İşten çıkanlar - çıkarılanlar için kıdem tazminatı hakkı nasıl doğar?

Kıdem tazminatı alabilmek için her şeyden önce işçinin iş akdinin sona erdiği tarihte çalıştığı iş yerinde en az 1 yıldır çalışıyor olması gereklidir. Kıdem hakkı kendi isteğiyle ayrılanlar için de var mı gibi soruları cevaplayacağımız yazımızı aşağıda bulabilirsiniz.

Hukuk sistemimizde kıdem tazminatına hak kazanacak işçinin durumu işverenin sözleşmeyi sona erdirmesi ve işçinin sona erdirmesi olarak ayrı ayrı düzenlenmiştir. Kıdem tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler:

Çalışanın Kıdem Tazminatı Hakkı Ne Zaman Olmaz?

İşverenin iş akdini sonlandırması  işçinin İş Kanunu madde  25 Şarj/II de sayılı sebepler olan işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle haklı sebebe dayalı bir sona erdirme ve işçinin yasa dışı grev yapması sebeplerinden  birine dayanması hallerinde  işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlüğü bulunmamaktadır. Ancak bunların dışındaki tüm sebeplerde işverenin yaptığı tüm fesihlerde işçinin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü vardır.

İstifa Edince Kıdem Hakkı Olur Mu?

İşçinin haklı bir neden olmaksızın uygulamadaki deyimle istifa etmesi halinde kıdem tazminatı ödenmez. Ancak hukukumuzda 3 halde işçinin iş akdini feshetmesi durumlarında kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bunlar işçinin muvazzaf askerlik hizmetine gitmesi, kadın işçinin evlenmesi ve işçinin yaşlılık , emeklilik veya malullük aylığından yararlanması halleridir.

Kıdem Tazminatı Hakkı Oluşan Durumlar

İşçinin İş Kanununda sayılı haklı nedenlere dayanarak iş akdini sonlandırması durumunda kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İş Kanunun 24. Maddesine göre  feshin sağlık nedenlerine, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarına veya zorlayıcı nedenlere dayanarak feshettiği iş akdinden kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır.

Kıdem, ihbar tazminatı nasıl hesaplanır detaylı öğrenmek için tıklayın.

İşçinin ölümü halinde ise yasal mirasçıları kıdem tazminatını almaya hak kazanırlar.

Kıdem tazminatının hesaplanması ise kıdem tazminatına hak kazanan işçinin işe başladığı tarihten itibaren her geçen tam yıl için işverence otuz günlük ücreti tutarınca tazminat ödenmesi şeklinde gerçekleşir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden günlük ücret hesaplanarak orantılı ödeme yapılmaktadır. Bu ücret işçinin son ücreti üzerinden brüt ücret olarak hesaplanmaktadır.

Kıdem tazminatı tavan ücretinin güncel durumu için buraya tıklayınız.

Etiketler Tazminat
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800