Ev Kadınları da Emekli Olabilir

Ev bütçesine, gerek evde yaptıkları işlerle, gerek becerilerini kazanca çevirme yoluyla katkı sağlayan ev kadınların sayısı hiç de azımsanacak boyutta değil. Ancak tüm bu işleri sigortasız çalışarak yapıyorlar ve emeklilik hakkı da edinemiyorlar.

Devlet, ev kadınlarına da vergi ödemeksizin esnaf olma veya düşük primle emekli olma hakkı tanıyor.

18 yaşından büyükseniz, Türk vatandaşıysanız, herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyorsanız, bir sosyal sigorta güvenceniz yoksa ve gelir vergisinden muaf olduğunuzu belgeleyebiliyorsanız, siz de isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.
Ev Kadınlarının Emekli Olması İçin İki Yol Var

İsteğe Bağlı Sigortalılık
İsteğe Bağlı Sigortalılık

Ev kadınları Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak isteğe bağlı sigortalı olmak istediğini beyan edebilir.
İsteğe bağlı sigortalı olmak Bağkur kapsamına giriyor.
Bu kapsamda emekli olmak için bugün başvurmanız durumunda 9000 gün düzenli prim ödeme şartınız var. 5400 günle de yaş haddinden emekli olabilirsiniz.
1 Mayıs 2008’den önce isteğe bağlı sigortalı olduysanız, 5400 gün prim ödeyerek 61 yaşında emeklilik hakkınızı elde edebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Kapsamında Ödenecek Prim Tutarı

Aylık ödeyeceğiniz prim için altı sınır brüt asgari ücretin yüzde 32’si, yani 2020 yılı için 847 lira.
İsteğe bağlı sigortalı olduğunuz zaman tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyorsunuz.

 

Esnaf Muaflığı
Esnaf Muaflığı

Evde el becerileriniz dahilinde havlu, çorap, kilim, dantel, hasır, paspas, tığ işi, tarhana, erişte gibi ürünlerin üretimini yapıyorsanız ve bunları yalnızca kermes, festival, panayır ile kamu kurumlarınca geçici olarak nitelendirilen yerlerde satıyorsanız, esnaf muaflığı ile sigortalı olabilirsiniz. Bu kapsamda emekli olmak için vergi dairesine başvurup, Gelir Vergisi mükellefi olmadığınıza dair bir belge almalısınız. Daha sonra ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na isteğe bağlı sigortalılık başvurusu yapmanız gerekiyor. Böylece 2020 yılında 27 gün prim ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olma hakkını elde edebilirsiniz.

Esnaf muaflığı ile emekli olabilmek için ödeyeceğiniz prim tutarı

Esnaf muaflığı ile emekli olabilmek için 2020 yılında ödemeniz gereken aylık prim tutarı 847 lira. Bu şekilde 9000 gün prim ödemeniz sonunda emekli olabilirsiniz.  

Yorumlar
Kalan Karakter 800