Küresel Altın Talebi İlk Çeyrekte Son 9 Yılın Zirvesine Çıktı
Küresel altın talebi, 2025 yılının ilk çeyreğinde Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı tarifeler, artan jeopolitik belirsizlikler, borsalardaki oynaklık ve doların zayıf seyretmesinin etkisiyle 2016'dan bu yana görülen en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan 202 yılı birinci çeyrek dönemi "Altın Talep Trendleri" raporuna göre, küresel altın talebi söz konusu dönemde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1 artarak 1206 tona yükseldi. Bu veri, ilk çeyrek altın talebinin son dokuz yılın zirvesine çıktığını gösteriyor.
2016'dan Bu Yana Görülen En Yüksek İlk Çeyrek Seviyesine Ulaştı
Raporda, bu dönemde altının fiyatındaki artışta altın borsa yatırım fonlarına (ETF) yönelik girişlerin önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Merkez bankalarının altın alımları ise ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yavaşlama gösterdi. Buna göre, birinci çeyrekte merkez bankaları toplam 243,7 ton altın satın aldı. Bir önceki çeyrekte bu rakam 344,7 ton seviyesindeydi.
Yatırım amaçlı altın alımları ise önemli ölçüde arttı. Bir önceki çeyrekte 344,7 ton olan yatırım amaçlı altın alımı, ilk çeyrekte 1,9 tona fırladı. Bu kapsamda sikke ve külçe altın alımının 32
,4 tona ulaştığı kaydedildi.
Öte yandan, rekor seviyelere ulaşan altın fiyatları takı talebinde sert bir düşüşe neden oldu. Takı için kullanılan altın miktarı, Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020 döneminden bu yana ölçülen en düşük seviyeye geriledi.
Altın fiyatı 202 yılının ilk çeyreğinde rekor seviyeler gördü. Bu dönemde altının ortalama fiyatı, yıllık bazda yüzde 38'lik bir artışla 2 bin 860 dolara ulaştı. Altının fiyatındaki bu yükselişin temel nedenleri olarak ABD tarifeleri, jeopolitik belirsizlik, borsaların oynaklığı ve zayıf dolar gösterildi.