Fidye saldırılarıyla toplanan kripto para miktarı rekor kırdı

2023 yılında ABD merkezli blok zincir analiz şirketi, kripto para ile ilişkili fidye ödemelerinin, 1 milyar dolara ulaştığını belirterek, rekor kırdığını duyurdu.

Güncelleme:

Chainalysis'in raporuna göre, 2023 yılında ABD merkezli blok zincir analiz şirketi, kripto para ile ilişkili fidye ödemelerinin neredeyse iki katına çıkarak 1 milyar dolara ulaştığını ve bu alanda bir rekora imza atıldığını bildirdi.

Fidye yazılımı, kullanıcıların sistemlerine veya kişisel dosyalarına erişimini engelleyen ve erişimi yeniden elde etmek için fidye ödenmesini talep eden bir siber saldırı tekniğidir.

2022'de 567 milyon dolara ulaşmıştı

Dolandırıcıların 2022 yılında özellikle hastaneler, okullar ve devlet kurumlarını hedef aldığı fidye yazılımı saldırılarının toplam kripto para miktarı ise 567 milyon dolara ulaşmıştı.

Reuters'ın haberine göre, 2023 yılında kripto para ile ilişkilendirilen hack veya dolandırıcılıkla kaybedilen miktarlarda bir azalma yaşandı. 

Kripto para piyasalarına artan ilgi, son olarak bitcoinin piyasa değerine yansıdı. Bitcoinin fiyatı, küresel piyasalardaki risk iştahının artması ve spot bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilginin devam etmesiyle 45 bin doların üzerinde işlem görüyor. Dün, bitcoinin günlük değer kazancı yüzde 5'i aştı.

Eylül ayından bu yana en büyük kripto para birimi olan bitcoin, yüzde 60 değer kazanarak küresel merkez bankalarının faiz indirimine başlayacağı beklentisiyle piyasalardaki risk iştahının artması etkisiyle bu değeri elde etti.

Chainalysis'e göre, dosya paylaşım yazılımı MOVEit'i çökerten "cl0p" adlı bir grup, fidye ödemelerinden 100 milyon dolar topladı. Bu saldırıda enerji devi Shell gibi birçok organizasyon ve devlet kurumu, MOVEit adlı yazılımın delinmesiyle büyük miktarlarda hassas bilgilerin paylaşılmasına maruz kaldıklarını açıklamıştı.
 
 
 

Etiketler Bitcoin
Yorumlar
Kalan Karakter 800