Para Mutluluk Getirir mi? 2 Milyon Dolarlık Deney

Para ile mutluluk olur mu olmaz mı sorusu yıllardır tartışılan ve tartışılmaya devam edilecek bir konu. Bu soru bilim insanlarının da merakını uyandırmış olacak ki bu araştırmayı yapmışlar. Para mutluluğu satın alabilir mi? Para ile saadet olur mu? İşte bilimsel sonuçlarıyla detaylar…

Yiğit Sağızlı Yiğit Sağızlı yigit@paradurumu.tv
Para'nın Hayatımızdaki Yeri
Para'nın Hayatımızdaki Yeri

Para, yaşadığımız dönemin belki de en kıymet verilen somut varlığı. Sahip olunan miktarı arttıkça önemsizleşen, sahip olunmadığı takdirde belki de en önemli şey haline gelen kağıt parçaları. Atalarımız her ne kadar “parayla saadet olmaz” demiş olsalar da kimine göre durum tam tersi. 


Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesinin bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma bu konuda merakları giderebilecek bir araştırmaya imza atıyor. Zengin hayırseverlerin servetlerinden 2 milyon dolara mal olan bu deney, para mutluluğu satın alabilir mi sorusunu cevaplandırmayı amaçlıyor.

Para ile Mutlu Olunabilir mi Araştırması
Para ile Mutlu Olunabilir mi Araştırması

Araştırmada daha kapsamlı veriler elde etmek adına farklı gelir gruplarına ve hayat şartlarına sahip insanları seçen bilim insanları gelir düzeyleri düşük Endonezya, Brezilya, Kenya gibi ülkelerin yanı sıra gelir düzeyi yüksek Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada , Avusturalya ülkelerinden toplam 300 denek belirledi.


Deneye katılan 300 insan arasından rastgele seçilen 200 tanesinin her birinin banka hesabına 10.000 Dolar gönderildi! Gönderilen bu paranın şartı ise 3 ay içerisinde denekler tarafından istedikleri gibi harcanmasıydı. Gerçek olamayacak kadar güzel bu deney, kimi denekler için yollanan parayı banka hesaplarında görene dek bir şakadan ibaretti.

Para Mutluluk Getirir mi Anketi
Para Mutluluk Getirir mi Anketi

Verilen 10.000 doları harcayan deneklerin ve para almayan deneklerin mutluluk düzeylerini karşılaştırabilmek adına ayda 1 defa olmak üzere 3 ay boyunca anketler ile mutluluklarını 1 ila 7 arasında, mutsuzluklarını ise 1 ila 5 arasında olacak şekilde derecelendirdiler.

Deneyin sonucu gösteriyordu ki 10.000 doları alan insanlar almayanlara göre daha mutlulardı. Bu mutluluğun ne kadar sürdüğünü öğrenmek isteyen bilim insanları deneyin bitiminden 3 ay sonra aynı anketi tekrardan uyguladılar. Elde edilen verilere göre para alan denekler almayanlardan hala daha mutlulardı! Böylece deneye göre paranın getirdiği mutluluğun uzun sürebileceği kanıtlanmış oldu.

Paranın Herkes Üzerindeki Etkisi Aynı mı?
Paranın Herkes Üzerindeki Etkisi Aynı mı?

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada ve Avusturalya'da yaşayan ve 10.000 dolar gönderilen deneklerden yıllık hane gelirleri 123 bin doların üzerinde olanların mutluluğu diğer para alan deneklere oranla daha az artmıştı, bu da sahip olunan para miktarı arttıkça fazladan paranın getirdiği mutluluğun azaldığına işaret. Ekonomide marjinal fayda olarak da adlandırılan bu durum susamış bir insanın su içmesine benzer. Bir yerden sonra fazladan bir bardak su içmenin bir katkısı olmaz.

Hatırlatmakta fayda var ki dünya nüfusunun yalnızca %1'inin yıllık hane gelirleri 123 bin doların üzerinde.

Uzmanların Para İle Mutluluk Olur Mu Görüşleri
Uzmanların Para İle Mutluluk Olur Mu Görüşleri

Hakemli bilimsel dergi olan PNAS dergisinde araştırma ile ilgili “insanların %99'unun yıllık hane gelirinin bu miktarın altında olduğu düşünülürse nakit para transferi yapılmasının dünya nüfusunun büyük çoğunluğuna fayda sağlar” açıklamalarında bulundu

Psikolog ve araştırmanın yazarlarından olan Elizabeth Dunn ise konuyla alakalı şöyle bir açıklamada bulundu:

“Harcanılan paranın 2 milyon dolar olmasına gerek yok, çok daha küçük bir miktar bile fark yaratabilir.

Peki siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de para mutluluk getirir mi?

Etiketler Mutluluk Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800