Evden E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

Evden e-ticaret, bir mağazaya veya işletmeye sahip olmayan girişimcilerin internet üzerinden satış yapmak için kullandıkları yöntemdir. Bu yöntemde şirket adresi olarak ev gösterilir. Ayrıca evde, satılan ürünlere uygun alanlar mevcutsa depo olarak da bu alanlar kullanılır.

Evden E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Evden e-ticarete başlamak için izlemeniz gereken adımları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Şirket kurma
  2. Ürün seçimi
  3. Tedarikçi ve üretici bulma
  4. Sanal mağaza açma
  5. E-ticaret sitesi kurma
  6. Kargo işlemleri
  7. Satış süreci

Şirket Kurma

Evden e-ticaret de dahil olmak üzere tüm e-ticaret modellerinde şirket kurma zorunluluğunuz vardır. Bu nedenle atmanız gereken ilk adım şirket kurmaktır. Evden e-ticaret işinde bireysel, aile üyeleriyle veya arkadaşlarınızla çalışacaksanız şahıs şirketi kurabilirsiniz. Gelecekte işinizi daha da büyütmeyi ve genel e-ticaret modeline geçmeyi düşünüyorsanız anonim şirket de kurabilirsiniz. 

Ürün Seçimi

Ürün seçimi, evden e-ticaret modelinde oldukça önemlidir. Çünkü satacağınız ürünlerin ev ortamında stoklanabilmesi mümkün olmalıdır. Özel bir depolama sistemine ihtiyaç duymayacağınız ürünlerle başlamanız daha doğru olacaktır. Aynı zamanda seçeceğiniz ürünlerin satılma potansiyeli de yüksek olmalıdır.    Ürün seçimi yaparken detaylı bir pazar araştırması yapmalısınız. Ürün seçiminde pazardaki rekabet ortamını dikkate almayı da ihmal etmemelisiniz. E-ticaret yolculuğunuza evden başlayacağınız için başlangıç döneminde çok güçlü rakiplerin bulunduğu pazarlara girmemenizde fayda vardır. 

Tedarikçi ve Üretici Bulma

Evden e-ticaret yaparken iletişim kurmanın kolay olduğu bir tedarikçi seçmelisiniz. İhtiyaç duyduğunuz her anda size ürün tedarik edebilecek firmalar veya üreticilerle çalışmalısınız. Depo olarak evinizin bir bölümünü ayırmanız halinde stok alanınız küçük olacaktır ve stoklarınız çabuk tükenecektir. Bu durumun bir problem oluşturmaması için hızlı tedarik konusuna önem vermelisiniz. 

Sanal Mağaza Açma

Evden satış yapmaya başlamak için öncelikle bir online pazar yerinde sanal mağaza açmalısınız. Online pazar yerlerinin mevcut müşterileri olduğu için kendinize bir müşteri kitlesi yaratma imkânınız olur. Sanal mağazanızı pazar yeri kurallarına uygun bir şekilde oluşturup dönemsel kampanyalara katılarak geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. 

E-Ticaret Sitesi Kurma

Satış kanallarınızı sanal pazar yerleri ile sınırlı tutmamalısınız. Marka değeri ve müşteri güveni yaratmak için kendinize ait bir e-ticaret sitesi de kurmalısınız. E-ticaret siteniz ile firmanızı bir marka haline getirebilir, daha kurumsal bir kimlik edinerek müşterilerinizin güvenini kazanabilirsiniz. Bu süreçte e-ticaret sitenizi yasal prosedürlere uygun bir şekilde kurmaya özen göstermelisiniz. Tabii alternatif ödeme yöntemleri de sunmalısınız. 

Kargo İşlemleri

Kargo işlemlerini en düşük maliyetle çözebilmek için kargo firmalarıyla anlaşma yapmalısınız. E-ticaret şirketi olarak kargo firmalarıyla anlaşma yaptığınızda, firmalar size özel bir ücret tarifesi sunar. Bu sayede kargo maliyetini düşürebilir, müşterilerinize de avantajlı kargo fiyatları sunabilirsiniz.  

Satış Süreci

Satışa başlamadan önce satış sürecinizi test etmelisiniz. Sanal mağazanız ve e-ticaret siteniz üzerinden sipariş sürecini test ederek bir sorun yaşanmadığından emin olmalısınız. Ardından markanızı duyurmak için reklam çalışmalarına başlamalısınız. Daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak için internet üzerindeki reklamların yanında sosyal medya reklamları da vermelisiniz. Sonrasında uzun vadeli pazarlama stratejisi oluşturabilir ve evden e-ticaret yaparak gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. 

Evden E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evden e-ticaret yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Başta yasal prosedürler olmak üzere iş gücünden stok yönetimine, kargodan pazarlamaya kadar tüm süreçler için önceden planlama yapmış olmalısınız. 

Yasalara Uyum

Evden et-ticaret yaparken Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik gibi yasal düzenlemelerin kapsamında olursunuz. Yasalara uymak ise her ticari faaliyet için zorunlu bir durumdur. Dolayısıyla evden e-ticaret yaparken de en çok dikkat etmeniz gereken nokta bu olmalıdır.    Şirket kuruluşu, ürün tedariki, satış ve fatura işlemleri gibi bütün süreçlerin yasalara uygun bir şekilde ilerlemesine dikkat etmelisiniz. Bunlara ek olarak yasalara uymanız, müşterilerinizin size daha fazla güvenmesini de sağlar. 

