Fransa'da çocuklara sosyal medya kısıtlama yasası kabul edildi

Fransız Senatosu, sosyal medya platformlarında zorbalıkla mücadeleyi amaçlayan bir yasa tasarısını kabul ederek, 15 yaşından küçük kullanıcıların hesap açabilmesi için veli iznini zorunlu hale getirdi. Detaylar haberimizde.

Güncelleme:

Fransız Senatosu, 15 yaş altı kullanıcıların sosyal medya platformlarına kaydolmasını ve kullanmasını veli iznine tabi tutan tasarıyı kabul etti.

Fransız Senatosu, nefretle mücadele etmeyi amaçlayan bir yasa tasarısını görüşüp kabul etti. Bu tasarı, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolabilmesi için velilerinden izin alması gerektiğini öngörüyor.

Buna göre, platformlar, kullanıcıların yaşı ve küçüklerin velilerinden izin alıp almadığını doğrulamak için bir sistem kullanmak zorunda olacaklar. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirolarının yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Tasarı ayrıca, sosyal medya platformlarının, sosyal medya üzerindeki zorbalığı engellemek amacıyla önleyici mesajlar yayınlamalarını da gerektirecek.

Veliler, hesapların askıya alınmasını talep edebilecekler

Veliler, 15 yaşındaki çocuklarının sosyal medya hesaplarının askıya alınmasını talep edebilecekler. Tasarı ayrıca, sosyal medya ve çevrimiçi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 gün içinde elektronik içeriklere ilişkin yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor. Ancak bu süre, kişi veya mülke ciddi zarar riski bulunduğunda en fazla 8 saate kadar kısaltılabilecek.

Daha önce Meclis tarafından da kabul edilen tasarı, 14 üyeden oluşan ortak bir komisyonda ele alınacak.

Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu'na (CNIL) göre, Fransa'da 10-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 82'si, velilerinin izni olmadan internet kullanıyor. CNIL'in 2021 yılındaki araştırmasına göre, ülkede bir sosyal medya platformuna kaydolma yaşı ilk defa 8'e kadar düşmüş durumda.
 

Etiketler Sosyal Medya
Yorumlar
Kalan Karakter 800