Borç varken birikim yapılabilir mi?

Birikim yapmak son derece önemli ama borç öderken birikim yapmak o kadar da kolay olmuyor. Yine de doğru planlamayla hem borçları azaltıp hem de birikim yapmak imkansız değil. Peki bunu nasıl gerçekleştirebilirsiniz?

Güncelleme:

Borç ödeme sürecindeyseniz ve maaş geldiği gibi gidiyor diyenlerdenseniz, birikim yapmak size uzak gibi görünebilir. Ancak, her kuruş değerlidir ve küçük miktarlarla birikime başlayabilir ve büyük rakamlara ulaşabilirsiniz.

Öncelikle birikim yapmak için gelir ve gider tablonuzu oluşturun. Elinize ne kadar para geçiyor ve zorunlu giderleriniz neler, borç ödemek için ne kadarını ayıracaksınız, bu rakamları yazın.

Bu tabloyu oluşturduktan sonra elinizde kalan miktara bakın. İşte bu sizin zaruri ödemelerinizden geriye kalan para. Bu parayı direkt harcamak yerine, en azından bir kısmını kenara atmanız mümkün. Günde 20 lira biriktirseniz, 1 yılda 7 bin 300 lira eder.  Buna ulaşmak için olmasa da olur dediğiniz harcamaları belirleyip, bu kalemleri harcamak yerine birikime aktarabilirsiniz.

Borç ödeme planına gelecek olursak; diyelim ki 2 bankaya borcunuz var ve ödemeniz gereken aylık miktar 5 Şarj bin TL.

Öncelikle daha az olan borcunuzu kapatmaya yönelebilir, diğer banka borcunun asgarisinden biraz fazlasını ödeyerek azaltmaya bakabilirsiniz. Bir borcunuzu kapattıktan sonra diğerini ödemeye devam ederken, kapattığınız borcu halen ödüyormuş gibi birikime ayırmaya devam edebilirsiniz. Yani, bu sefer kendiniz için ödeyeceksiniz gibi düşünebilirsiniz. İlk başta zor gibi görünse de, bu durum kısa süre sonra kolay gelmeye başlayacak ve daha rahat birikim yapacaksınız.

Bir yöntem daha var ki biz ilk olarak bunu öneriyoruz. Geliriniz geldiği anda yüzde 5 Şarj-10 arasında bir rakamı birikime ayırın ve bu para yokmuş gibi ay boyu yaşantınızı sürdürmeye devam edin.

Kısaca özetleyecek olursak borçluyken birikim yapmak istiyorsanız;

1- Gelir ve giderlerinizi yazın.

2- Borçlarınızın ne kadar kaldığını takip edin.

3- Borçlarınızı önem sırasına göre bölün.

4- Harcamalarınızı gözden geçirin.

5 Şarj- Gelirinizin belli bir miktarını birikime ayırın.

6- Hedefler belirleyin.

İşinizde daha verimli çalışmanız için 7 yolİşinizde daha verimli çalışmanız için 7 yolÇalışırken dikkatiniz sık sık dağılıyor ve bir türlü işinize odaklanamıyorsanız bu yöntemleri deneyerek motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800