Borsada yatırım göçü tekrar hareketleniyor!

Son zamanlarda piyasadaki dalgalanmalardan kaynaklı yatırımcıların yeni adresi tekrardan borsa oldu. Borsadan çekilen yatırımcılar yeni gelişmelerle birlikte tekrardan dönüş yaptı. İşte detaylar…

Güncelleme:

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, pay senedi yatırımcı sayısında üst üste iki haftadır yükselişler olduğunu açıkladı. Son dönemdeki yeni halka arzların başlamasıyla birlikte borsadaki yatırımcı sayısı 8 milyon sayısını görerek son zamanların en yüksek sevilere ulaştı.  

Son zamanlarda yatırımcı sayısında yaşanan artış 773 bin 773’ü sayısına kadar ulaştı. Aynı hafta pay senedi değeri ise 12.35 trilyon TL’den 12.51 trilyon TL’ye yükseldi. Bu sayılar gösteriyor ki son zamanlarda yatırımcılar tekrardan borsaya dönüş yapmaya başladı. Son zamanlarda popülerleşen halka arzlar ile birlikte bu sayıların daha da artacağı düşünülüyor. 

Yatırımcı sayısı ekim ayında 8.6 milyon ile rekor kırmıştı

Borsada yatırımcı sayısı ekim ayında 8.6 milyon ile rekor seviyelerine ulaşmıştı. Ancak 2024 Ocak itibarıyla son üç ayda borsa 1.3 milyon yatırımcı kaybetti. Bu düşüşün nedenleri hakkında açıklama yapan uzmanlara göre, sadece halka arzlardan kazanç sağlamak için borsada işlem yapan küçük yatırımcılar hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından yatırımlarını farklı yerlere kaydırmışlardı. 
Küçük yatırımcı borsadan çekilirken, bazı uzmanlar yerini kurumsal yatırımcılara bıraktığı yorumları yapmıştı. Fakat son zamanlarda peş peşe gelen yeni halka arzların, küçük yatırımcı sayısında yeni bir artışa neden olduğu; yani son iki haftadır yaşanan artışların halka arzlardan kaynaklı olduğu ortada. 

Borsa İstanbul rekor seviyesinde

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi geçen hafta ara verdiği rekor serisine, bu hafta devam ediyor. Geçen hafta 9 bin 416,70 ile zirve seviyeyi gördükten sonra düşüşe geçen endeks için, yükseliş hareketine daha sağlam adımlarla devam edebilmek için dinlenmeye çekildi denilmişti. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, endeksteki zirve sonrası görülen düşüşler ile alakalı “Bu düzeltmeler sağlıklı. İlerleyen günlerde yeniden yukarı yönlü hareket sürecektir” ifadelerini kullandı. Yeni haftaya yüzde 0.39 yükselişle 9 bin 411,11 puanından başlayan endeks, gün içinde 9 bin 450 puana kadar yükselerek en yüksekten işlem görmeye devam etti. Günü ise yüzde 0.43 düşüşle 9 bin 334 puandan tamamladı. 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800