Büyümek isteyen KOBİ'ler için öneriler

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin işlerini sürdürme ve büyütme süreçlerinde dikkat etmeleri gereken noktaları sizler için özetledik...

Güncelleme:

Pazarlama faaliyetleri

Kaliteli ürün yapmak, insanların ihtiyaçlarına yönelik iyi bir hizmet vermek KOBİ’lerin iş hayatı için olmazsa olmazlardan. Böylece dilden dile sizin adınıza reklamınız yapılır ve doğal reklamla işletmeniz büyür. Yine aynı şekilde bu yapılan ürünlerin ve hizmetlerin reklamını yapmak, bir pazarlama stratejisi belirlemek de son derece önemli. Dünyanın en iyi ürününü de yapsanız, bunu tanıtmazsanız büyük kitlelere ulaşamazsınız. Bir pazarlama planı yapmayı ihmal etmeyin.

Nakit akışı

Bir işletme için en önemli noktalardan birisi nakit akışının yönetimidir. Öncelikle nakit akışının ne olduğunu açıklayarak başlayalım: İşletmenin kasasına bir zaman dilimi içerisinde giren ve çıkan paraya nakit akışı deniliyor. Önemli olmasının sebebi ise işletmenin çalışan maaşları, vergiler vb diğer harcamalar için yapacağı ödemelerin gelir tarafında bir karşılığı olması gerekliliğidir. Yani bir işletmenin önümüzdeki 1 yıl içerisinde çok büyük miktarda gelir beklentisi olsa da içinde bulunan ayda kasada diğer ödemeler için belli bir miktarda para bulunması gerekiyor.

Dijitalleşme

Dijital bir dünyada yaşıyoruz, ister kombi satan bir mağazanız olsun, isterseniz çiçek satın, isterseniz de tekstil devi olmaya aday bir işletme olun hiç fark etmez. İnternette bulunmuyorsanız, insanların size ulaşmaları için önemli bir yolu kullanmıyorsunuz demektir. Bu nedenle bir internet sitesi, uygulama sahibi olmanızda fayda var, bunlara ek olarak Google gibi arama motorlarında görünür olmaya da özen gösterin.

Hibe, kredi ve destekler

Fırsatlara açık olmak, hibe ve desteklere açık olmak gerektiğinde iyi hesaplar yaptıktan sonra kredi kullanmak da bir işletmenin büyümesine yardımcı olabilir. Bu noktada önceliğiniz hibe ve destekler olmalı, bunların mümkün olmadığı yerlerde ise ‘ne için kullandığınız’, ‘nasıl kullanacağınız’ belli olan kredi seçeneklerini değerlendirin.

Çalışan faktörü

Bir işletmeyi ileri götürecek en önemli etkenlerden birisi de onun çalışanlarıdır. Bu nedenle ekibinize katacağınız kişileri seçerken özenli olun. Çalışanların verimliliğini artırmak için de motivasyonlarını yüksek tutun. Örneğin; çalışanlarınıza yemek konusunda özgür seçim yapabilme şansı verin.

Çalışanlarınıza bir kart vererek, binlerce noktada yemek seçebilme özgürlüğünü sağlayın. Ayrıca bu yöntemle siz de devletin vergi indiriminden faydalanarak tasarruf yapabilirsiniz.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800