Kredi kartları en çok nerelerde kullanıldı?

Kredi kartlarının kullanım oranı da borç yükü de arttı. Bireysel kredi kartı borcu geçtiğimiz yıla göre TL bazında yüzde 99 artarken, taksitli kredi kartı borçlarındaki artış oranı ise yüzde 128 yükseldi. İşte kredi kartlarıyla ilgili uyarılar ve en çok kullanıldıkları yerler...

Yükselen enflasyonun alım gücüne etkisini değerlendirmek için kredi kartı borçlarını inceleyen karşılaştırma sitesi encazip.com’a göre, vatandaşların takibe giren kredi kartı borçlarında da geçen yıla göre TL bazında yüzde 30’luk bir artış yaşandı.

Kredi kartı borcu taksitlendirilmeli mi?

Enflasyondan arındırılmış veriler kıyaslandığında taksitli kredi kartı borçlarının yüzde 23 arttığı, normal kredi kartı borçlarında ise enflasyon ayarlı verilere göre yüzde 3’lük bir düşüş olduğu gözlemlenirken ABD doları bazında toplam taksitli kredi kartı borçlarında yüzde 50’lik bir artış yaşanırken taksitsiz kredi kartı borçlarında ise artış yüzde 17 ile sınırlı kaldı.

Kredi kartı harcaması nasıl azaltılır?

Kredi kartlarının sektörel dağılımına bakıldığında bu yılın en güncel Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 18’i market ve alışveriş merkezlerinde, yüzde 9’u benzin ve akaryakıt sektöründe, yüzde 7’si elektrik-elektronik ve bilgisayar sektöründe, yine yüzde 7’si giyim ve aksesuar sektörlerinde kullanıldı. Kredi kartı kullanımının sektörel dağılımının geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile paralel olduğu gözlemlendi.

Kredi kartı ödeme

Kredi kartı işlem adetindeki artış ise kredi kartı sektöründeki dikkat çeken verilerden bir diğeri oldu. 2022 yılının en güncel verilerine göre toplam kredi kartı işlem adeti, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık bir artışla aylık 613 milyon adet oldu. Toplam kredi kartı sayılarına bakıldığında ise 2021 yılının aynı ayında dolaşımda 81 milyon kredi kartı, 144 milyon banka kartı bulunurken 2022 yılının en güncel verilerine göre dolaşımdaki toplam kredi kartı sayısı 94 milyona, toplam banka kartı sayısı ise 162 milyona yükseldi.

Memur ve emeklinin 2023'te alacağı en düşük maaşlar!Memur ve emeklinin 2023'te alacağı en düşük maaşlar!Asgari ücretin belli olmasının ardından gözler memur ve emekli zammında. Her iki grubun maaşı 3 Ocak'ta açıklanacak aralık ayı enflasyonuyla belli olacak. Zamla birlikte en düşük maaş ne kadar olacak?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800