Evli çiftler aileyi koruyun! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesinde boşanlardaki artışta temel sorunun aşk değil ekonomi olduğuna dikkati çekerek, neler yapılması gerektiğini yazdı.

İnternette müzik ararken aşk yazınca milyon tane şarkı çıkıyor, gel gör içinde ‘geçim veya bütçe’ geçen şarkı sayısı sıfır. Halbuki boşanma oranları çok arttı ve çiftler arasında temel sorunlardan biri aşk değil, ekonomi. Peki ne yapmalı?

 KONUŞUN

Samimi olun: Evlilikte para durumları konuşulmalı. Geçim zorluğu, bütçe yapamamak, birikimleri kaybetmek, ödemelere yetişememek, faturaları azaltmak, kredi kartını kapatmak, yatırımlarda hata yapmak… ‘Kızar’ demeyin, bırakın sizden öğrensin konu her ne ise. Siz hayatı paylaşıyorsunuz.

Yer ve zaman kritik: Ulu orta veya yemekte açmayın konuları. Ya da eşiniz kapıdan girer girmez. Telefondan mesaj da yazmayın. ‘Seninle konuşmak isterim’ deyip, akşam salonda, çayı demleyip bu konuya hak ettiği ilgiyi gösterin.

Çaba gösterin: Konu ne olursa olsun, kırıcı olarak, moral bozarak da değil pozitifliği elden bırakmadan konuşun. Hem bu boşa giden bir enerji, size ise güç ve destek lazım. Kolay değil biliyorum, özellikle finansal zorluklardan geçtiğimiz böyle dönemlerde. Birinizin düşük enerjili olduğu gün, öbürü elini uzatsın. Aileyi korumamız gerek.

Evli çiftler aileyi koruyun! Özlem Denizmen yazdı resim: 0

DOĞRU YOLDA MISIN?

◊ Reklamlarda gördüğün değil, rüyalarında gördüğün şeyleri almaya çalıştığın zaman,
El alem görsün diye değil, kendin için aldığın zaman,
Reklamlarda gördüğün değil, rüyalarında gördüğün şeyleri almaya çalıştığın zaman,
El alem görsün diye değil, kendin için aldığın zaman,
İndirim dürttü diye değil, o şeye ihtiyacın dürttüğü zaman,
Herkes alıyor diye değil, senin güzel gönlün hissettirdiği zaman,
Rastgele aklına gelince değil, kredi kartın izin verdikçe aldığın zaman,
Hiç bitmeyen isteklerine değil, hayat değerlerine kulak verdiğin zaman, doğru yoldasın.

Evli çiftler aileyi koruyun! Özlem Denizmen yazdı resim: 1

YANINIZDA BAŞKA KİM VAR Kİ?

1 PARA KARAKTERLERİ: Küçüklüğümüzde anne babamızın paraya bakış açısı ile şekillenir bizim para ile olan ilişkimiz. Eşimizin de ailesinde gördükleri ile çok farklı bir para karakteri olması muhtemeldir. Kimi borca karşı çok tepkilidir, kimi ev sahibi olmak ister, kimi korkar çekinir. Bunun doğrusu yanlış yoktur. Eşinize evinde neler yaşadığını sorun. Belki ailede iflas vardı, belki büyük borçlanma... Anlayın ve geçmişine saygı duyun.

2 ANLAYIŞ: Bazen çiftler borç yükü altına girip, hayatı zindan ederler. Yüksek tutarda borçla mücadele ederken, eşinizden (Başka kiminiz var ki?), ailenizden güç alın. Ne kendinizi ne başkalarını suçlayın ne de utanın. Sonra da kurtuluş planınıza odaklanın.

3 YAŞAM ENFLASYONU: Dünyayı kasıp kavuran, ülkemizde de yaşadığımız, ‘geçim krizi’ hayat pahalılığı hepimizin moralini etkiliyor. Bazı alışkanlıklardan bir dönem feragat edebilirsiniz. Bütçe yapıp, nelerden kısmak sizi en az etkiler belirleyin. Sizi harcamaya teşvik eden arkadaş çevrenizi de gözden geçirin.

4 GİZLİ BORÇ: Bazen samimiyet gider elden, kişisel borcumuzu saklarız eşimizden… ‘İnşallah öğrenmez’ diye huzurumuz kaçar. Borç, aile içinde gizli kalmamalı, konuşulmalı. Çocuklar ebeveynlerinden, karı koca birbirinden borçlu olduklarını saklamamalı. Eşiniz sizden öğrensin, başkasından değil.

5 KİMİN HESABI: Benim param, senin paran, bizim paramız ayrı mı? Bankada üç hesap açabilirsiniz. Biri eşinizin, biri sizin kişisel harcamalarınız için... Biri de evin ortak harcamaları için. Ek olarak bir de ortak bir yatırım hesabınız olabilir.

6 EV BÜTÇESİ: Her ay eğlenerek yaptığınız bir aktivite haline getirin. Günü, saati belli olsun, yedi yaşından sonra çocuklarınızı da dahil edin.

7 KAYINVALİDE: Ailemiz önemli ve değerli… Aile tarafıyla ilgili borç, yardım, bakımı üstlenmek. Bu konularda görüşleriniz farklı olabilir. Verilecek parayı borç olarak görmeyin. Geri almayı beklemeyeceğiniz bir miktar belirleyin ki, darda kalmayın, canınız sıkılmasın. Kayınvalidenizle içtiğiniz kahvenin tadı değişmesin.

8 ORTAK HEDEFLER: Uzun ilişkilerde ortak hedefler şart. Nişanlı, eş olarak finansal ortak hedefiniz nedir? Ev almak, araba almak, borç kapatmak, kimseye muhtaç olmamak, çocukların eğitimi, gelecek güvencesi. Bunu belirleyin, el sıkışın, hedef resmini buzdolabına yapıştırın. Pazar sabahları hedef sohbeti yapın.

9 ÇOCUKLAR: 18 yaş üstü çocuklarınıza harçlık vermeyin (Ben 17 yaşımdan beri harçlık almadım). Kafede, restoranda, internette iş bulan çok genç var. Çocuklara kıyın. Zorlanmadan gelişme olmuyor.

10 KELİMELER: Düşünceler ağzımızdan çıkan kelimeleri belirler. Bu kelimeler söylendi mi etkisini gösterir, geri dönüşü yoktur. Bir gün boyunca eşinize söylediğiniz tüm kelimeleri bir kağıda yazın, sonra bakın... Bir şey görüyor musunuz?

DİKKAT!

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) rakamlarına göre Türkiye’de 1940-2001 yılları arasındaki 60 yılda 500 bin, 2001-2011 yılları arasındaki 10 yılda 500 bin, 2011-2021 yılları arasındaki 10 yılda neredeyse 700 bin çift boşanmış. Son 10 yıl bir önceki 10 yıl ve ondan önceki 60 yıla göre boşanmalar yüzde 34 artmış.

Evli çiftler aileyi koruyun! Özlem Denizmen yazdı resim: 2

ATATÜRK

Bugün Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıldönümü. Minnet, saygı, özlem ve sevgi ile anıyorum. Onu çok seviyorum.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruzUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruzCumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 84’üncü yılında saygı ve minnetle anıyoruz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800