TEPAV Ağustos Verilerini Açıkladı: Gıda Fiyatlarında Aylık %1,07 Artış
TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) Ağustos 2026 sonuçları açıklandı. Aylık gıda enflasyonu %1,07 olurken yıllık gıda enflasyonu %30,9 olarak gerçekleşti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ağustos 2026 dönemine ilişkin Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) sonuçlarını yayımladı. 1-25 Ağustos tarihlerini kapsayan verilere göre, Türkiye'de gıda fiyatları aylık bazda yüzde 1,07 artış kaydetti. Açıklanan veriler, gıda enflasyonunun ağustos ayında genel olarak yatay ve sınırlı bir seyir izlediğine işaret etti.
Yıllık Gıda Enflasyonu Yüzde 30,9 Seviyesinde
TEPAV verilerine göre, temmuz ayında yüzde 32,8 seviyesinde bulunan yıllık gıda enflasyonu, ağustos ayı verileriyle birlikte gerileyerek yüzde 30,9 olarak hesaplandı. Bültenin hazırlandığı tarih itibarıyla ağustos ayına ilişkin gıda fiyat verisi açıklayan ilk kurum TEPAV oldu.
Ağustos Ayında Fiyatı En Çok Düşen ve Yükselen Ürünler
Ağustos ayında market sepetinde taze meyve-sebze ile diğer gıda gruplarında belirgin fiyat ayrışmaları gözlemlendi:
- Taze Meyve ve Sebze Grubu: Fiyatı en çok gerileyen ürünler taze fasulye (%22,2 düşüş), limon (%21,1 düşüş) ve kavun (%20,7 düşüş) oldu. Buna karşılık elma (%4,5 artış), kültür mantarı (%4,1 artış) ve salatalık (%3,7 artış) fiyatlarında yükseliş kaydedildi.
- Diğer Gıda Ürünleri: Taze meyve-sebze dışındaki kategoride en yüksek fiyat artışı %31,6 ile yerli palamutta görüldü. Palamudu yumurta (%10,9 artış) ve çay (%9,6 artış) takip etti. Mercimek (%5,1 düşüş), krema/kaymak gibi süt ürünleri (%3,9 düşüş) ve ambalajlı şeker (%3,4 düşüş) ise fiyatı en çok gerileyen kalemler arasında yer aldı.
KKTC'de Gıda Enflasyonu Yeniden İvme Kazandı
KKTC-TEGE verilerine göre 1-25 Ağustos 2026 döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde aylık gıda enflasyonu yüzde 2,72 olarak hesaplandı. Bu sonuçla birlikte KKTC'de gıda enflasyonu ağustos ayında yeniden yükseliş eğilimine girmiş oldu.