Esnafa ve ev hanımlarına erken emeklilik ne zaman hayata geçecek?

Geçtiğimiz yıl gündeme taşınan ev hanımlarına emeklilik fırsatı ve esnafın prim günlerinin düşürülerek daha erken emekli olma avantajlarının ne zaman uygulamaya alınacağı merakla araştırılıyor.

Güncelleme:

Emeklilik sisteminde büyük bir değişikliğin adımı olacak bu iki maddenin ne zaman hayata geçeceği henüz belli değilken bu sene içerisinde uygulamaya alınıp alınmayacağı araştırılıyor. Üzerinde çalışmaların devam ettiği bu konunun müjdesi ne zaman verilecek? Ev hanımlarına emeklilik kapsamında verileceği vaat edilen ödeme ne kadar olacak?  

Emeklilikte büyük iki reform!  

Emeklilik sisteminde ev hanımlarının önünü açan hükümet prim ödemelerinde ev hanımlarına destek olacağını duyurdu. Geçtiğimiz sene yine bu müjde ile duyurulan esnafların prim gün sayılarının 9000’den 7.200’e düşürülmesi emeklilik sistemindeki iki büyük yeniliğin adımı olacak. Üzerinde çalışmaların sürdüğü bilinen bu iki düzenleme ne zaman hayata geçirilecek? Ev hanımlarının prim ödemelerinde devlet nasıl bir destek sağlayacak? Emekli olmak isteyen bir ev hanımı kaç gün prim ödeyecek?  

Söz konusu konu ile alakalı olarak merak edilen tüm sorulara yanıt veren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik düzenlemeleri konularıyla alakalı hükümetin seçim beyannamesi, Orta Vadeli Program (OVP), Çalışma Bakanlığı’nın stratejik programı ve hükümet yetkililerinin dönemsel açıklamalarını dikkatli analiz etmek gerekli.’’ dedi.  

Açıklamalarının devamında Bakan Işıkhan’ın açıklamalarını dile getiren Yılmaz, çalışmaların uzun soluklu olduğuna dikkat çekere; Bence esnafa erken emeklilik ve ev hanımlarına emeklilik düzenlemelerinin bu yıl olmasa bile önümüzdeki yıl sonuna kadar sonuçlanacağı kanaatindeyim. Hemen hemen her ay bir torba yasa çıkmaktadır. Hepsinde de mutlaka bir düzenleme mevcut olduğunu gözlemlemekteyiz. Sosyal güvenlik alanında şu ana kadar emekli zamları, Cumhuriyet ikramiyesi ve bayram ikramiyesi düzenlemesi gibi çalışma hayatında ise asgari ücret desteği, sürecin devam ettiği yeni Türk-İş kanunu gibi çalışma hayatını yakından ilgilendiren yeni düzenlemelerin de paralel olarak devam ettiğini söylemek gerekli.’’ dedi.  

Yorumlar
Kalan Karakter 800