Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin Akılda Tutulması Gerekenler

Son yıllarda pek çok kişi kendi işini yapmak, başka bir şirkete harcadığı emeği kendi kuracağı bir işletmede harcamak istiyor. Evet, bir fikriniz var ama bu süreç kolay değil. Peki girişiminizin başarılı olması için nelere dikkat etmelisiniz?

İş kurma hayali herkesi cezbediyor. Bu fikir sayesinde insanlar harekete geçiyor ve yeni deneyimler elde etmeye çalışıyor. Kimi başarısız olurken kimileri de başarıyı yakalıyor. Başarılı girişimciler bu yolları katederken neler yapıyorlar?

Plan Yapın

Başarılı girişimcinin bir değil birden fazla planı olmalı ve onlara sadık kalmalı. Yeni bir fikir ortaya attınız; bunu detaylarıyla araştırmanız gerekiyor. Örneğin site kurmaya karar verdiniz ve sitenizde ürünler satacaksınız. Bunun için Alibaba gibi dünyanın bildiği siteyi incelemeniz, kurucusunun hayatına bakmanız normal. Ama bunları kendi olanaklarınızı doğrultusunda yapmalısınız. Unutmayın siz o değilsiniz. Kendinizi iyi tanımanız gerekiyor.

Pes Etmeyin

Alibaba'dan örnek verdik oradan düşünmeye gidelim. Sizce Alibaba'nın kurucu kaç kere kaybetmiştir. Sayılamayacak kadar çok ki bunu kendi de açıklıyor. İş görüşmelerine kabul edilmediğini ama pes etmediğini her fırsatta dile getiriyor. Yani başarılı olmak istiyorsanız, ilk karşılaştığınız zorluk karşısında pes etmemeniz gerekiyor. Bu sorunu nasıl çözeceğinizi belirlemeniz lazım.

Liderlik Özelliğini Güçlendirin

Sizin lider ruhuna sahip olmanız şart. İlerleyen dönemde girişiminiz büyüdüğü zaman sizin artık çalışanlarınız olacak. Hem onlara liderlik etmek hem de girişimizi yürütmeniz gerekiyor. Ama liderlik deyince sadece yönetme olarak anlamayın. Hızlı karar verebiliyor musunuz, ani durumlar karşısında pratik çözüm bulabiliyor musunuz? Bunlar önemli. Başarılı bir girişimci ani gelişen durumlara her zaman hazır olmalı.

Kendinize Güvenin

Etrafınızdaki birçok kişi yaptığınız işi saçma bulacak ve sizi vazgeçirmeye çalışacak. Ama siz yapacağınız işte kesin karar verdiyseniz bundan dönmemelisiniz. Aklınızda, 'keşke' kalacağına en azından deneyim düşüncesi yer almalı. Zaten kolay pes ediyorsanız başarılı bir girişimci olmanız imkansız.

Risk Alın

Bir şeyleri değiştirmeden risk almadan başarılı olmak mümkün mü? Bunu sadece girişiminiz olarak düşünmeyin yaşadığınız hayat için de bu geçerli. İnsan bir zaman sonra yaptığı aynı işlerden dolayı tembelleşmeye başlıyor. Tembelleşen insan hazıra alışıyor ve risk almıyor. Risk almayınca da hayatını değiştiremiyor. Bir girişimcinin risk almadığını düşünün. Sizce ne kadar başarılı olur? Bizce yıllarca olduğu yerde saymaya devam eder. Tabii bunu yaparken hayatınızın alt üst olmasını engelleyecek önlemler almanız büyük önem taşıyor. ( Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin 10 Taktik yazımıza göz atmanızda fayda var)

Esnek Olun

Tutkuyla yaptığınız her iş sizi başarıya götürecek. Bu tutkunun yanına esnek olmayı da eklemelisiniz. Esneklik deyince yaptığınız işin değişeceğinden emin olmalısınız. Yani sektörünüz her zaman değişebilir ama siz buna kapalıysanız başarılı olma ihtimaliniz yok.

Özetlemek gerekirse yapacağınız iş için adım atın ve hayallerinizin peşinde koşun. Araştırma yaparak, hem risk hem önlem alarak girişiminizi başarılı bir noktaya taşıyın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800