Borçlarınızı kapattıktan sonra ne yapmalısınız?

Borçlarınızı tamamen ödediniz, artık hiç borcunuz kalmadı. Bu büyük bir başarı ve finansal özgürlüğünüzü daha net bir şekilde görmek için heyecan verici bir fırsat sunuyor. Şimdi, bu dönüm noktasında finansal hayatınızda yapmak istediğiniz değişiklikleri ve hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.

Güncelleme:

Bütçe yapın

Sonunda borçtan kurtulduğunuza göre hatırlamanız gereken en önemli şey, bütçe yapıp bu plana uymaya devam etmek.

Aylık nakit akışınızda geçmiş aylara göre fazladan para olacağı için heyecanlanmanız normal ama dikkat edin bu durum yeni borçlara girmenize sebep olmasın.

Harcamalarınızı düzenli olarak yazın ve takip edin. Bunun için Monay uygulamasını kullanabilirsiniz. Monay sizin için harcamalarınızı takip eder, zaaf harcamalarınızı kontrol etmenizi ve finansal hedeflerinize ulaşmanızı sağlar. Finansal iyilik haline geçmenin ilk adımı bütçe yapmaktır.

Acil durum fonu oluşturun

Borcunuzu ödemeye odaklandığınız dönemde birikime, yatırıma para ayıramamış olabilirsiniz. Bütçenizi yeniden düzenlerken artık düzenli olarak birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Finansal hedefleriniz neler? Örneğin, belki bir ev satın almak için para biriktirmek istersiniz? İş kurmak için para biriktirebilirsiniz veya yakında yeni bir araç almaya hazır mısınız? Buna ulaşmak için ne kadar paraya ihtiyacınız var? Hedeflerinizi sıralayın ve acil durumlar için de bir fon oluşturun. Bütçenizi planlarken her ay ne kadar biriktirmeniz gerektiğini gerçekçi olarak belirleyin. Sizi zorlayacak bir tutarda birikim yapmaya çalışmanız bütçenizin dengesini sarsabilir ve motivasyonunuzu düşürebilir.

Acil durum fonunuzda en az üç aylık giderleriniz kadar para biriktirin ve bu paraya gerçekten ihtiyacınız olmadığı durumlarda kullanmayın. Aniden para lazım olduğu zaman bu fon tekrar borca ​​girmenizi engeller.

Yatırım yapın

Borçlarınızı ödedikten sonra yatırım yapmak için harika bir zamandasınız. Yatırıma henüz başlamadıysanız ve nereden başlayacağınız hakkında hiçbir fikriniz yoksa panik yapmayın. Yatırıma başlamak için çok fazla paraya ihtiyacınız yok. Bütçenize uygun tutarda, risk anlayışınıza göre yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

Yatırım yapmak neden önemli?

Enflasyon dönemlerinde paranızın erimemesi için yatırım araçlarını tanıyıp kendinize uygun portföy yapmanız gerek. Aman paranızı tanıdık tavsiyesiyle bilmediğiniz yatırım araçlarına koymayın. Bizi takip edin, detaylı araştırın, bankanıza danışın. Eğer Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeyseniz düzenli olarak getirinizi sorgulayın. Örneğin sepet yaparak paranızı enflasyona karşı koruyabilirsiniz.

Belki çok uzakta gibi görünebilir, ancak şimdiden emekliliğinizi düşünmeye başlamanız gerek. Ömür uzadı, artık 50 yaşındakiler genç, 60’lar orta yaş sayılıyor. Emeklilikten sonra koca bir hayat var ve o dönemde şimdiki gelirinizin en az yüzde 80’i kadar paraya ihtiyacınız olacak. Borçlarınız bittiğine göre, emeklilik birikimlerinize öncelik vermenin zamanı geldi.

Emekliliğinizi düşünün

20’li ve 30’lu yaşlarda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne geçin. Siz çalışırken paranız da çalışsın. En az 10 yıl ödeme ile 56 yaşınızı tamamladığınızda bu paranın ister tamamını alırsınız, ister aylık maaş olarak kullanırsınız.

40’lı yaşlarda, emeklilik döneminiz için şu anki yıllık gelirinizin iki katı kadar biriktirmek için plan yapın.

50’li yaşlarda, huzurlu bir gelecek için yıllık gelirinizin dört katı kadar birikiminizin (gayrimenkul dahil değil) olması size güç verir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800