Dolar ve faizin orantısı nedir?

Faiz oranları ve döviz kurları arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Oranların artması ya da azalması söz konusu olduğu durumlarda birbirini etkilerler. Peki dolar ve faiz ilişkisi nedir? Döviz Kurlarını etkileyen faktörler nelerdir?

Güncelleme:

Genel olarak artan faiz miktarı ülkenin para birimi değerini artırır. Faiz oranlarının artması yabancı yatırımları çekmek için önemlidir.  Düşük faiz oranları ise tam tersine yabancı yatırımlar için çekici değildir ve para biriminin değerini düşürür.

Dolar ve faiz ilişkisi nedir?

Döviz kuru, bir ülkenin sahip olduğu para biriminin, diğer ülkelerin para birimlerine olan değerinin katsayısıdır.  Döviz kurları ile faizler aynı yönde ilerler. Döviz kurları yükselirse faizlerde yükselir. Dolar ile faiz ilişkisi de bu şekildedir.  

Bir ülkeye giren döviz miktarlarında azalma olursa ya da ülkeden döviz çıkışı varsa, faizler yükselerek döviz girişinin artmasını sağlar. Ekonominin yanı sıra sosyal ve siyasal alanlar da faizleri etkilemektedir.

Döviz Kurlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  1. Gelir Seviyesi:  Ülkenin gelir düzeyinin artış ya da düşüş göstermesi, döviz kurunun dengesini etkiler.
  2. Ödemeler Dengesi: Bir ülkenin iktisadi işlemlerine denir. Döviz fiyatlarındaki değişiklikler talep ve arz dengesini etkiler.
  3. Sermaye Hareketleri: Döviz kurunda kısa vadede gerçekleşen değişiklikler,  sermaye hareketlerinden etkilenir.
  4. Faiz Oranları: Reel faiz oranlarında düşüşe rastlanması ülkenin para birimini değer kaybettiğini gösterir.
  5. Genel Fiyat Seviyesi Değişiklikleri: Enflasyon ile ülkenin para biriminin değeri ters orantılıdır. Eğer, ithal mallara talep fazla olursa, ulusal para birimi değer kaybeder.

Merkez Bankası Faizi Düşürürse Dolar Ne Olur? 

Merkez Bankası, faizi düşürürse banka kredi faizleri düşüşe geçer. Bankanın faizleri düşürmesi, vatandaşların daha az maliyetle kredi çekmesini sağlar. Faizlerin düşmesiyle ekonomi daha sağlıklı işler. Piyasada dolaşan para miktarı artar ve yeni iş, istihdam ortaya çıkar.

Merkez Bankası faizi düşürürse, doların olağan seviyelerden yukarı yönlü hareket etmesi beklenir.  

Merkez Bankası faiz artırırsa ne olur?

Merkez Bankası’nın faizi artırması, doların olağan seviyelerinden aşağı yönlü hareket etmesi demektir. 

Merkez Bankası’nın doları sabit tutmasıyla ise piyasaların sakinleşeceği ve doların aşağı yönlü hareket edeceği öngörülür.

Devlete ait bankalar hangileri?Devlete ait bankalar hangileri?Türkiye’de de diğer tüm ülkelerde olduğu gibi devletin doğrudan veya dolaylı olarak etki ettiği bankalar bulunmaktadır. Peki devlete ait bankalar hangileridir? İş Bankası devlet bankası mıdır? Akbank devlet bankası mıdır? Garanti devlet bankası mıdır? İşte Türk devlet bankaları...

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800