İş Gücü Yönetimi

Evden e-ticaret sürecinde en çok yapılan hatalardan biri, iş gücünü yanlış yönetmektir. Çalışmanın ev ortamında devam etmesi, gerekli iş gücünün sağlanamamasına sebep olabilir. Bu nedenle işe başlamadan önce gerekli iş gücüne sahip olduğunuzdan emin olmalı, iş bölümü yaparak eksiklikleri tespit etmelisiniz. Bu süreçte çevrenizden destek alabilir veya personel çalıştırabilirsiniz. 

Depolama Şartları

Depolama şartlarını uygun bir hale getirmek, ürünlerinizin uzun ömürlü olmasını sağlar. Bozulabilir, kırılabilir, dökülebilir ürünler için özel bir depolama ortamı yaratmanız gerekir. Bu tip ürünleri dikkatli bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Eğer evinizde hassas ürünler için uygun bir depolama alanı yoksa mutlaka ayrı bir depo kiralamalısınız.

Stok Yönetimi

E-ticaretteki önemli noktalardan biri de stok yönetimidir. Home office e-ticaret yaparken stoklardaki ürünlerin adetlerini anlık olarak takip etmelisiniz. Stoklar tükenmeden, ürünler azalmaya başladığında yeni ürün takviyesi yapmalısınız. Stoku biten ürünlerinizi ise geç kalmadan sitenizden ve mağazalarınızdan kaldırmalısınız. 

Kargo Hizmetleri

Müşterileriniz, kargo hizmetlerinizle doğrudan ilgili olacaktır. Bu nedenle mümkün olan en iyi kargo deneyimini sunmayı hedeflemelisiniz. E-ticaret siteniz üzerinden sattığınız ürünlerde yüksek kargo fiyatları çıkmaması için kargo firmalarıyla anlaşma yapmalısınız. Buna ek olarak ücretsiz kargo imkânı da sunmalı, ücretsiz kargo hakkı için gerekli alt limiti ise mümkün olduğunca düşük tutmalısınız. 

Sosyal Medya Pazarlama

E-ticaretin en verimli pazarlama alanlarından biri sosyal medyadır. Bu nedenle siz de sosyal medyada aktif olmalısınız. Çünkü tüketiciler, bir ürün almadan önce sosyal medyadan da araştırma yapar. Ayrıca influencer’ların önerileriyle ürün alan tüketiciler de mevcut. Sosyal medya hesaplarınızı aktif tutup influencer’larla çalışarak satışlarınızı artırabilirsiniz.    Sosyal medya uygulamaları, özel reklam hizmetlerine de sahiptir. Bu hizmetleri kullanarak hedef kitlenizin akışında daha fazla görünüm elde edebilirsiniz. Buna ek olarak sosyal medya, müşterilerinizle iletişim kurabileceğiniz bir alandır. Anlık iletişim ile müşteri hizmetleri konusunda da avantaj sağlayabilirsiniz. 

 Ödeme İşlemleri

E-ticaret sitenizdeki ödeme altyapısına da ayrıca dikkat etmeniz gerekir. Müşterilerinize güvenilir ödeme altyapısı sunarak sepet terk oranını en aza indirebilirsiniz. Bu nedenle en iyi sanal POS firmalarını araştırmalı ve güvenlik konusunda güvence verebilen bir firma ile çalışmalısınız. Ayrıca alternatif ödeme hizmetleri de sunan bir sanal POS firması seçmenizde fayda vardır. Çünkü daha fazla ödeme yöntemi sunmak, daha geniş bir kitleye hitap etmenizi sağlar. 

 En İyi Sanal POS Firmaları Hangileridir?

Ülkemizde çok sayıda sanal POS firması bulunur. Bu nedenle firmaların güvenlik standartlarını detaylıca incelemelisiniz. Buna ek olarak entegrasyon kolaylığı, teknolojik altyapı, müşteri desteği, kullanım kolaylığı gibi detaylar da önemlidir. Komisyon oranları ve ücretlendirmeler de finansal durumunuza göre dikkat etmeniz gereken diğer detaylar.    Bu detayları göz önünde bulundurduğumuzda öne çıkan firmalardan biri Ödero Sanal POS’tur. Ödero’nun sanal POS dışında alternatif ödeme hizmetleri sunması da evden e-ticaret deneyiminizi iyileştirebilir.

Ödero

Ödero, Türkiye'nin lider ödeme sistemi platform sağlayıcısı Token Finansal Teknolojiler’in online ödeme sistemleri alanında uzman, finansal teknolojiler sunan markasıdır. Koç Holding çatısı altındaki Ödero, sanal POS ve e-ticaret için çeşitli ödeme çözümleri sunar. TCMB lisansı bulunan Ödero, güçlü ve güvenli bir altyapı sunduğunun göstergesi olarak PCI-DSS Level-1 sertifikasına da sahiptir.   Ödero Sanal POS, güçlü altyapısı sayesinde kesintisiz şekilde güvenli ödeme almanızı sağlar. Tüm bankalar için tek komisyon oranı sunmasının yanında 3D Secure sistemiyle de entegre çalışır. Bu sayede müşterileriniz güvenlik konusunda şüphe yaşamadan rahatlıkla ödemesini yapar.    Evden satış yaparken e-ticaret sitenizde Ödero’nun;

  Farklı ödeme yöntemleri sunarak müşteri memnuniyetini artırabilir, tüm ödeme süreçlerini tek ekrandan kolayca yönetebilirsiniz. Ayrıca Ödero’nun sunduğu detaylı raporlar ile finansal durumunuzu da takip edebilirsiniz.    İşinizi kolaylaştıracak çözümler sunan Ödero Sanal POS’a başvurabilir, evden e-ticaret yaparken 7/24 güvenli ödeme alabilirsiniz.  

Yorumlar
Kalan Karakter 800