İş stresini azaltmak için ne yapmalı?

Gecenin bir yarısı bile dinlenme fırsatı bulamadığınız anlar, aile zamanınızı etkileyen son dakika seyahat planları, ve iş ile özel hayat arasında denge kurmaya çalışırken yaşadığınız zorluklar... İşte stresle başa çıkma yolları...

Güncelleme:

İşinizi sevseniz bile, iş konuları sizin için en büyük stres kaynağı olabilir. Johns Hopkins psikoloğu Jennifer Haythornthwaite, özellikle kadınların çocuk bakımı ve çevreyle ilişkiler gibi sorunlar nedeniyle iş yerinde benzersiz bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğunu açıklıyor.

“Beyni stresin merkezi olarak düşünün.” diyor. Vücudunuzun her yerinde meydana gelen stres tepkisini organize etmekten sorumludur.

Stres fiziksel semptomlar üretir ve köklerinin çoğu işyerine kadar takip edilebilir. İşte Haythornthwaite'in iş başında stresin en önemli kaynakları.

Haythornthwaite, “Çoğu zaman, çalışan kadınlar aynı zamanda çocuklarına bakar ve yaşlı bakımıyla ilgilenmektedir. Ömrün her iki ucunda da bakıcı yükümlülüklerimiz var." diyor. Haythornthwaite, "Çalışma ortamlarının esnek olmaması kadınlar için büyük bir stres kaynağı." diyor. Örneğin, bazı kadınlar kişisel yükümlülüklerini yerine getirebilmek için evden çalışmak veya geleneksel olmayan saatleri sürdürmek isteyebilir, ancak birçok işveren hala esnek çalışma düzenlemelerinden hoşlanmamaktadır. Diğer kadınlar, cinsiyetçilik veya ayrımcılık gibi yaygın sorunlarla mücadele ediyor.

Dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar kişisel zamanımıza girer. Haythornthwaite, "Bazı insanlar ofisten saat 6'da ayrılabilir, ancak e-postalarını yatakta kontrol ederler." diyor. Her zaman var olan teknoloji, zaten zaman sıkıntısı çeken kadınların işten ayrılmasını ve gerçek bir kesinti yaşamasını zorlaştırıyor.

Stresle başa çıkma yolları

Egzersiz

Özellikle zamanınızın çoğunu bir masanın arkasında oturarak geçiriyorsanız, gününüze düzenli hareket atakları ekleyin. Egzersizin kuvvet antremanı olması gerekmez. Kısa gündüz yürüyüşleri bile faydalıdır. İlerlemenizi takip etmek için telefonunuzda bir fitness uygulaması kullanın.

Uyku

Uykunun sağlığa etkileri inanılmaz. Haythornthwaite, ‘’Toplum olarak buna yeterince öncelik vermedik.” diyor. Uyku, ruh halini iyileştirir ve günlük zorluklarla daha etkili bir şekilde başa çıkmamıza yardımcı olur. İşe ara vererek yatmadan iki saat önce dinlenin ve öğleden sonra geç saatlerde kafeinden kaçının. Araştırmalar, yetişkinlerde cep telefonu kullanımının iyi bir gece uykusu alma şansınızı düşürebileceğini gösteriyor. Bu yüzden akşamları cihazlarınızı kapatın ve vücudunuzun doğal uyku ritminin kendini ifade etmesine izin vermek için her gün aynı saatte uyanın.

Mutluluğu aramak

Haythornthwaite, “Zevk ve neşe için zaman bulun.” diyor. Hobilerinize öncelik verin ve ister aile zamanı isterse topluluk aktivizmi olsun, bunları düzenli olarak yapın. “Hayatınızda bir amaç ve anlama sahip olmak, iş memnuniyetinin anahtarıdır.” diyor.

Sosyal destek

Haythornthwaite, ‘’Sosyal ağınızı sağlığı ve uzun ömürlülüğü artıran bir stres tamponu olarak görün. Bağlantı duygunuzu ve paylaşılan deneyiminizi desteklediği sürece grubunuzun büyük olması gerekmez. Arkadaşlık ve bağlılık, stresle baş edebilmek için kritik öneme sahiptir.” diyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800