Yatırım, döviz, borsa, gayrimenkul, altın…

Özlem Denizmen Posta gazetesindeki köşesinde Prof. Dr. Emre Alkin ile yatırım, döviz, gayrimenkul ile ilgili konuşmalarını aktardı.

Güncelleme:

Ben sordum Prof. Dr. Emre Alkin cevapladı. İşte her bireyin yatırım konusunda bilmesi gerekenler.

Genel gidişat hakkında ne dersiniz? Biz ne yapacağız?

Ne yapacağız? Kendi kalemizi korumaya gayret edeceğiz,çünkü iktisat politikalarına doğrudan doğruya bir müdahale etme gücümüz yok. Dolayısı ile şikayet etmek, serzenişte bulunmak yerine ortama uyum göstermek lazım. Bizim yapacağımız şey;
Manzara ne?
Gidişat ne?
Hangi senaryolar var?
Biz paramızı nasıl koruyacağız? Tüm bunlara dikkat etmek.

Yatırım konusunda ne yapabiliriz? Mesela borsa?

Amerika Birleşik Devletleri'nden özellikle S&P endeksinde çok ciddi majör bir düşüş, majör bir olumsuzluk olmadığı sürece İstanbul borsasında hisse almış olan arkadaşlarım varsa onlara şu ihtimali söylemek istiyorum, kar cepte güzeldir.

Peki Hisseler?

Geçen vatandaş şunu diyor ‘’hocam bilmem ne hissesi aldım 2 liradan 12 liraya sattım’’, aferin, evet... ‘’14 TL oldu’’… Yahu sana ne… Ne olduysa oldu sen 2 lirana 10 lira ekmişsin. 12 liradan alan adamın 14 liraya gelmiş olan kârını kısıtlanıyorsun. Bak bu kötü bir şey gerçekten.

Alım/Satım zamanı?

Her seviye alım satım fırsatı var, yeter ki hedef alış fiyatı ve hedef satışı fiyatınız olsun. İşte kocamla kavga ettim, işte bugün çok neşeliyim deyip, finansal karar alınmaz. Kafan açık ve rahat olacak.

Her zaman, fiyatı yükseldiği zaman satacak kadar malınız,fiyatı düştüğü zaman satın alacak kadar paranız bir kenarda olsun…


Asla portföyünüzün tamamını bir yatırım aracına koymayın

Geçenlerde Edremit'e gittik, bir tane hostes ile karşılaştık, hoca dedi 250 bin lira ile bilmem ne coin aldım. Arabasını satmış coin almış kadın. Ya o zaman da 250 bine araba var.Bende dedim ne oldu? Zamanla 250.000 lirası 30.000 liraya düşmüş bana soruyor ne yapayım? diye, bari geri kalanı bana ver yiyeyim dedim. Bazen hani parayı saklamak değil de zevkine harcamak da önemli.

Bekar Anneler

Özellikle ev hanımları, ‘single mom’ dediğimiz evlenmiş boşanmış, ondan sonra elinde belli bir para kamış, çocuklarına bakıyor falan bu tip insanlar var… Onları çok iyi biliyorum,hayat çok zor. Çalışan kadınlar var, hayat onlara zor. Ayakları yere basacak, zaten zar zor kazanıyorlar kenara bir tasarruf atmışlar. Onlara söyleyeceğim bir tek şey var yani gözünüzüseveyim şu 2 tane şeyi yapmayın…

Bir tanesi paranızın tamamını gidip bir değere yatırmayın. İkincisi arkadaşlarınıza sakın unutamayacağınız kadar borç vermeyin. Parayı kaptırırsınız. Lütfen özellikle kendi tasarruflarınızla alakalı çok dikkatli olun… Sermayeyi kediye yüklemeyin. Kendi vallaha billaha paranız olsun… Vallahabillaha parası nedir biliyor musunuz? Arka cepte taşınır biri borç istediği zaman vallaha billaha bu kadar var diye çıkartılıp verilir. Onu kaybettiğiniz zaman sizi bozmaz…

Döviz için ne diyorsunuz?

Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisat tarihinin teknik gerçeği 1958’den itibaren Türkiye’de döviz kurunun yükselme ihtimal düşme ihtimalinden her zaman daha fazladır. En haşmetli devalüasyonumuz 4 Ağustos 1958 sıkı durun 1 dolar 2,9 liradan 9 liraya devalüe edilmiş düşünebiliyor musunuz, fakat dolar olmadığı için 20 lira olmuş kara borsada. Dolayısıyla develüasyon Türkiye'nin bir gerçeği bu gerçeği göz önüne alarak bir kısım kenarda taktik döviz tutmak, dövize endeksli bir enstrüman tutmak anlamlı.

Döviz neden önemli ki?

Değerli dostlar şunu bilin ki Türkiye üretmek için ithalat yapmak mecburiyetinde. Türkiye'deki ithalatının yüzde doksanı, hazır olun söylüyorum hammadde aramalı yatırımlar… Şu elimdeki cep telefonu, ayağımdaki lastik ayakkabı, evimizdeki herhangi bir ithal eşya, ithalatımızın yüzde dokuzu. Şimdi ithalatınyüzde doksanı yatırım malı olunca yapısal olarak Türkiye üretmek için ithal etmek zorunda. Ne kadar net. Sürekli bir dövize ihtiyaç var… Bir kilogram ihracatımızın değeri bir kilogram ithalatımızın kilogram değerinin yarısının yarısı…

Gayrimenkul?

Önünden stabilize yol geçen çiftlik arazisi. Bakın çok önemli bir şey söylüyorum. Not alın.


Altın?

Seviyorum, Ayşe teyzeler sürekli haklı çıkıyor. Mesela ekonomistler mi? Ayşe teyzeler mi deseniz altın konusunda garanti Ayşe teyze derim. Ekonomistler de bunu kabul ediyorlar zaten. Altının güzelliği şu, yurt dışında eğer ons altınyukarı çıkıyor, Türkiye'de de dolar yükseliyorsa, ballı kaymak, bundan daha güzel bir şey yok. Çünkü Türkiye'deki altın talebi dünya fiyatlarını etkileyecek kadar büyük değil.Hindistan'da düğün sezonu oluyor, altın yükseliyor bizdeherkes, 82.000.000 el ele tutuşup altın almaya gitsin 1 lirakıpırdatamazsın fiyatı.


Bu konuşmayı Monay sohbetinde yaptık. Siz de cep telefonunuza Monay indirerek hem para kararlarınızı bilgi ile alıp, hem de bu sohbetlere katılabilirsiniz. Hepinizi bekliyorum.

Yorumlar
Kalan Karakter 800