Darphanelerde yoğun mesai başladı! Kuyumculara altın yetişmiyor!

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam ederken Darphaneler siparişlere yetişemiyor. Altın fiyatlarındaki son durum ne? İşte detaylar…

Güncelleme:

İstanbul Kuyumcular Odası ile Darphane Genel Müdürü ve yöneticilerinin bir araya geldi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık cuma ve cumartesi günleri Darphane’nin fazla mesai yaptığını, pazartesiden itibaren de üretimde çift vardiyaya geçildiğini ve konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kuyumcuların talebi devam ediyor

 Atayık , “Vatandaşın altın satışlarının sınırlı olmasından dolayı vatandaştan gelen ürün olmayınca altın talebi ancak Darphane’den karşılanabilir. Bunu da Darphane üretimini artırmak suretiyle yapabilir ancak kuyumcunun oraya altın bastırma talebi olması lazım. Şu anda maliyet yüksekliği nedeniyle kuyumcuların Darphane’ye altın bastırma talebi oldukça azaldı. Kuyumcu üretmek istediği altını Darphane’ye veriyor ve ürünü 3-4 gün sonra Darphane’den alıyor. Daha önceki düzende ise Darphane’de randevu alınıyordu.

Örneğin bugün çarşamba, kuyumcu ‘perşembe günü 5 kilo çeyrek altın alacağım’ deyip Darphane’den altın satın alabiliyordu. Şu anda ise uygulama aksamış durumda. Artık Darphane’de teslimatlar, basımlar gecikiyor ve sipariş tarihleri uzuyor. Tabi yükseltiyor, bir taraftan da eski tarihli dediğimiz yani müşteriden gelen altın yeni üretimli altın fiyatı haline gelmiş oldu. Artık altında eski üretim ve yeni üretim tarihli arasında bir fiyat açığıkalmadı. Önümüzdeki günlerde söylenildiği gibi ürün artırılır ve kuyumcu da talepte bulunursa makas tekrar eski halini alır.” Dedi.

Gram altında beklenti nasıl

Yıl sonu altın fiyatlarındaki son durumu da değerlendiren Atayık şöyle konuştu: “Yılsonu altın ons bazında hiç değişmezse bile dolar/TL için 42-45 TL arası beklenti var. Eğer böyle olursa 2 bin TL’lerde olan altın, yılsonunda 3 bin TL’yi bulabilir. Ancak ons altında 2500 dolar beklentileri de var. Eğer dolar/TL sene sonu 42-45 TL arasında kalırsa, ons altın 2500 dolar seviyelerine yükselirse gram altın 3500 TL seviyelerine ulaşabilir. Altında gün gün fiyatlar değişiyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinin ne kadar ve ne zaman olacağı da altında yönü belirleyecek. Dış piyasada altın fiyatı belirsiz, iç piyasada ise seçimden sonra ekonomideki gelişmeler belirleyici olacak, enflasyondaki seyir belirleyici olacak. Sene sonu tahminlerini yapmak daha da zorlaşıyor.” Diye konuştu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800