Borçlarınızdan kurtaracak önemli adımlar

Borçlarınızla yüzleşmek ve bu adımları izlemek, onlardan daha hızlı ve daha kolay kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Güncelleme:

Sebeplere takılmayın

Gelin artık kendimizle ve borçlarla yüzleşelim. İster sağlık nedeniyle, ister ilk ev borcuna girdiğimiz hafta işsiz kalmaktan ister kontrolsüz harcama alışkanlıkları yüzünden borçlanmış olalım. Sebebe takılıp kalmak, kafayı kuma gömmek anlamına gelir.

Nereden başlayacağımızı bilemezsek süreç hep çok zor görünür. Ama bir kez neden borçlandığımızla ve borcumuz olduğu gerçeği ile yüzleştiğimizde, borçsuz hayata doğru yolculuk başlamış olur.

Liste yapın

Kendine hemen bir borç listesi yap. Nereye ne kadar borcun var? Faiz oranı ne? Bunları listele.

Yapılandırabilirsin

Bankayla konuşup durumunu anlat, borçlarını yapılandırabilirsin.

Kullanmadığın eşyaları sat

Evde kullanmadığın satabileceğin eşyalar varsa satıp borçların bir kısmını kapatabilirsin. Araba, motorsiklet vs gibi satacak birşeyin var mi? Bazen farkında olmuyoruz ama, "olmazsa olmaz" dediğimiz bir şeyimizi satınca daha huzur içinde yaşıyoruz. Bir düşün. İlerde yine yerine koyarsın.

Bir süre kredi kartı kullanma

Sağladıkları puanlar, taksitler ve nakit taşımama kolaylığı açısından kredi kartlarını önermekle beraber şu an senin için daha önemli olan bütçedeki açığı kapatmak. Bu yüzden kartları kolay ulaşamayacağın bir yere kaldır. Bir süre banka kartı ile dolaş. Borcun bittiğinde ve paranı yönetmeye başladığına emin olduğunda yeniden kullanırsın.

Kaktüs modu

Borçlarından tamamen kurtulmaya ciddi bir şekilde karar verdiysen, bir süre için ‘Kaktüs Modu’na geçmek işine yarayabilir.

Bu dönem biraz sıkıcıdır. Ama yaşayabileceğin en az para ile yaşayabileceğin en uzun dönemi deneyimle, sadece temel ihtiyaçlarına odaklanıp, aklına gelebilecek her harcamanı bir süre için borcuna yöneltmek, borçtan kurtulma süreni kısaltabilir.

Unutma bu geçici bir süre.

Gelirini artırmanın yollarını araştır

Borçlardan kurtulma da borç ödeme dışında hiç bir şey yapmıyor olma düşüncesi sıkıcı gelebilir. Bu yüzden ilk borcunu bitirdiğinde dur ve derin bir nefes al. Kendi başarını kutla!

Yorumlar
Kalan Karakter 800