Parayla ilişkinizi geliştirmenin yolları

Parayla ilişkinizi dönüştürmek hayatınızın neredeyse her bölümünü etkileyebilir. Para hakkında nasıl düşündüğünüz, ne hissettiğiniz parayı nasıl kullandığınıza doğrudan etki eder.

Güncelleme:

Fark etseniz de etmeseniz de parayla zaten bir ilişki kurdunuz. Parayla olan bu ilişki, kariyer seçimlerinizi etkiledi, belirli harcama alışkanlıkları yarattı ve hatta akşam yemeğinizi nerede yediğinizi bile etkiledi.

Paranızla sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak, paranın nasıl çalıştığını anlamak anlamına gelir. Bu, sağlığınızı korumanıza, daha az stresli bir yaşam sürmenize ve sizi uzun vadede destekleyecek şeylere yatırım yapmanıza yardımcı olmanızı sağlar. Olumlu bir ilişki, sizi finansal özgürlüğe götürür.

Para ile sağlıksız bir ilişkiye sahip olmak, genellikle kötü finansal seçimler nedeniyle stresli bir hayata yol açar.

Örnek:

Dürtüsel alışveriş

Kredi kartlarınızın limitini doldurmak

Bütçe yapmamak

Para hakkında konuşmayı veya finansal destek aramayı reddetmek

Finansal olarak güvenli insanlardan hoşlanmama veya onlara öfke gösterme

İhtiyaçlar için bile para harcamaktan korkmak

Parayla olan bu zayıf ilişki, hayatınızdaki diğer ilişkileri de etkiler.

Mali durum birçok insan için boşanma nedenidir ve ailelerde para çatışmalarına neden olabilir.

Parayla sağlıklı bir ilişkiniz olduğunda her şey yerli yerine oturuyormuş gibi görünür. Para konularında endişelenmediğiniz için hayatın tadını daha çok çıkarırsınız.

Örnek:

Harcama planı yapmak

Bütçe yapmak

Kazandığınız para hakkında iyi hissetmek

Acil durum fonuna sahip olmak

Borçsuz yaşamak veya borcunu düzenli ödemek

Suçluluk duymadan alışveriş yapabilmek

Parayla sağlıklı bir ilişki kurmanın adımları

Parayla ilişkinizi dönüştürmenin zaman alacağını bilmeniz gerek. Ne yazık ki, parayla ilgili daha iyi alışkanlıklar yaratmanın kestirme bir yolu yok. Yine de biraz zaman ve çaba ile farkı görmeye başlayacaksınız.

Mevcut ilişkiniz nasıl?

İlk adım, parayla olan mevcut ilişkiniz hakkında bir yargıda bulunmak yerine, gerçekten dürüst bir değerlendirme yapmaktır. Unutmayın, ilişkiniz nerede olursa olsun, sizi iyi ya da kötü bir insan yapmaz.

Para hakkında düşüncelerim neler? Olumlu mu olumsuz mu?

Geçen yıl boyunca parayla nasıl ilerleme kaydettim?

Anne babanızın parayla ilişkisi nedir?

Nasıl yetiştirildiğiniz, parayla nasıl etkileşim kurduğunuz konusunda büyük rol oynar. Ebeveynleriniz size parayı öğretmemiş olsa bile, yine de nasıl konuştuklarını ve parayı nasıl kullandıklarını gözlemleyerek öğrendiniz.

Ebeveynleriniz ekstra tutumluysa ve yalnızca gerekli olana para harcadıysa, aynı ilişkiye veya tam tersi bir ilişkiye sahip olabilirsiniz. Bunun tersi, çocukken belirli lüksleriniz olmadığı için fazla para harcadığınız bir ilişki olacaktır.

Sosyal çevrenizdekilerin parayla ilişkisi nasıl?

Kiminle sosyalleştiğiniz parayla olan ilişkinizi etkiler.

Arkadaş çevreniz sürekli paradan şikayet ederse, davranışlarınız ve düşünceleriniz aynı olumsuz görüşleri yansıtmaya başlayacaktır. Bu, para konusunda daha az iyimser hissetmenize neden olabilir.

Yeni  ilişkinizin nasıl olmasını istediğinizi belirleyin

Şimdi geçmişi geçmişte bırakıp geleceğe odaklanma zamanı. Parayla ilişkinizin nasıl olmasını istiyorsunuz?

İlişkinizin hem eğlenceli hem de sorumlu olmasını ister misiniz? Örneğin, zevk aldığınız şeylere para harcayabilir, aynı zamanda birikim yapabilirsiniz.

Bu yeni ilişki nedeniyle hayatınız, davranışlarınız ve düşünceleriniz nasıl farklı olacak? Bu yeni ilişki nasıl hissettirecek? Düşünün.

Hedef belirleyin

Şimdi yeni ve gelişmiş ilişkinize odaklanmanın ve hedef belirlemenin zamanı geldi.

Bunu yapmak için, yeni ilişkiniz için ne tür sonuçlar istediğinizi düşünün.

Birikimlerinizi artırmak ister misiniz? Daha fazla para kazanma konusunda kendinize güveniyor musunuz? Yoksa borcunuzu ödemek mi istiyorsunuz.

Hedef belirlemek, alışkanlıklarınızı değiştirmenize ve bu yeni hedefi gerçekleştirmenize yardımcı olacak yeni rutinler oluşturmanızı sağlayacak.

Temel oluşturmaya başlayın

Bir evin temelini düşündüğünüzde, en güçlü yanı budur. Yeni ilişkinizin en güçlü yanı ne olabilir?

Bu temeli oluşturmaya başlamanın en kolay yolu eğitimdir. Paranın nasıl çalıştığını, parayı nasıl kullanacağınızı ve finansal yapıyı anlamak, parayla olan ilişkinizi dönüştürmenize yardımcı olabilir.

Geçmişteki finansal hatalar için kendinizi affedin

Yalnız değilsiniz, herkes para konularında hata yapabilir. Hata üzerinde durmak yerine, kendinizi affedin ve bu durumdan bir şeyler öğrenin.

Doğru olana kadar denemeye devam et

İlk defa bütçe yapıyor veya para hakkında olumlu konuşmaya çalışıyor olsanız da, ilk denemede her şeyi doğru alamayabilirsiniz. Eski alışkanlıklara geri döndüğünüzde, not alın ve kendinize bir dahaki sefere nasıl daha iyi yapacağınızı sorun.

Zamanınızın çoğunu işten şikayet eden iş arkadaşlarınızla geçirdiğinizi hayal edin. Buna karşılık, işten şikayet etmeye başlayacak ve işinize karşı olumsuz duygular yaratacaksınız. Aynı şey para için de geçerli olabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800