Borsada yatırımcı sayısı artıyor: Üç yılda 130 şirketten halka arz

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, son üç yılda 130 şirketin halka arz olduğunu, bundan 93 milyar lira kaynak sağlandığını açıkladı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Eylül ayı yatırımcı verilerini açıkladı. MKK'nın açıkladığı verilere göre Eylül ayında bakiyeli yerli yatırımcı sayısı 7.7 milyon kişi ve kurum, bakiyeli yabancı yatırımcı sayısı 27.5 bin kişi ve kurum  ile yeni bir tarihi zirveye ulaştı.

Borsa İstanbul olarak iş yapma modellerini değiştirdiklerini, halka arzdan önce gerek karar gerek hazırlık aşamasında şirketlere destek veren bir borsa olduklarını dile getiren Ergun, "Son üç yılda gerçekleşen 130 şirketin halkı arzında yaklaşık 93 milyar TL kaynak sağlandı. Son üç yılda gerçekleşen yaklaşık 4 bin 500 borçlanma aracıyla 950 milyar TL kaynak sağlandı. 3 sene önce işlem gören şirket sayısı 394 iken bugün 522'ye ulaştı. Günlük ortalama işleme hacmimiz 26 milyar TL iken bu sene günlük ortalama işlem hacmimiz 131 milyar TL'ye ulaştı. Bir yandan piyasamızın büyümesi için çalışırken diğer taraftan finansal hizmetlerimizi ve ürünlerimizi artırmaya devam ediyoruz." açıklamasında bulundu. 

Yerli ve yabancı yatırımcı sayısında artış 

Bakiyeli yerli yatırımcı sayısında 7.7 milyon kişi ile önceki aya göre 1.5 milyon kişi yükseldi. Söz konusu aylık artış aynı zamanda tarihi anlamda en yüksek aylık yükseliş olarak kaydedildi.

Yabancı yatırımcı sayısı ise 27.5 bin adet ile önceki aya göre 11.5 bin kişi arttı.

Genç ve kadınların katılımı arttı

Halka arzlara olan ilgiye paralel yatırımcı sayısının hızla arttığını aktaran Öztop, şunları kaydetti: "Geçen yıl eylül sonu itibarıyla 2,7 milyon olan bakiyeli pay yatırımcısı sayısı, bir yılda 5 milyon artarak bu yıl eylül sonunda 7,8 milyon kişiye ulaştı. Piyasamıza yeni katılan yatımcıların daha genç yaş gruplarında olduğunu, kadınların katılımın arttığını memnuniyetle izliyoruz. Diğer yandan pay piyasamıza yatırım yapanların yarısının portföyünün 10 bin TL’nin altında olduğunu görüyoruz. Diğer bir deyişle sermayenin tabana yayıldığını söyleyebiliyoruz."

Yorumlar
Kalan Karakter 800