Zengin olabilmek için hangi özelliğe sahip olmak gerekir?

Zengin insanlar istikrarlı, esnek, bağımsız kararlar verebilen ve diğerlerinden daha fazla kendilerine odaklanmış olma eğilimindedir. Stoacı Filozof Epictetus, "Zenginlik, büyük mülklere sahip olmaktan değil, az sayıda ihtiyaca sahip olmaktan ibarettir" demişti. Sizce de akıllıca değil mi?

Stoacı Filozof Epictetus, "Zenginlik, büyük mülklere sahip olmaktan değil, az sayıda ihtiyaca sahip olmaktan ibarettir" demişti. Sizce de akıllıca değil mi?

Ancak bu, insanları zengin olmak istemekten alıkoymaz. Peki, amacınız finansal başarı ise nasıl zengin olabilirsiniz? Bilim, cevabın sadece ne yaptığınızda değil, aynı zamanda kim olduğunuzda da olduğunu söylüyor.  

HANGİ YETENEKLERİ ÖNDE?

Zengin insanlar dışa dönük olma eğilimindedir. Hiç kimse kendi başına değerli bir şey elde edemediğinden, başkalarıyla etkileşim kurma, ilişkiler kurma, motive etme ve ilham verme ve gerçekten bağlantı kurma yeteneği kesinlikle önemlidir. İçe dönük insanların da son derece başarılı olabileceğini unutmayın. 

AKILLI KARARLAR VERMEK

Zengin insanlar daha vicdanlı olma eğilimindedir. Akıllı kararlar vermek. Hazzı ertelemek ve uzun vadeli hedeflere odaklanmak. Sadece yapmak istediklerinizi yapmak yerine yapmanız gerekenleri yapmak. Jim Rohn'un dediği gibi, en çok zaman geçirdiğimiz 5 insanın ortalaması olma eğilimindeyiz.

YA DUYGUSAL KARARLAR 

Zengin insanlar duygusal olarak daha istikrarlı olma eğilimindedir. Duygusal kararlar vermek mi? Kesinlikle uzun vadeli hedeflere doğru ilerlemeyi yavaşlatmak için bir reçete. 

Zengin insanlar daha az nevrotik olma eğilimindedir.  Kaygı, huysuzluk, endişe veya korku ile olumsuz bir şekilde hızlı tepki verdiğinizde (psikologların "olumsuz uyarılma" dediği şey) başarılı olmak çok daha zordur. 

BENCİL OLMA EĞİLİMİ

 Zengin insanlar daha bencil olma eğilimindedir. Kulağa kötü bir şey gibi gelse de şu var: Amerikalı Psikolog Adam Grant’ın dediği gibi; alçakgönüllü narsistlerin kendi başarıları için çok yüksek beklentileri var. Ama aynı zamanda büyük başarıların neredeyse her zaman kolektif çabaların sonucu olduğunu da biliyorlar. Büyük şeyler başarabileceğinize inanmak, başlamanıza yardımcı olur.

Yine de kişiliğinizi değiştirmek zorunda değilsiniz. Yukarıdakilerin hiçbiri size benzemiyorsa? Kişiliğinizi, özellikle bir gecede değiştiremezsiniz. Ancak bazı davranışlarınızı değiştirebilirsiniz. 

KAYIPTAN KAÇINMA ÖNYARGISI

Örneğin, zengin insanlar dışa dönük olma eğilimindedir. İçine kapanıksanız, kişiliğinizi değiştirmeniz gerekmez. Sadece birkaç "dışa dönük" davranışı uyarlayın. Aktif olarak başkalarıyla iş birliği yapmanın yollarını arayın. Bir görev veya projede başka bir kişiyle ekip oluşturmanın yollarını bulun. Daha da iyisi, dışa dönük biriyle ortak olun. Veya örneğin potansiyel kayıp söz konusu olduğunda, duygusal kararlar verme eğiliminde olduğunuzu varsayalım. Kayıptan kaçınmaya yönelik önyargı normaldir.

KAYIPLAR KAZANÇLAR İKİ KAT GÜÇLÜ

Thinking Fast and Slow kitabının yazarı Daniel Kahneman'ın araştırması, kayıpların psikolojik olarak kazançlardan iki kat daha güçlü olduğunu gösteriyor. Kayıp, gerçekten sahip olduğunuz bir şeyden vazgeçmek anlamına gelir; bir kazanç elde etmemek ise teorik bir şeyden vazgeçmek anlamına gelir. Bu önyargı kulağa mantıklı geliyor, ancak çoğu zaman değil. Çünkü kaybedebileceğimize aşırı değer verme eğilimindeyizdir.

Bu yüzden kişiliğinizi değiştirmeye çalışmayın. Ancak davranışınızı değiştirmeye çalışın. Korkularınızı bir kenara bırakın ve bir şans verin. "Kaybetseniz" bile, deneyimlediğiniz için yine de kazanacaksınız. 

DAVRANIŞLARIN SONUÇLARI ŞEKİLLENDİRİR

Sonuç olarak tutumlar davranışları yönlendirir, ancak davranışlar ve bu davranışların sonuçları da kişiliği şekillendirir. Zengin olmak söz konusu olduğunda, kişilik oldukça önemlidir. Ama davranışlar da öyle. Kendinize ve başkalarına yatırım yapmak gibi. 

Yol boyunca diğer parasal olmayan hedeflere ulaşmayı umarken, diğer insanların hayatlarında küçük de olsa bir fark yaratmak gibi…

Üniversiteli HedefleriBugünkü Posta Gazetesi köşemde üniversiteli gençlere tavsiyelerde bulundum.

 

Etiketler zengin olmak
Yorumlar
Kalan Karakter 800