Psikolojiniz para yönetme becerinizi nasıl etkiler?

Nasıl düşündüğünüz, nasıl hissettiğiniz, nasıl davrandığınız ve parayla nasıl ilişki kurduğunuz finansal gerçekliğinizi şekillendirir.

Para yönetimi ve finansal hedef belirlemenin ardındaki kavramlar oldukça kolay olsa da, bunları uygulamaya koymak zor olabilir. Düşünceleriniz, duygularınız, tutumlarınız, öz bakımınız, hedefleriniz, motivasyonunuz ve desteğiniz doğrudan finansal durumunuzu etkiler. 

Kıtlıktan bolluğa geçin

Öz değerinizi kucaklarken ve yaşamınıza bolluğu kabul etmek için düşüncenizi genişletirken, kıtlıktan bolluk perspektifine geçebilir, daha geniş bir yaşamın kapılarını açabilirsiniz.

Değer duygunuz geliştikçe, artan güven, yetki, atılganlık ve öz bakım sayesinde finansal hayatınızda da gelişmeler yaşarsınız.

İnkar etmek gerçeği iyileştirmez

Kendinize sorun, “Paramla neyi başarmak istiyorum?” Bazı insanlar için cevap kolaydır. Finansal durumlarının ne yönde olduğunu biliyorlar ve ev ya da araba peşinatı ödemek için birikim yapmaya başlamak istiyorlar. Diğerleri finansal gerçekliklerinin farkında değiller. Kredi kartı veya kredi bakiyelerini, faiz oranlarını veya kredi notlarını bilmiyorlar. Sonuç olarak stresli hissediyorlar.

Harcama şeklini değiştirmek için ipuçları

  • Paranızdan sorumlu olun. Bu, finansal hedeflerinize ulaşıp ulaşmamanız arasında fark yaratabilir. Hedeflerinizi hiç kimseyle paylaşmadığınızda vazgeçmek çok daha kolay olur. 
  • Niyetle yaşayın. Niyet, hedeflerinizin gerçekleşme olasılığını destekleyen bir var olma veya yaşama biçimidir. Hedeflerinize ulaşmayı destekleyen üç ila beş kısa ve olumlu niyet seçin. Örneğin, “Savurgan değilim ve akıllıca harcıyorum.” Ne kadar çok tekrarlarsanız gerçekleşme olasılıkları o kadar artar.
  • Niyetlerinizi yaşam tarzınız ve günlük yaşamınızın bir parçası yapın.
  • Başarıyı görselleştirin. Nörobilimciler, görselleştirmenin vücudun istenen sonuçların peşinde koşarak daha iyi tepki vermesine yardımcı olduğunu söylüyor. Gözlerinizi kapatın ve hedeflerinize ulaşmış gibi davranın. Bu nasıl hissettiriyor? Farklı hissediyor musunuz? Bu pozitiflik hissini elde etmek için gereken eyleme değer olduğunuzu bilin.
  • Harcamalarınıza dikkat edin. Herhangi bir finansal karar vermeden önce, bunun sizi hedeflerinize yaklaştırıp uzaklaştırmadığını veya uzaklaştırıp uzaklaştırmadığını kendinize sorun. 
  • Destek alın. Hesap vereceğiniz bir hedef arkadaşınız olsun. Birlikte nelere harcadığınızı, neleri değiştirmek istediğinizi ve hedeflerinizi paylaşın. Birbirinizden güç alın. 

Tükenmişlik sendromu yaşıyor musunuz? İşte kurtulma yolları  Tükenmişlik sendromu yaşıyor musunuz? İşte kurtulma yolları İş stresiyle başa çıkmak hepimizin yaşadığı bir şey. Ancak bu stres çok uzun sürerse kötü bir şeye dönüşebilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800