Ön Ödemeli Konut Satışlarında Sözleşmeye Dikkat!

Ön ödemeli konut satışlarında, alıcıların haklarını korumak için ‘Ön Ödemeli Satış Sözleşmesi’ adı verilen bir sözleşme imzalanıyor. Yalnız, uzmanlar bu ön ödemeli satış sözleşmesi imzalanırken alıcıları son derece dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar!

‘Önce sat sonra yap’
‘Önce sat sonra yap’

Özellikle son dönemlerde ‘Önce sat sonra yap’ mantığıyla hayata geçirilen konut projeleri gayrimenkul sektörünün ülkemizdeki yükselen trendi haline geldi.  İnşaat firmaları lansman sürecinde projelerini son derece detaylı maketler veya örnek daireler üzerinden tüketiciye sunuyor. Bu ön satış döneminin alametifarikası ise emlak fiyatlarında avantaj sağlaması. Birçok firma ön satış döneminde cezbedici indirimler uyguluyor. Alıcılar ise onlara sunulan projeyi maket ve örnek daireler ile seçip, satın alırken mağdur olmamak adına ön ödemeli satış sözleşmesi imzalıyor.  Sözleşmeye dair dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda kısa bir araştırma yaptık. İşte Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler…

2 7

1-          Konut satın alınırken satış bedeli kısmen veya tamamen ödenmeye başlandığı aşamada imzalanan sözleşmelere ön ödemeli konut satış sözleşmesi denir. Bu sözleşme ile maket veya örnek daireler üzerinden satış olarak karşımıza çıkan ve ortada bağımsız bir bütün  bulunmazken satışın gerçekleştiği veya tamamlanmış bağımsız bir bölüm bulunsa dahi, alıcının satış ücretini ödemeye başladıktan sonra taşınmaz malı devir ve teslim  aldığı durumlarda düzenleniyor.

3 7

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinin noterde hazırlanma zorunluluğu bulunmakta Satış vaadi sözleşmesinin noterde düzenlenmediği durumlarda resmi şekil şartına uygun olmadığı gerekçesi ile sözleşmenin geçersizliğini öne sürebilir ve satıcıya ödeme yapmaktan kaçınabilirsiniz.

4 7

Sözleşme konusunda en önemli şartlardan biri ise satış işleminden 1 gün önce bir ön bilgilendirme formu ile alıcının bilgilendirilme zorunluğu. Ön bilgilendirme formunun yadında tüketiciye bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin verilmiş olma şartı bulunuyor. Bu bilgilendirmeler yapılmaz ise, satıcı aleyhine idari para cezası verilir.

5 7

Tüketicinin ön ödemeli satış sözleşmesi imzalandıktan sonra 4 ile 14 gün içerisinde herhangi bir şart göstermeden ve cezai şart ödemeden cayma hakkına sahip. Cayma hakkını kullanan tüketici satıcıya bunu bildirdiğinde, o zamana kadar yapmış olduğu ödemeleri geri alabilir. Yalnız tüketici cayma hakkını kullanıyorsa, bunu satıcıya noter aracılığıyla bildirmelidir.  Tüketicinin sözleşmeden dönme hakkı ise 24 aya kadar çıkabiliyor. Yalnız bu durumda dikkatli olmakta fayda var, çünkü satıcı tazminat talep etme hakkına sahip.

6 7

Satıcının gösterdiği teminatları mutlaka sorgulayın. Ön ödemeli konut sözleşmesi imzaladığınızda, ödediğiniz bedel karşılığında satıcı; bina tamamlama sigortası, banka teminat mektubu ve hak ediş sistemi gibi yapılan ödemeleri garanti altına alan şeyleri teminat olarak göstermelidir.

7 7

Ön ödemeli sözleşme ile satın alınan konutun tüketiciye teslim süresi maksimum 36 aydır. Satın alınan gayrimenkul maksimum 36 ay içerisinde eksiksiz olarak alıcıya teslim edilmelidir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800