15 dakikada etkili konuşma taktikleri

Topluluk önünde konuşma becerilerinizi geliştirmenin kişiliğinizi veya duygularınızı değiştirmekle hiçbir ilgisi yoktur. Her şeyin insanların nasıl dinlediğini anlamakla ilgisi vardır. İşte bazı ipuçları ve kendinizi izleyici olarak hayal ederken hatırlamanız gerekenler:

Konuşma kaygısı, genel nüfusun %15 ila %30'unu etkileyen en yaygın sosyal korkulardan biridir. Zor bir veya iki konuşmadan sonra çoğumuz utangaç olduğumuzu varsayar ve bir daha asla topluluk önünde konuşmaya zorlanmayacağımızı umarız. Ve kaçınılmaz olarak bir toplantı yapma, bir iş görüşmesi yapma veya bir sunum yapma zamanı geldiğinde, en çok etkilemek istediğimiz insanların önünde donup kalırız.

Ancak topluluk önünde konuşma becerilerinizi geliştirmenin kişiliğinizi veya duygularınızı değiştirmekle hiçbir ilgisi yoktur. Her şeyin insanların nasıl dinlediğini anlamakla ilgisi vardır.

Birçok insan topluluk önünde konuşmaya egolarıyla yaklaşır: "Benim hakkımda ne düşünürler? Aptal gibi gözükeceğim!" Ama seyirci bizi düşünmez. En büyük endişeleri, neden bahsettiğimizi ve bunun kendilerine ne ifade ettiğini anlamaktır.

Binlerce kişiye fikirleri etkili bir şekilde nasıl sunacakları konusunda koçluk yaptım ve öğrettiğim her şey, sadece 15 dakika veya daha kısa süren tek bir zihinsel numaraya dönüşüyor: Seyirciler arasındaymış, kendinizi dinliyormuş gibi yapın.

İşte bazı ipuçları ve kendinizi izleyici olarak hayal ederken hatırlamanız gerekenler:

1. Selamlayın

Bir konuşmacının sahneye çıkıp doğrudan konuşmasına dalıp, monoton bir giriş yapmadan konuşması hoşunuza gider miydi? 

Dinleyicileriniz, onların varlığını kabul etmeden konuşmaya başladığınızda, bunu sinir bozucu buluyorlar. Niye mi? Çünkü egosu olan tek kişi siz değilsiniz.

Haklı ya da değil, hedef kitleniz sizin bilgilerinizden daha önemli olduklarını düşünüyor. Herhangi bir konuşmadan önce, onlara bir baş selamı, bir merhaba, bir teşekkür ya da takdir nezaketini gösterin. 

2. Asıl konuya gelin, sonra yol gösterin

Bir sunucunun ne kadar gergin olduğu veya konuşmaya giderken karşılaştığı trafik sıkışıklığı hakkında özür dilemesini dinlemek ister miydiniz? Ya da konuşacakları şeyle hiçbir ilgisi olmayan ilginç aile hikayelerini?

Dinleyicilerin çoğu, bir konuşmacıyı çok uzun süre dinlemek için odaklanmayı ve iç seslerini bastırmayı zor buluyor, bu nedenle gevezelikten kaçının.

Konunuzun ne olduğunu, onlar için neden önemli olduğunu ve ayrılan zamanınızı nasıl doldurmayı planladığınızı konuşmanızın başında açıklayarak konsantre olmalarına yardımcı olun. Kulağa çok basit geliyor, ancak beklentileri belirlemek insanların rahatlamasına ve süreçten keyif almasına yardımcı oluyor.

3. Her anlamda okunaklı olun

Dinleyiciler arasında otururken, konuşmacıyı zar zor görebiliyor, duyamıyor veya slaytları zar zor okuyor olsaydınız (örneğin, metin çok küçük olduğu için) bu hoşunuza gider miydi?

İster sahnede ister sanal toplantılarda, sizi görmek ve duymak için dinleyiciye düşen bilişsel işi azaltarak seyircinin fikirlerinizi anlamasına yardımcı olun. İyi bir aydınlatma ve iyi bir mikrofon kullanın. Yavaş konuşun, açıkça telaffuz edin ve kısa kelimeler, cümleler ve paragraflar kullanın.

Son olarak, "hmm", "eeee", "gibi" gibi doldurucu sözcüklerden ve fazla kullanıldığında dikkatinizi dağıtabilecek veya mesajınızı şişirebilecek diğer ifadelerden kurtulun.

4. Ne düşündüğünüzü veya nasıl hissettiğinizi paylaşın

Hiçbir konuşmacının birbiri ardına verilerle dolu slaytları yansıttığı ve slaytlarında ne olduğunu okumak için size arkasını döndüğü bir toplantıda yer aldınız mı? 

İster araştırma bulgularını sunan bir bilim insanı olun, ister bir stratejiyi belirleyen bir yönetici olun, canlı bir toplantının veya sunumun amacı, e-postayla kolayca gönderilebilecek bilgileri okumak değil, insan bağlamı yaratmaktır. İzleyiciler, paylaştığınız şeyler hakkında nasıl düşündüğünüz ve hissettiğiniz hakkında en azından bir şeyler bilmek ister.

Daha da önemlisi, bu konuda nasıl düşünmeleri ve hissetmeleri gerektiğini düşündüğünüzü merak ediyorlar. Bilgi kendisi adına konuşmaz. Size, şirketinize ve sizden bunun hakkında konuşmanızı isteyen kişilere onun ne anlama geldiğini açıklayarak bilgiyi anlamlı hale getirin.

5. Konuşmanızı bir sonla bitirin

Hiç bitip tükenmeyen bir sunum duydunuz mu? ("Evet, hayır, sanırım, bilirsiniz, bu kadar. Eğer, ee, herhangi birinin herhangi bir sorusu varsa...") Bu muhtemelen sizi şöyle düşündürmez: Vay canına. Ne kadar da yetkili!

İster bir şartlı tahliye kuruluyla karşı karşıya olun ister 4. çeyrek satış sonuçları yayınlayın, konuşmanız yalnızca sonucunuz kadar iyidir. Bitirmenin tek bir en iyi yolu yok, ancak genel kuralım, her zaman sonucunuzu önceden yazmak ve ezberlemek.

Sonuç, dinleyicilere konuşmanın ne hakkında olduğunu hatırlatmalı ve genellikle bir harekete geçirici mesajı yinelemelidir. Gözlerinin içine bakın ve sunum bittikten sonra hatırlamaları için onlara bir şeyler verin.

Bütçenize Uygun Seyahat Planlayın Seyahat planlamak istiyor ama bütçenize uygun bir seyahatin nasıl organize edileceği hakkında hiçbir fikriniz yok mu? Düşündüğünüzün aksine, seyahat etmek çok da maliyetli olmak zorunda değil. Uygun bir tatil için iyi bir plana ihtiyacınız var.

 

 

Etiketler Başarı
Yorumlar
Kalan Karakter 800