Emlakçıların Yeni Yöntemler Peşinde: Konut Fiyatları İlanda Başka, Telefonda Başka Fiyat!

Konut fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı'nın hayata geçirdiği uygulama emlakçıların yeni yöntemler geliştirmesine neden oldu. Artık ilan sitelerinde yer alan fiyatlar, telefon açıldığında bambaşka bir duruma geliyor.

Güncelleme:

Hatırlayacağınız üzere Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz mayıs ayında yayımladığı yönetmelikle, haklı bir sebebe dayanmayan fiyat artışlarının yapılamayacağını ve buna aracı olan işletmelerin de sorumlu olacağını duyurmuştu. Bu kararın ardından fahiş fiyat artışı yapan mülk sahipleri ve emlakçılara cezalar kesilmeye başlandı.

Ancak bu durumun ardından bazı emlakçılar kendilerine göre yeni yöntem buldu. Bu cezaların aşmanın yollarını arayan emlakçı ve ev sahipleri ilan sitesinde yer alan tutarlara bambaşka rakamlar vermeye başladı Antalya'da yaşanan bir olayda, bir ilan sitesinde 2 milyon 500 bin liradan satılık olan bir daire için aranan emlakçı, telefonda bambaşka bir rakam verdi. Emlakçı 2 milyon 500 lira yazan daire için 2 milyon 900 bin lira talep etti. Emlakçı, bu farkı "ceza nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamıyoruz, fiyatı avroya endeksledik" gibi bahanelerle açıklamaya çalıştı.

Cezalar Artık Hem Emlakçıya Hem Ev Sahibine

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, bu durumu doğrulayarak önemli açıklamalarda bulundu. Eskiden sadece emlakçılara kesilen cezaların artık hem ev sahiplerine hem de emlakçılara uygulandığını belirtti. Çağlar, bu uygulamanın olumlu olduğunu ve esnaflarını, "Ev sahibinden yazılı beyan almadan fiyat artışı yapmayın" diye uyardıklarını dile getirdi. Yani artık ev sahibi kafasına göre fiyat yükselttiğinde, emlakçının da başı ağrıyabilir.

Ancak Çağlar'ın dikkat çektiği başka bir nokta var: "Bu konularda çok fazla şikayet geliyor ama emlakçıların yapacağı bir şey yok. Ev sahibi ne isterse emlakçı bunu yapmak zorunda." Bu ifade, sektördeki dengesizlikleri ve emlakçıların da ev sahiplerinin talepleri karşısında bazen çaresiz kaldığını gösteriyor.

Emlakçıların Yeni Yöntemler Peşinde: Konut Fiyatları İlanda Başka, Telefonda Başka Fiyat! resim: 0

Emlakçı Halit Mert de benzer bir tespitte bulunarak, Ticaret Bakanlığı'nın sahte ilanları ve kontrolsüz fiyat artışlarını engellemek için ciddi çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. Mert, artık sadece ilandaki fiyat farkından değil, satış sırasında gerçek değerinin yazılmadığı taşınmazlar için de ceza kesildiğini belirtti.

Şikayet Etmekten Çekinmeyin!

Peki bu durum karşısında tüketici ne yapmalı? Halit Mert'in önerisi çok net: "İlanda yazan ile gerçek fiyatın farklı olduğunu söyleyen kişilere itibar edilmemesini öneriyoruz. Maalesef böyle durumların yaşandığını görmekteyiz. Eğer ilan rakamından daha farklı bir rakamla karşılaşılıyorsa muhakkak şikayet edilmeli."

Ayrıca, her taşınmazın kendine özgü bir numarası olduğunu ve artık ilan sitelerine bu numaranın girilmesinin zorunlu olduğunu unutmayın. Bu sistem sayesinde, bir taşınmaz daha önce ilana girip kaldırıldıysa, farklı fiyatla tekrar ilana girdiğinde bakanlık tarafından takip edilebiliyor.

Kısacası, konut arayışında olanların daha dikkatli olması ve şüpheli durumlarda yetkili mercilere başvurmaktan çekinmemesi gerekiyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800