sakladıklarını belirtmiş. Bir eş, genellikle partnerinin evlilik öncesi borcundan hukuki olarak sorumlu olmamakla birlikte, bu borç çiftin finansal durumunu önemli ölçüde etkileyebilir.

Ortaklaşa para biriktiriyorsanız veya ortak hedeflere doğru ilerliyorsanız, borç ödemelerinizin, biriktirme ve harcama düzeninizi etkileyeceği açıktır.
Her iki tarafın da borç bakiyelerini, faiz oranlarını ve ödeme şartlarını not etmesi gerekmektedir. Ardından, borcu nasıl ödeyeceğinize çift olarak karar verebilirsiniz. En popüler borç ödeme stratejileri arasında "borç kartopu" ve "borç çığ" stratejileri bulunmaktadır. Borç kartopu stratejisi, en küçük borç bakiyesinden en büyüğe doğru borçların ödenmesine odaklanır. Bu strateji, küçük borçları hızla ödemenin motivasyon sağlayacağını düşünür. Borç çığ stratejisi ise borçları, en yüksek faiz oranından en düşüğe doğru ödemeye odaklanır, bu da maliyetleri düşürmeyi hedefler.
En iyi borç ödeme yöntemi, borçlara karşı derhal aksiyon olan yöntemdir. Bu nedenle, borç ödemeye başlamadan önce partnerinizle birlikte en uygun yöntemi belirlemelisiniz.

3. Gelir ve Harcamalar
3. Gelir ve Harcamalar

Ankete göre, Amerikalıların %14'ü partnerlerine gelirleri konusunda yalan söylediğini ya da bilgi sakladığını belirtmiştir. Dahası, partneri olan Amerikalıların %23'ü bir alışveriş sırasında ne kadar para harcadıkları konusunda partnerlerine yalan söylediklerini ya da bilgi sakladıklarını belirtmiştir. Gelir ve harcamalarınız, sizin ve eşinizin birlikte bir yaşam kurma sürecini etkiler. Dolayısıyla, her iki tarafın da gelir ve giderlerini belirlemesi ve bu doğrultuda bütçe planlaması yapması önemlidir. Tüm çiftlerin lüks harcamalar konusunda aynı fikirde olmayacağı aşikardır. Bunu çözmenin bir yolu, her iki tarafın da aylık kişisel harcamalarını belirlemektir. Bu sayede, her iki taraf da belirlenen harcamalar doğrultusunda alışveriş yapabilir.

4. Kredi Puanları
4. Kredi Puanları

Anket çalışması Amerikalıların %12'si kredi puanları konusunda partnerlerine yalan söylediğini ya da bilgi sakladığını ortaya çıkardı.Kredi puanlama sistemi evlilik durumunu dikkate almadığı için, eşlerin kredi puanları birbiriyle ilişkilendirilmez ya da birleştirilmez. Ancak, kredi puanları birbirini etkileyebilir. Örneğin, bir ev satın almayı düşünüyorsanız, bir ipotek için muhtemelen her iki tarafın kredi puanı da göz önünde bulundurulacaktır. Kötü bir kredi puanı, daha yüksek bir faiz oranı ya da kredi reddi anlamına gelebilir ve bu durumda eğer kredi puanı konusunda yalan söylenmişse, partneriniz bu durumdan rahatsız olabilir. Bu nedenle, ilk olarak her iki tarafın da kredi puanını kontrol etmesi ve eğer biri ya da her iki tarafın kredi puanı düşükse, kredi puanını yükseltmek için bir plan yapması gerekmektedir. Bu, borçların ödenmesi, faturaların zamanında ödenmesini sağlamak için otomatik ödemelerin ayarlanması ya da kredi raporlarının kontrol edilip herhangi bir hata varsa itiraz edilmesi anlamına gelebilir.

5. Finansal Hedefler
5. Finansal Hedefler

Para, yetersiz olduğunda stresli olabilir; ancak gelecekte ne yapmak istediğinizi belirlemek ve bu doğrultuda para biriktirmek eğlenceli olabilir. Belki bir çift olarak bir ev satın almayı (2023 itibariyle ortalama ev fiyatı 342.000 dolar), hayalini kurduğunuz bir tatil yapmayı ya da bir iş yerini açmayı düşünüyorsunuz. Bu nedenle, gelecekte ne yapmak istediğinizi ve bunun ne kadar maliyetli olacağını konuşmak önemlidir. Her iki tarafın da listesindeki her şeyi yapmak gerçekleşebilir olmayabilir, ancak hiçbir fikri baştan reddetmemeye çalışmalısınız. Bir ya da iki hedef seçin ve bu hedeflere ulaşmak için somut adımlar atın.


Amerikan Nüfus Sayım Bürosu'nun son tahminlerine göre, Amerikalı yetişkinlerin %60'ı bir eş ya da partnerle yaşamaktadır. Finans konusunda dürüst ve açık olmak -bazen biraz rahatsızlık verici olsa bile- bu hanelerin sağlam bir temel oluşturmasına yardımcı olabilir.

Etiketler finans
Yorumlar
Kalan Karakter 800