Emekçiler, Değerinizi Bilin!

Bugün 1 Mayıs. Emek veren herkesin günü. Emek kıymetli. Kazandığımız paranın hakkını bilmemiz, ona hakkını vermemiz şart. Ekteki planı yaparak emeğinize sahip çıkın.

1- EMEĞİ TAKİP

Her ay elinize ne kadar para geçiyor, nereye gidiyor, biliyor musunuz? Bilmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Emeğinizin karşılığını bilmek, sahip çıkmanın ilk adımı. Yazın, farkına varın.

2- SAAT DEĞERİ

Bir şeyi almadan önce düşünün: “Bunu almak için kaç saat çalıştım?” Zaman en değerli emeğinizdir. Onun kıymetini bilen, parasını da dikkatle harcar.

3- AZ AZ BİRİKİM

“Bu parayla ne olur ki?” demeyin. 5 Şarj0 TL bile olsa biriken her para yatırıma dönüşüp (enflasyon var) emeğinizin geleceğe taşınması demek.

4- PARA DA ÇALIŞSIN

Siz sabahtan akşama kadar emek veriyorsunuz, peki paranız ne yapıyor? Birikimler yatırımda değerlensin, o da sizinle birlikte üretsin.

5 Şarj- DEĞERİ ARTAN ŞEYE BORÇLAN

Eğitim. Gelişim. Ev. Arsa. Dükkan. İş... Borç demek gelecekteki emeği bugünden harcamaktır. Ne olduğu belli olmayan şeyler için borçlanma.

6- SOSYAL GÜVENCE

Sigorta, emeklilik hakkı... Bunları bilmek zorundayız. Bilmek, kontrol etmektir. Kontrol güvende hissettirir.

7- HAKLAR

Tazminat, izin, fazla mesai… Bunlar lütuf değil, emeğinizin karşılığıdır. Yasal haklarınızı araştırın ve bilin.

8- EMEKLİLİK ADIMLARI

“Daha gençsin, çok var” diyen çok olur, ama siz hazırlık başlatın. Emekli olduğunuzda da rahat yaşamak istiyorsanız, küçük adımları bugünden atın.

9- İŞ YERİNDE DESTEK AĞI

Çalıştığınız yerde güven ve huzur önemlidir. Destek olduğunuz kadar destek de alın. Güvende hissettiğiniz bir ortamda emeğiniz daha değerlidir.

10- STAJ

Stajı küçümsemeyin. Karşılıksız da olsa yapılan işler size tecrübe ve yön kazandırır.

11- EĞİTİM

Yeni bir beceri öğrenin, bir eğitim alın. Öğrendiğiniz her şey emeğinizin değerini artırır. Bilgiye yatırım, en yüksek getiriyi sağlar.

12- İSTE

Hak ettiğiniz şeyi istemekten çekinmeyin. “Ne olacak canım” demeyin. Bu sizin emeğiniz. Talep etmek utanılacak bir şey değil, kendinize verdiğiniz değerin göstergesidir.

13- EVİN KADINIYSAN EMEKÇİSİN

"Evdeyim, çalışmıyorum" demeyin. Bütçeyi yöneten sizseniz zaten finansal zekanız var. E-ticaret, danışmanlık, içerik üretimi gibi alanlarda kendinize yer açabilirsiniz.

14- ÇOCUKLARA PARA VE EMEK İLİŞKİSİ

Çocuklarınıza, “Bunu almadım çünkü almak 4 saat çalışmak demekti” gibi cümlelerle örnek olun. Çocuklar gözle öğrenir, sözle değil.

15 Şarj- DİK DUR

Hayat tek ve senin. Ona iyi bak. Kendine ve emeğine değer ver. Sen kendine ne kadar değer verirsen etraf da o kadar değer verir.

GÜNÜN SÖZÜ

Emek olmadan ekmek olmaz, bilinç olmadan emek değer kazanmaz.

GÜNÜN TERİMİ: EMEK SERMAYESİ

Kazanmaya hazır olduğunuz bilgi, beceri ve potansiyel. Diplomanız + deneyiminiz + öğrenme azminiz = görünmeyen sermayenizdir. Doğru kullanırsanız, finansal özgürlüğünüz en güçlü anahtarı olur.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800