Bakan Işıkhan Duyurdu: Kamuda 10 Bin Engelliye İş Fırsatı, İstihdamda Yeni Destekler Yolda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye genelinde 10 bin engelli birey için kamu kurum ve kuruluşlarında iş fırsatı sunulacağını açıkladı. İşte detaylar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBakan Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ev sahipliğinde düzenlenen 'Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma' programında Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi'nin tanıtımını yaptı.
10 Bin Engelli Bireye Kamuda İş Fırsatı
Bakan Işıkhan, engelli vatandaşlara yönelik atılan yeni adımları paylaşarak, 10 bin engelli için İşgücü Uyum Programı kapsamında özel bir kontenjan ayrıldığını belirtti. Bu kontenjan sayesinde engelli bireylerin kamu kurumlarında kısmi zamanlı olarak çalışma hayatına katılacağını ve özel sektöre geçişlerini destekleyecek eğitimlerle beceri kazanacaklarını ifade etti. Işıkhan, "Çalışan Türkiye, güçlü Türkiye'dir" vurgusu yaparak, engelli istihdamının artırılmasının önemine dikkat çekti.
Programda ilk kez uygulanacak olan Destekli İstihdam Projesi hakkında da bilgi veren Bakan Işıkhan, bu projenin özellikle otizm spektrum bozukluğu, Down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimli bireylerin iş hayatına kazandırılmasını hedeflediğini söyledi. Destekli İstihdam Modeli'nin üç ana destek alanını içeren Bakan Işıkhan, bu bireyleri istihdam eden işverenlere ücret desteği sağlanacağını, iş koçluğu desteği ile bireyin işe uyum sürecinin destekleneceğini ve iş yerinde gerekli fiziksel düzenlemeler için mali ve teknik destek verileceğini açıkladı.
Bakan Işıkhan, engelli istihdamına yönelik mevcut durum hakkında da bilgi vererek, kamu sektöründe yasal yükümlülüğün yüzde 134'üne, özel sektörde ise yüzde 103'üne ulaşıldığını ve bu durumun uygulanan politikaların başarısını gösterdiğini belirtti. 2025 yılı için 45 bin engelli bireyin istihdama kazandırılmasının hedeflendiğini duyurdu.
"Hibe Desteğini 580 Bin Liraya Çıkardık"
Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere de değinen Işıkhan, engelli projelerinin değerlendirme süreçlerinin hızlandırıldığını bildirdi. Projelerin artık doğrudan komisyona iletilebileceğini ve komisyonun yılda 2 yerine 6 defa toplanabileceğini belirterek, bu sayede daha fazla projenin kısa sürede değerlendirileceğini ifade etti. Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla engelli bireylere sağlanan hibe desteğinin 400 bin liradan 580 bin liraya çıkarıldığını müjdeledi.
Bakan Işıkhan, 2002 yılından bu yana yaklaşık 550 bin engelli vatandaşın istihdama katılmasına aracılık ettiklerini, 2024 yılında 45 bini aşkın, 2025'in ilk çeyreğinde ise yaklaşık 17 bin engellinin istihdam edildiğini kaydetti. 81 ilde aktif olarak sürdürülen Engelli İş Koçluğu uygulaması ve üzerinde çalışılan Çalışan Bildirim Sistemi gibi projelerle engelli istihdamının daha da artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi. Engelli çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarının engelli ve eski hükümlü istihdamını destekleyen projelerde kullanıldığını da hatırlattı.