Ev Kadınlarının Emekliliğinde "Ciddi Kolaylık" Yolda: Yaş ve Prim Gün Sayısı İçin Kritik Formüller!
Milyonlarca ev kadınının merakla beklediği emeklilik düzenlemesiyle ilgili detaylar netleşmeye başlıyor. TÜKONFED Sosyal Güvenlik Komisyon Başkanı Ali Duman, ev hanımlarına “ciddi bir kolaylık" sunacak emeklilik detayını 3 maddede sıraladı!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Haziran ve Temmuz aylarında altyapı çalışmalarının tamamlanacağını duyurduğu bu düzenleme, ev hanımları için "ciddi bir kolaylık" sunacak gibi görünüyor. TÜKONFED Sosyal Güvenlik Komisyon Başkanı Ali Duman, Ekol TV yayınında olası senaryoları 3 ana başlıkta sıraladı.
Ev Hanımları Nasıl Emekli Olacak?
Sosyal güvenlik sisteminin 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası ilk defa çalışmaya başlayanlar için farklı şartlar öngördüğünü belirten Ali Duman, ev hanımlığı sigortasının da bu çerçevede emeklilikle ilgili birtakım kolaylıklar getireceğinin altını çizdi. Henüz Meclis'e sunulmuş bir yasa teklifi olmasa da, çalışmaların üç ana yönde değerlendirildiğini ifade etti:
Duman'ın ilk dikkat çektiği nokta, ihtiyaç duyulan prim gün sayısında indirime gidilmesi olasılığı. Mevcut durumda Bağkur'da 7200 ila 9000 gün prim günü istenirken, ev hanımlığı sigortasıyla bu sayının düşürülmesi gündemde. Ayrıca, engelli çocuğu olan annelerde uygulanan fiili hizmet zammı (yıpranma payı) benzeri bir uygulamanın ev kadınlarına da gelebileceği belirtiliyor. Bu sayede, çalışılan her yıl için sigorta gün sayısına eklemeler yapılarak emeklilik süreci hızlandırılabilecek. Örneğin, bir yıl çalışana 360 gün yerine çocuk sayısına göre yıpranma payı eklenerek 450 gün sigorta primi kazanımı sağlanabilir.
İkinci önemli madde ise emeklilik yaşında indirime gidilmesi ihtimali. Özellikle 2000 yılı sonrası sigortaya giren kadınların en erken 58 yaşında emekli olabildiği mevcut sistemde, bu yaşın çocuk sayısına göre geriye çekilmesi konuşuluyor. "1 çocuk için 1 yaş ya da 2 yaş, 2 çocuk için, 3 çocuk için..." şeklinde bir indirimin olabileceği, ancak net detayların henüz belli olmadığı ifade edildi.
Üçüncü ise, sigorta priminde kolaylık sağlanması. Şu anda isteğe bağlı sigorta priminin asgari ücretin %32'si (yaklaşık 8322 TL) olduğu düşünüldüğünde, devletin bu ücrete üçte bir oranında prim takviyesi sunabileceği veya çocuk başına destek verebileceği gündemde. "1 çocuğa yüzde 10, 2 çocuğa yüzde 20, 3 çocuğa yüzde 30 gibi..." prim desteği senaryoları değerlendiriliyor.
İsteğe Bağlı Sigortanın Genişlemesi
Ali Duman, ev hanımlığı sigortasının aslında bir isteğe bağlı sigorta ödeme şekli olduğunu ve sadece evde oturan hanımları değil, ay içinde 30 günden az çalışan kadın ve hatta erkek sigortalıları da kapsayabileceğini belirtti. Yani, çalışmayan ancak gelecekte emekli olmak isteyen herkesin kendi sigortasını ödeyerek bu sisteme dahil olabileceği vurgulandı.
Gözler Meclis'te!
Tüm bu olasılıkların, kanun tasarısı Meclis'e verildiğinde en net şeklini alacağını belirten Duman, her ne koşulda olursa olsun bu düzenlemenin ev hanımları için ciddi bir kolaylık sunacağının altını çizdi.