Kamu İşçisi Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Kritik Hafta: Üçüncü Teklif Yolda!
Milyonlarca kamu işçisinin gözü kulağı toplu sözleşme görüşmelerinde. Şubat ayından bu yana devam eden müzakerelerde sona yaklaşılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan sendikaların beklediği "üçüncü teklif" müjdesi geldi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlYaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde ilk iki teklif, işçi sendikaları tarafından yeterli bulunmamış, bu durum Hak-İş ve Türk-İş'ten peş peşe açıklamalarla kamuoyuna yansımıştı. Hükümetin ilk teklifi 2025 yılının ilk 6 ayı için %16, ikinci 6 ayı için %8 olarak sunulmuş, ikinci teklifte ise bu oranlar ilk 6 ay için %17, ikinci 6 ay için %10'a yükseltilmişti. Ancak bu teklifler de işçi kesiminin beklentilerini karşılamadı.
Işıkhan'dan Açıklama: "Makul Bir Noktada Anlaşma Sağlanacağına İnanıyorum"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında, TÜHİS aracılığı ile sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız, İnşallah makul bir noktada anlaşma sağlanacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, işçi sendikaları cephesinde beklentiyi artırdı.
İşçi Sendikaları Beklentilerini Yüksek Tutuyor
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise görüşmelerin şu ana kadar arzu ettikleri gibi gitmediğini belirterek, çalışanların taleplerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Arslan, 6 aylık enflasyon verisine dikkat çekerek, "Geçtiğimiz cuma günü bir teklif bekliyorduk ancak bu teklif gelmedi. Önümüzdeki hafta içi yeni bir teklif geleceği söyleniyor ama bu tekliflerle bizim taleplerimiz arasında büyük uçurum var" dedi.
Şubat ayında işçi sendikaları tarafından ortaklaşa yayımlanan talepte, günlük en düşük ücretin 1800 lira olması, ücretlere ise 2025 yılının ilk 6 ayı için %50, ikinci altı aylık dönemi için ise %25 zam yapılması istenmişti. Ayrıca sendikalar, %10 refah payı talebini de dile getirmişti.
"Kaynak Var, Taleplerimiz Yüksek Değil"
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Zorluklar olduğunu biliyoruz ama bu zorluklar bizim taleplerimizi karşılayabilecek zorluklar, karşılamasını engelleyen zorluklar değil. Kaynak var. Lütfen bizim taleplerimizi çok yüksek talepler görmeyin. Bu şartlarda bu sözleşmenin imzalanmasını istenmesi haksızlıktır. Hükümetimize çağrı yapalım. Kamu çalışanlarımızın taleplerini lütfen dikkate alın. Biz hükümetimizden anlayış bekliyoruz" sözleriyle hükümete çağrıda bulundu.
Kamuda hastane, üniversite, bakanlık, demiryolları, karayolları, üretim santralleri gibi birçok kurumda işçi statüsünde çalışan yaklaşık 600 bin kişi, yapılacak üçüncü teklifi ve toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu merakla bekliyor. Gözler bu hafta TÜHİS tarafından sunulacak son teklife çevrilmiş durumda.