Davos’ta ne oluyor?

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları, İsviçre'nin kayak ve turizm merkezi Davos'ta 50 devlet başkanı, 200 bakan ve 1500 iş dünyası liderinin katılımıyla başladı. Özlem Denizmen, çeşitli toplantılara da katıldığı Davos’tan izlenimlerini yazdı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Yıllı Toplantısı, bu hafta Davos’ta ‘Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği’ teması altında başladı. Ben de Davos’ta çeşitli toplantılara katılıyorum. İşte havadisler...

NE İÇİN VE KİMLER

En acil küresel zorlukları ele almak için hükümet, iş dünyası, sanat, medya, akademi ve sivil toplumdan 3000’den fazla lideri bir arada. Bu sene Afrika özellikle madenler, mineraller ve gıda ticareti konusunda ön planda.

KONULAR

Dünyada büyük tehlike arz eden çok kadar konu var: Gıda, enflasyon, iklim, savaş… Burada biraz panik havası yok değil. Öte yandan bitti mi tam bilinmeyen bir pandemi ve getirdiği farklı yaşam, psikoloji ve çalışma düzeni çok konuşuluyor. Ve tabii ‘Hayat Pahalılığı Krizi’.

Davos’ta ne oluyor? resim: 0New York Borsası Başkanı Sharon Bowen ile finans ve ekonomi sohbetimizden bir kare. “Finansal Okuryazarlık şart, Türkiye’de yaptıklarımız çok değerli” dedi.

BAŞ DÖNÜYOR

Sizin ilgilendiğiniz konular dahilindeki insanlar bir araya gelip buluşup tartışıyorlar. Sürekli bir davet var. Başı dönüyor insanın.

HAVA, KIYAFETLER VE TRAFİK

Her yer kar. Hava soğuk. Kıyafetler çok şık. Herkes özenli. Biz kadınlar topuklu ayakkabılarımızı çantada taşıyıp, girişte değiştiriyoruz. O arada da sohbet!

TANIŞALIM

Kimse birbirini rahatsız etmeden sürekli bir ‘tanışalım’ yaklaşımı var. Kimle konuşsanız o kadar enteresan ki, “Bu da mı varmış?” diyorsunuz.

Davos’ta ne oluyor? resim: 1

DAVOS ANI


Promenade’ denilen ana caddede yürürken çok tanıdık bir lider yanınızdan yürüyerek geçiyor örneğin, durup soru sorabiliyorsunuz. Veya bir yerde otururken yanınıza sizin iş alanınızla ilgili dünya devi bir şirketin üst yöneticisi (CEO) oturabiliyor. Bu duruma ‘Davos Anı’ deniyor.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ PANİĞİ


Dünya bu konuda yol alsa da Dünya Ekonomi Forumu Raporu, eşitlik için 132 yıla yakın zaman gerektiğini ortaya koyuyor. Üstüne dünyadaki ağır krizler binince bu konunun büyük sekteye uğrayabileceği korkusu var. Kısaca, başta korona ve ekonomik kriz, dünyada, işyerinde ve girişimcilikte cinsiyet eşitliğine yönelik ilerlemeyi raydan çıkardı.


ÇOCUK BAKIMI KRİTİK ÖNEMDE


Pandemi kadınları erkeklerden çok daha fazla olumsuz etkiledi. Kadınlar küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 39’unu oluştururken, iş kayıplarının yüzde 54’ünü yaşadılar. Ayrıca çocuk bakımı sorumluluklarında orantısız bir paya sahipler. Pandemi sırasında çocuk bakım tesislerinin daha pahalıya mal olması veya kapanması nedeniyle, kadınların çocuklarına bakmaya devam etmesinin bekleneceği ve bu nedenle kayıtlı işgücüne geri dönmeyecekleri endişesi var. İşverenler, yeterli bir bakım altyapısı sağlayarak bu genişleyen cinsiyet farkını ele almalı.


KURTULUŞ KIZLAR VE BİLİM


Küresel olarak, mühendislik mezunlarının yalnızca yüzde 20’sinin kadın olduğu tahmin ediliyor. Temsil eksikliği tüm düzeylerde var ancak kadınlar özellikle liderlikte yeterli temsil edilmiyor. Teknolojide kadınlar liderlik rollerinin yaklaşık yüzde 24’ünü alabiliyor. Dünyadaki deyişi ile STEM pozisyonlarında yani bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik ile ilgili alanlarda kız ya da erkek olmanın aslında bir üstünlüğü yok. Kızlarımıza matematik öğretmek ve onları bu alanlarda heyecanlandırmak en önemli hedefimiz olmalı.


FİNANSAL OKURYAZARLIK


FINRA Vakfı’nın Ulusal Finansal Kapasite Çalışması, genel olarak Amerikalılarda ve özel olarak da kadınlarda finansal bilgi eksikliği buldu. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 39’una karşılık kadınların yalnızca yüzde 22’si üç finansal okuryazarlık sorusunu doğru yanıtlamış.


DÜNYADA ÖRNEK PROGRAMLAR


GirlHype, Güney Afrika’da kızları ve gençleri güçlendirmeyi amaçlıyor. Benzer şekilde Girls Who Code (Kodcu Kızlar), ABD, Kanada, İngiltere ve Hindistan’da 2030’a kadar giriş seviyesi teknoloji işlerindeki cinsiyet farkını kapatmak için çalışıyor. Bizim de böyle inisiyatifleri kurmamız ve desteklememiz gerek.


ENERJİYE DİKKAT!


Daniel Yergin, dünyadaki muhtemelen en önemli enerji uzmanı ve dünya liderlerinin baş danışmanı. S&P (ülke ve şirketlere not veren dev kuruluş) Yönetim Kurulu Üyesi. Yolda karşılaştık. ‘‘Çok zor bir döneme girdik dikkat!’’ dedi. Dünya Yeni Kalkınma Bankası CFO’su Leslie Maasdorp da Güney Afrika’da uzun süreli elektrik kısıntılarının başladığını ve krizin hızlıca yayılacağını öngördü.


TEDBİR: Burada konuştuğum, dinlediğim herkes çok ama çok tedirgin. Belirsizlik hat safhada. Biz de bireysel olarak tedbiri elden bırakmadan harcamalarımızı istek-ihtiyaç diye ayıralım. Kontrolü kaybetmeyelim.

Sade mi yaşıyorsunuz? Kendinizi test edin!Sade mi yaşıyorsunuz? Kendinizi test edin!Gelirimiz ne olursa olsun hepimiz aynıyız. Hayatımızı fazlalıklarla doldurup, sonra bunalıyoruz. Bize değer katmayan eşya, arkadaş, sosyal medya takipleri derken mutsuzlaşıyoruz. Paranın gitmesi de cabası. Gelin kendinizi test edin ve sade yaşayıp yaşamadığınız öğrenin...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800