Dul ve Yetim Aylıklarında Büyük Artış: En Düşük Ölüm Aylığı 12.660 TL Oldu!
Milyonlarca dul ve yetimi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. TÜİK'in açıkladığı ilk altı aylık enflasyon verileri sonrası, yaklaşık 5 milyon dul ve yetimin aylıkları zamlandı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTÜİK açıkladığı altı aylık enflasyon verileri doğrultusunda yapılan yeni düzenleme ile en düşük ölüm aylığı belli oldu. Türkiye'de milyonlarca hak sahibini yakından ilgilendiren dul ve yetim aylıkları, 2025 yılının ikinci yarısı için yeniden belirlendi. TÜİK'in Ocak-Haziran 2025 dönemi için açıkladığı yüzde 16.67'lik altı aylık enflasyon oranı, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin yanı sıra, ölüm aylığı alan hak sahiplerinin gelirini de doğrudan etkiledi.
Taban Aylıklar Yeniden Belirlendi
Emekli maaşlarına yapılan yüzde 16.67'lik zamla birlikte en düşük emekli aylığının 16.881 TL'ye yükseltilmesi, ölüm aylıklarının taban sınırlarını da yukarı çekti. Bu artış, dul ve yetim aylıklarına hisse oranlarına göre şu şekilde yansıdı:
- Yüzde 25 Hisse Alanlar: Vefat eden sigortalının çocukları gibi yüzde 25 hisse oranına sahip olanların alacağı en düşük aylık 4.220 TL oldu.
- Yüzde 50 Hisse Alanlar: Dul eş gibi yüzde 50 oranında maaş alanların alacağı en düşük aylık 8.440 TL olarak belirlendi.
- Yüzde 75 Hisse Alanlar: Çocuğu olmayan ve kendi sigortalılığından geliri bulunmayan dul eşlerin aldığı yüzde 75'lik en yüksek hisse oranında ise en düşük aylık 12.660 TL'ye ulaştı.
En Yüksek Aylık 58 Bin TL'yi Aştı
Yapılan zamlar sadece taban aylıkları değil, mevcut maaşları da artırdı. Temmuz 2025 itibarıyla, yüzde 75 hisseye göre alınabilecek en yüksek ölüm aylığı ise 58.597 TL'ye yükseldi. Ayrıca, maaşlara eklenen yüzde 4'lük ek ödeme tutarı da yeni maaşlar üzerinden hesaplanarak hak sahiplerinin gelirine olumlu yansıyacak.
Kimler Yararlanabiliyor?
Ölüm aylığından vefat eden sigortalının;
- Dul eşi: Genellikle yüzde 50, sigortalı bir işi veya kendi emekliliği olmayan ve çocuğu bulunmuyorsa yüzde 75 oranında,
- Çocukları: Çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir/aylık bağlanmamış çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenimde 20 yaşını, yükseköğrenimde ise 25 yaşını doldurmayanlar yüzde 25 oranında,
- Anne ve babası: Belirli şartları sağlamaları halinde faydalanabiliyor.