Kredi kartınızı güvende tutmanızı sağlayacak ipuçları

Yeni bir kredi kartı aldınız veya mevcut kredi kartınızın güvenliğini artırmak istiyorsunuz. İşte yapmanız gerekenler.

Güncelleme:

Kredi kartı şifresi belirlerken dikkat!

Kredi kartınız, telefonunuz bir şekilde başkasının eline geçerse finansal olarak kendinizi korumak için bunları yapın. Şüpheli etkinlik uyarılarını açın, kredi kartınız ve banka uygulamanızın şifresi üzerine biraz düşünün.

Kredi kartı hesaplarınız için şifre seçerken, her hesaba özel güçlü bir şifre oluşturmayı unutmayın. Banka hesabınız ve alışveriş siteleriniz için aynı şifreyi kullanmayın ve çok faktörlü kimlik doğrulamasından yararlanın.

Hesabınız ayrıca bir şifre gerektiriyorsa, doğum gününüz, cep telefonunuz veya kimlik numaranızdaki rakamlar gibi başka amaçlar için kullandığınız veya size özel bir numara seçmeyin.

Kimse bilmesin

Dışarıdayken kimsenin kartınızı görmesine izin vermeyin. Telefonda hesap numaranızı verirken seçici olun. Bankanız sizden kredi kartı numaranızın belirli rakamlarını ister, şifre istediğinde de ayrı bir yönlendirme yapar. E-posta, SMS, telefon veya sosyal medya üzerinden aldığınız, kişisel bilgilerinizi vermenizi isteyen veya bir bağlantıyı tıklamanızı isteyen mesajlardan şüphelenin.

Hassas bilgilerinizi posta sisteminden kaldırmak için online ödemeler yapmayı düşünün. Hassas kişisel bilgiler içeren belgeleri çöpe atmadan önce yırtın.

Bilgilerinizi güncel tutun

Örneğin taşınırsanız bankanıza bildirin. Bu şekilde beyanlarınız ve diğer bilgileriniz sizi yeni adresinize kadar takip edecek ve başkasının eline geçmeyecektir.

Finansal kurumlarınızdaki uyarılar için kaydolun ve dolandırıcılık veya şüpheli etkinlik durumunda size hızlı bir şekilde ulaşabilmeleri için mevcut telefon numaranızı ve e-postanızı verdiğinizden emin olun. Finansal kurumunuzun nasıl uyarı göndereceğini de bilin. SMS, e-posta veya telefon görüşmesi yoluyla sizinle iletişime geçilmesini isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz.

Makbuzlarınıza dikkat edin!

Makbuzunuzda fazladan boşluk varsa, kimsenin ek sayı yazamaması için üzerine bir çizgi çekin. Ayrıca, olası hileli işlemleri hızlı bir şekilde tespit etmek için makbuzlarınızı hesabınızla kontrol etmek de iyi bir fikirdir. Son olarak, kopyaları veya eski makbuzları atmayın. İhtiyacınız olmayanları parçalayın ve gerisini güvenli bir şekilde dosyalayın.

Cihazlarınızı ve ağ bağlantınızı koruyun

Tarayıcınızın kredi kartı numaranızı saklamasına izin verirseniz, savunmasız kalabilirsiniz. Bu yöntemi kullanmayın.

Telefonunuzda bulunan ve kredi kartlarınızı kullanarak elektronik işlemler gerçekleştirmeyi mümkün kılan bir ödeme sistemi olan dijital bir cüzdan kullanmayı düşünün. Dijital cüzdanlar şifreleme ve kimlik doğrulama kullandığından kredi kartı taşımaktan daha güvenlidir.

Dijital cüzdan kullanıyorsanız, mümkünse bir parola ve parmak izi isteyerek akıllı telefonunuzun kilidinin açılmasını zorlaştırın ve telefonunuzu kaybetmeniz durumunda bulmanıza yardımcı olacak bir uygulama indirin.

Alışveriş yaparken

Satıcıyı tanıyın. Online alışveriş yaparken, web adreslerinde "https" ve kilit simgesi olan siteleri arayın. URL'nin yakın ama doğru olmayan bir sürüm yerine doğru şirket adını içerdiğinden emin olun ve güvenli bir sitede bile bilgilerinizi yalnızca nasıl kullanılacağını biliyorsanız paylaşın.

Kredi kartı numaranızın bir online alışveriş sitesinde saklanmasına izin vermeyin.

Kredi kartı numaranızı kimsenin eline geçmemesi için Apple Pay, Samsung Pay veya Android Pay gibi bir online ödeme sistemi veya mobil ödeme hizmeti kullanmayı düşünün.

Herkese açık Wi-Fi kullanarak hesaplarınızı kontrol etmek de dahil olmak üzere alışveriş yapmayın veya finansal işlemler gerçekleştirmeyin. Herkese açık bir ağ olduğu için bilgileriniz herkes tarafından kolayca görüntülenebilir.

Hesabınızı kontrol edin

Son hesap etkinliğinizi gözden geçirmek, kredi kartı güvenliği için esastır. Bankanın uygulamasını kullanarak yapabilirsiniz. Çoğu kart veren kuruluş, sizi ve kartı veren kuruluşunuzu olağandışı etkinlikler hakkında bilgilendirmek için e-posta veya metin uyarıları ayarlamanıza da izin verir.

Kartınızı kaybederseniz…

Kredi kartınızı kaybederseniz veya dolandırıcılık faaliyetinden şüphelenirseniz hemen bankanızla iletişime geçin. Başka kimsenin kullanmaması için kartınızı ve hesap numaranızı bloke edebilir ve yeni bir kart ve hesap numarası sağlayabilirler.

Yorumlar
Kalan Karakter 800