Doğru harcama alışkanlığı nasıl kazanılır?

İnsanın satın alma ve para harcama davranışlarını etkileyen önemli faktörlerden birisi de ‘alışkanlık’. Alışkanlığı, belli davranışları belli aralıklarla tekrarlamak olarak nitelendirebiliriz.

Güncelleme:

10 saniye kuralı

Doğru harcama, birikim ve yatırım yapmak da bir alışkanlık haline geldiği zaman paranızı yönetmeniz kolaylaşacaktır.

Örneğin, bir şeyi satın almadan önce düzenli olarak 10 saniye kuralını uygulamak, o ürüne gerçekten ihtiyaç duyup duymadığınızı, onun bir istek olup olmadığını sorgulamak sizin için bir alışkanlık haline gelirse gereksiz harcamalarınızı azaltırsınız.

Karşılaştırmak

Satın almadan önce karşılaştırmak bir alışkanlık haline gelirse, her ürün için bunu yapmaya başlarsanız; A marketinde 200 lira olan ürünü B marketinden 180 liraya alma şansınız olur. Böylece 20 lira tasarruf etmiş olursunuz.

Kampanyaları sorgulamak

Kampanyaları sorgulamak da bir alışkanlık. Yukarıda yazdığımız ilk maddeye uygun bir şekilde bu kampanyadan alacağınız ürüne ihtiyaç duyup duymadığınızı belirlediniz; sonraki aşama ise kampanyada 200 liradan 160 liraya düştü denilen ürünün asıl fiyatını internetten ya da yakındaki mağazalardan sorgulamak olmalı.

Bir örnek vermek gerekirse internet sitesinde gördüğünüz ürünün adını kopyalayıp Google, Yandex ve benzeri arama motorlarında arattığınızda bunun aslında 200 değil, 150 liraya satılan bir ürün olduğunu görme ihtimaliniz var.  Sorgulamayı ve araştırmayı da bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

Alışkanlık için ne gerekli?

Öncelikle bir hedefiniz olmalı ve bu hedef için daha bilinçli bir harcama rutini edinmelisiniz. Ben Roma tatiline çıkacaksam, o evi alacaksam, o arabayı almak istiyorsam… “her adımımı bilinçli atmalıyım” diye düşünmenizde fayda var.

Alacaklarınızı listelemek, listenin dışına çıkmamak da bir otokontrol yöntemi olarak uygulanabilir. Böylece alışkanlık edinene kadar bütçenizi aşacak harcamalardan uzak durursunuz.

Farkındalık anı

Harcama alışkanlıklarının değişmesinde önemli bir diğer etken ise ‘aydınlanma’ yani o ‘farkındalık’ anı. Bu aşamaya gelmeniz ve sonrasında başarılı bir süreç geçirip hedeflerinize ulaşmanız için eğitim yani finansal okuryazarlık da önemli.

Yorumlar
Kalan Karakter 800